• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne na front-end?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
950 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez AdamKe Nowicjusz (200 p.)

Witam,

widziałem że ten temat pojawiał się nie raz ale nie znalazłem odpowiedzi.

Więc czy znacie jakieś dobre uczelnie na śląśku w kierunku informatyk ALE ukierunkowane w stronę front-enndu / full-stacka?

Aktualnie jestem w 4 klasie technikum, na maturkę będę brał rozszerzoną informtykę; nie ukrywam w szkole nauka zatrzymała się na zwracaniu wyniku z funkcji w c++, a ja sam zająłem się rozwojem w front-endzie a od niedawna pracuję w firmię i robię strony na WordPress//PrestaShop i nici umiem z ALOGRYTMIKI ale podciągnę to do matury indecision.
Trochę odbieglem od tematu sorry.

komentarz 8 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Każde studia są multi-dyscyplinarne w ramach ustalonej dziedziny. Na studiach informatycznych będzie frontend, ale będą też bazy danych, jakiś C++ lub Java, jakieś przedmioty matematyczne a nawet fizyczne, i wiele innych rzeczy niebędących frontendem. Masz 19 lat i może się okazać że będziesz robił w życiu coś zupełnie innego niż Ci się teraz wydaje. Życzę szczęścia i pasji. Pozdrawiam Cię.
komentarz 8 września 2020 przez AdamKe Nowicjusz (200 p.)
Właśnie mi chodziło o to czy nie ma jakiejś szkoły na śląsku która jest bardziej ukierunkowana w stronę fron-endu. Zdaję sobie sprawę że duża część studiów uczy wszystkiego po trochu ale ja bym chciał konkertnie w kierunku stron internetowych; już pal licho front-end może być i back-end ale żeby w głównej mierze były to rzeczy związane z tymi tematami niż jakieś algorytmy czy liczba armstronga w 4 językach programowania (dzięki technikum umiem takie zapchaj dziury w c++ i delphi) .
komentarz 9 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Nie szukałem ale postawiłbym u bukmachera 1000 złotych nawet gdybym w przypadku wygranej dostał za to jedynie 1100, że takich studiów licencjackich/inżynierskich/magisterskich nie ma nie tylko na Śląsku ale w całej Polsce, nawet jeśli dodać możliwość back endu do samego front endu.

Być może są takie studia podyplomowe roczne-poltoraroczne, ale żeby iść na studia podyplomowe już trzeba mieć tytuł przynajmniej licencjata-inzyniera.
komentarz 9 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
A, i przeproś za nazwanie algorytmów zapchaj dziurami. Technikum nie jest tylko dla Ciebie, i nie ma na celu wyksztalcenia całej klasy informatycznej na front endowców. Dla większości programistów algorytmy są niezbędne, są podstawową rzeczą. Nikomu nie przyda się w życiu 100% wiedzy że szkoly, bo każdy ma inne życie. Nawet jeśli interesuje Cię tylko front end to dziwię się że nazywasz zapchaj dziurami algorytmy a nie np. religię czy jakaś godzinę quasi-historii.
komentarz 9 września 2020 przez AdamKe Nowicjusz (200 p.)
Idąc na studia chcę się ukierunkować w danym temacie / dziedzinie. A nie umieć robić programy obliczeniowe w 4 językach. Już mniejsza z jednokierunkowymi studiami bo ludzie pisali że takich nie znajdę. Ale czy są jakieś ukierunkowane bardziej w jakąś dziedzinę informatyki czy wszystkie szkoły lecą na jeden hejnał i wszędzie jest to samo?
komentarz 9 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Oczywiście, że nie wszystkie szkoły lecą w to samo. Ba, nawet w ramach jednego kierunku (np. informatyka) wybiera się często jakąś specjalizację albo jest jakiś wybór przedmiotów na wyższych latach.

Ja na przykład. wygooglowałem że jest specjalizacja "Projektowanie stron internetowych" na Wrocławskiej Wyższej Szkole Informatyki Stosowanej (nie napisałeś czy chodzi o Górny czy Dolny Śląsk w pierwszym poście). Zachęcam Cię do przeczytania sylabusu/programu studiów i ocenienia na ile chcesz się uczyć tego co tam jest oferowane.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 września 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Jako osoba, która skończyła studia ładne lata temu powiem Ci, abyś nieco inaczej spojrzał na ten problem - uwierz mi, że nie wiesz teraz co będziesz robił za 5, 10 czy 15 lat. Może Ci się dzisiaj wydawać, że chcesz być frontem, a za 5 lat stwierdzisz, że jednak chcesz prowadzić firmę transportową... uwierz mi, mówię to z doświadczenia zarówno swojego jak i wielu moich znajomych po studiach :)

Informatyka, szczególnie programowanie to coś, czego możesz się nauczyć samodzielnie w domu. Także proponuję spojrzeć na studia jak na ciekawy etap w życiu, możliwość poznania nowych ludzi, usamodzielnienia się itp. Dlatego jeśli naprawdę interesuje Cię informatyka to idź w to, jak masz inne hobby bardzo Cię angażujące to śmiało wybierz inny kierunek.

Tak osobiście, z własnego doświadczenia w kwestii studiów doradzę Ci jedno - jeśli finanse Ci na to pozwalają to wyjedź gdzieś dalej z domu, wykorzystaj to jako czas usamodzielnienia się, rozpoczęcia pierwszych prac zarobkowych, życia "na swoim" itp. A kierunek... wg mnie to rzecz zupełnie drugorzędna, ważne, aby było to coś, co Cię interesuje i tyle.

Powodzenia
komentarz 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Ktoś tu chyba pominął najważniejszą kwestię studiów. Jak chcesz zdać to musisz się uczyć, a nie zajmować się towarzystwem.  

 

I osobiście poleciłbym studia na 2 kierunki np informatykę i matematykę / finanse.
komentarz 9 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
A dlaczego nie możesz połączyć nauki z zabawianiem towarzystwa?
komentarz 9 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)

@techno16, dlaczego Ty namawiasz do 2 kierunków człowieka którego interesuje jedna bardzo wąska dziedzina z której nie ma szansy na 3-letnie studia tylko o tym i który nazywa algorytmy zapchajdziurami, a pod postami ludzi którzy napisali rozszerzoną matematykę na 90% i wahają się czy iść na elitarne studia na UW, PW czy AGH, odzywają się non stop fanatyczni przeciwnicy studiów, których odpowiedzi pasują do osób takich jak autor tego postu? To jest na swój sposób tragiczne, powinniście się jakoś zamienić targetem Waszych odpowiedzi :), będzie to lepsze i dla Was i dla pytających.

komentarz 9 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
  • Polecam pójście na dwa kierunki. Jest trudniej, ale wszystko się zwraca zaledwie po kilku latach. Nikogo też nie namawiam, możesz nawet nie iść na studia. Mnie to już nie obchodzi.
  • Studia służą do nauki. Imprezowanie całymi dniami, opuszczanie wykładów itp. tylko pokazuję, że nie powinno cię tam być.
komentarz 9 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Żeby się uczyć nie musisz iść na studia. Nie wiem co ty studiowałeś ale jeśli studiowałeś dwa kierunki jednocześnie i nic nie imprezowałeś to szacun. Ja tak ambitny nie byłem. Studiowałem tylko informatykę, imprezowałem przez 2-3 lata, ucząc się przy okazji materiału którego nie było za wiele na studiach (uczyłem się programowania na własną rękę). Po 2 latach imprezowania, wyjechałem na studia za granice (gdzie też imprezowałem) ale cały czas uczyłem się sam we własnym zakresie programowania. Po 3 latach "studiów" miałem pierwszą pracę w której dowiedziałem się... jak bardzo studia informatyczne nie były mi potrzebne (pod kątek zdobywania aktualnej i praktycznej wiedzy)
komentarz 9 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Żeby się uczyć nie musisz iść na studia. Nie wiem co ty studiowałeś ale jeśli studiowałeś dwa kierunki jednocześnie i nic nie imprezowałeś to szacun. Ja tak ambitny nie byłem. Studiowałem tylko informatykę, imprezowałem przez 2-3 lata, ucząc się przy okazji materiału którego nie było za wiele na studiach (uczyłem się programowania na własną rękę). Po 2 latach imprezowania, wyjechałem na studia za granice (gdzie też imprezowałem) ale cały czas uczyłem się sam we własnym zakresie programowania. Po 3 latach "studiów" miałem pierwszą pracę w której dowiedziałem się... jak bardzo studia informatyczne nie były mi potrzebne (pod kątek zdobywania aktualnej i praktycznej wiedzy)

 Wystarczy wziąć temat studiów na poważnie. Znam ludzi, którzy totalnie olali szkołę przez właśnie tryb życia imprezowicza - wszędzie alkohol i kac leczony od poniedziałku do piątkucheeky

 

studiowałeś dwa kierunki jednocześnie i nic nie imprezowałeś to szacun. Ja tak ambitny nie byłem. 

Nie studiowałem na 2 kierunki i w sumie żałuję. Poza tym i tak nie miałbyś czasu na przyjemności. 

komentarz 9 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)

@techno16, Panie techno16, Pana rada jest szlachetna, ale niedopasowana do twórcy tego postu. Proszę do tego 

A nawet jak ktoś chce studiować 2 kierunki, to są pewne problemy, jak kolizja zajęć. Wtedy rozwiązaniem są studia które ja nazywam "półtora kierunku", a które są na wielu uczelniach oferowane, np. MiSMaP na UW, MSEM na UW, MISP na UJ i tak dalej. 

komentarz 9 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

A nawet jak ktoś chce studiować 2 kierunki, to są pewne problemy, jak kolizja zajęć. Wtedy rozwiązaniem są studia które ja nazywam "półtora kierunku", a które są na wielu uczelniach oferowane, np. MiSMaP na UW, MSEM na UW, MISP na UJ i tak dalej. 

 Tak też można. Nie wiem jak to jest dzisiaj w Polsce, ale w innych krajach (np USA) przygotowujesz plan do swoich potrzeb.  Mówią, że to jest "elastyczne" i mają rację.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Qeliasz Użytkownik (510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 448 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 352 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2021 w JavaScript przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,598 komentarzy

61,949 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...