• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chcę napisać stronę i potrzebuje Backendu na którym się nie znam Pomocy :C

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
453 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
Tworzę stronę w HTML I CSS ale nie mam kompletnie pojęcia jak zrobić rejstarcję, logowanie oraz odzyskiwanie haseł oraz połączenie tego z bazą danych. Doszły mnie słuchy że PHP jest mało bezpieczny więc pomóżcie mi proszę jak mam to dokonać i za pomocą jakiego programu.

Dziękuje z góry i pozdrwiam najlepsze forum w internecie.

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
wybrane 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx
 
Najlepsza
Tu masz gotowy prosty skrypt:

http://www.forumweb.pl/gotowe-komponenty-www/skrypt-system-rejestracji-i-logowania-profil-2-0/487677#487677

Wystarczy "otoczyć" go swoim wyglądem.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
Czyli w jednym skrypcie mam wszystko czy jak bo jestem bardziej w tym zielony niż trawa na wiosne :C
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Dałem Ci linka do skryptu logowania. Ty musisz utworzyć baze danych podać dane(login, haslo) do MySQL a reszta to twoja ingerencja.
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Bzdura totalna, dobrze napisany kod w php jest bezpieczny i nie  straszne mu XSS czy SQL injection...  Zainsteresuj się filmami z serii php pana  Mirosława na kanale YT, pokazuje jak wykonać system logowania z bazą danych.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
Zainteresowałem się ale jeden programista powiedział mi że PHP właśnie to bzdura i jest dobry na 100 użytkowników ale jak 2000 np to już jest do kitu i mało bezpieczny :C
komentarz 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
To ten programista to chyba tylko takim programista jest na "niby".

Przeciez Facebook jest napisany w PHP.

Pozdrawiam
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
A google podobno w django ale nie wiem (chyba plotka)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)

Google jest napisane w kilku jezykach:

Java, C/C++, Python

Natomiast co do PHP to jeszcze kilka ogromnych korporacji uzywa tego jezyka miedzy innymi: WordPress, Magento, LinkedIn, Wikipedia,Tumblr i Flickr.

Pozdrawiam

komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
I podobno dlatego jest tyle updatów w WordPress bo się tam włamuja często i musza łatać.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Wlamania beda zawsze czy to w WordPressie czy innej platformie. Nie ma roznicy. Pozdrawiam
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie patrz na to gdzie  i po co się włamują bo jak napisał kolega wyżej, włamać się da wszędzie, kwestia rozprawcowania algorytmu- ewentualnie człowieka.  Tak jak pisałem, dobrze napisany skrypt PHP jest bezpieczny.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez GrzesiekB Gaduła (3,720 p.)
Wlamania są głównie przez wtyczki dodawane przez community :)
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Kto Ci powiedział, że PHP jest mało bezpieczny? Według mnie to totalna bzdura i nie widzę lepszego języka do napisania backendu strony niż PHP. Oczywiście standardowo polecam serię webową pana Mirosława. W ostanim odcinku z PHP zostały przedstawione sesje i logowanie więc na pewno będzie to bardzo dużą pomocą. Co do programu no to może być dowolny edytor - nawet notatnik tylko będzie mało wygodnie. Sam korzystam z Notepada++ i polecam ale istnieje jeszcze wiele innych godnych polecenia mniejszych edytorków jak i większych środowisk.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
Ja korzystam z Bracket też gorąco polecam :)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Bracket o wiele wygodniejszy niz NotePad ++
komentarz 9 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
netbeans, a juz najlepiej phpstorm
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Jesli nie jestes przekonany co do PHP to proponuje sie nauczyc Pythona z Django (back end) albo Ruby on Rails. Jesli natomiast posiadasz jakas wiedze w JavaScript to mozesz rzucic okiem na Node.js

Pozdrawiam.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
A możesz przybliżyć mi tematykę Ruby albo Django (swoją drogą dobry film).

Mam tam jakiś panel sterowania czy coś w ten deseń potem ?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Python / Django oraz Ruby on Rails mozesz sie nauczyc tutaj (sa tam platne i darmowe kursy).

https://www.udemy.com/courses/

Pozdrawiam.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie polecam  nauki od frameworka...  szybko się zniechęci.
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Jak jest mądry programista to PHP jest bezpieczny. Fakt, że przy sporym ruchu i nieoptymalnym kodzie serwer może umierać, ale na to też jest rozwiązanie: Po pierwsze pisać jak najszybsze skrypty, a po drugie tak dobierać serwer, aby utrzymał przewidywany ruch.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Konrad Fx Mądrala (6,910 p.)
Polecasz jakieś servery ?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Już to gdzieś kiedyś pisałem, że dobór usługodawcy zależy od tego, co chcemy mieć na naszej stronie. Jeśli mamy dużo dużych skryptów php-a no to szukam tego, który da nam najwięcej ramu i procka (najmniejszy limit). Jeśli mamy głównie statyczne pliki html-a, js-a, css-a, ewentualnie jakieś obrazki no to szukam tego, który oferuje największą przestrzeń dyskową i największy transfer. Nie chcę polecać konkretnych nazw firm, bo szczerze mówiąc zakończyłem zabawe z hostingami współdzielonymi pół roku temu i nie jestem już tak na bieżąco.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Kabotyn Mądrala (5,650 p.)
Czyli to co potrzebujesz to jakiś CMS np. Wordpress (duuużo tutoriali jest w sieci) lub Joomla. Mając takie narzędzia, zrobisz sobie szablon do nich (Twój HTML i CSS) i po sprawie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 389 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w C i C++ przez MONKNOW Użytkownik (720 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Java przez uczeń1998 Obywatel (1,930 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...