• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bootstrap....Wady ? Zalety ? Opinie developerów... Najnowsze trendy ?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
2,219 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w HTML i CSS przez niezalogowany
Serdecznie proszę o Opinie doświadczonych developerów i mniej zaawansowanych użytkowników...

Dziękuje Bardzo i życzę Miłego Owocnego dnia!!! Wszytkim !!!;)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 września 2020 przez kukulim Mądrala (6,440 p.)
wybrane 6 stycznia 2021

Najlepsza
Jak zawsze wszystko zależy, pewno pól internetów na bootstrapie stoi, więc raczej trzeba go znać.

Ja Bootstrapa używam, głównie dlatego że bardziej skupiam się na backendzie, a dzięki bootstrapowi, szybko postawie stronkę na froncie, która w miarę wygląda.
+1 głos
odpowiedź 8 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
https://www.youtube.com/watch?v=maMbiJGkbZ4&ab_channel=helloroman

W pełni się z tą opinią zgadzam.

Ja nie używam, wole sam wszystko pisać - flex i grid mi wystarczają.
komentarz 8 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
a tego gościa nie lubię, jego osoba bardzo do mnie nie przemawia, jednak wiedzy mu nie ujmuje :D mnie tez nie każdy lubi, a raczej mało kto ^^
2
komentarz 8 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
mówisz o mnie, czy o romanie :D?
komentarz 8 września 2020 przez niezalogowany
Dzięki ;) Jakoś ten pan do mnie nie przemawia z polskich kanałów tylko Mirosław Zelent !!! :) a tutaj pan z Usa który do mnie przemawia ...ale ja się ciągle uczę wiec może się nie znam ...You know :) https://www.youtube.com/watch?v=SsEn0hlKDKA&list=WL&index=21&t=100s
–1 głos
odpowiedź 8 września 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Na pewno lepiej znać aniżeli nie znać. Osobiście nie wyobrażam sobie frontendowca, który nie zna / nigdy nie korzystał z boostrapa.

Duża ilość gotowych rozwiązań (które udostępnia nam bootstrap) może być wadą jak i zaletą: mniej kodu do napisania ale czy faktycznie każda linijka kodu jest potrzebna?

Na pewno spotkasz się z opinią, że nie warto z niego korzystać, ponieważ wydłuża on ładowanie strony. Nie jestem zwolennikiem takiego podejścia, bo w końcu każda biblioteka jaką wykorzystasz wpłynie na ładowanie strony :D Btw. Bootstrap w wersji 5, z tego co się orientuje, nie będzie korzystał z JQuery, więc ten czas ładowania się prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu.

Wybór czy wykorzystać Bootstrapa w projekcie zostawiam Tobie, natomiast jeśli zadajesz to pytanie, bo zastanawiasz się czy opłaca się go uczyć to serdecznie odsyłam do nauki. Jest też możliwość, że zazwyczaj korzystasz z niewielu właściwości Bootstrapa, w takich sytuacjach polecam napisać sobie własną minibibliotekę ;)

Osobiście gdybym miał do napisania jakąś niedużą stronę to z chęcią bym skorzystał z Bootstrapa.

Uczę się Pilnie ;) I Bardzo dziękuję za info wink

–1 głos
odpowiedź 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Ah tak, bootstrap. Coś co trzeba umieć, chociaż lepiej z niego nie korzystać laugh  

Może fajnie jest stworzyć sobie front-end na stronce w kilka godzin, ale nie wyobrażam sobie dania klientowi strony postawionej na bootstrapie. Nie chce wchodzić w szczegóły; po prostu wiedz, że bootstrap to marnotrawstwo i prostota.

(zbyt) dobrze ten problem opisuję ten blog https://soanvig.github.io/dlaczego-nie-potrzebujesz-bootstrapa/

2
komentarz 8 września 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
nie zgodzę się. Do części wizualnej dla usera to owszem, raczej bootek się nie przyda bo tu i tak wchodzi UX designer i robi indywidualny layout i pewnie więcej byłoby nadpisywania klas bootstrapa niż pożytku z niego.

Ale z kolei np. do jakiś części adminskich tylko dla pracowników klienta, czy w apce wewnątrz firmowej dla developerów/obsługi klienta itp. itd. to takie frameworki mogą być jak najbardziej oki. W tych przypadkach często nie ma czasu na tworzenie makiet przez UX i czasami developerzy muszą nawet sami ogarniać layput i tu takie narzędzia są pomocne.

Także wszystko zależy wg mnie od przypadku, raz jest to dobre, raz nie.

@techno16,
Tony klientów ma witryny na bootstrapie oczywiście nie są to skomplikowane strony...smileyz których to stron  jest zadowolona..indecision Wiadomo że te witryny są do siebie podobne..wiemy że kodu jest zbyt dużo i że te strony są wolniejsze ..ale chyba lepiej mieć stronę responsywną niż starego statycznego dinozaura ?!!?

komentarz 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Oczywiście. Ja do deweloperów nic nie mam. Mogą pracować jak im wygodnie.

Strona podczas produkcji może być nawet pisana w notatniku w kodzie binarnym, to już nikogo nie powinno obchodzić. Ale wersja finalna, czyli do rąk klienta powinna być dopracowana i taka jaką zażyczył sobie sam klient. Bez skrótów, ułatwień, zbędnych fajerwerków itp.

Szacunek działa we dwie strony.

@niezalogowany 

To już wina klientów, że nie mogli się sprecyzować laugh Może chcieli wolną stronę to akurat bootstrap nadawał się idealnie.

A to nie jest tak że większość zaawansowanych webmasterów nie cierpi bootstrapa bo może ktoś mniej zaawansowany, lżejszy wiedzą, odpicować mega fajną witrynę w krótkim czasie? I pojawia się problem....Bo robi się większa konkurencja...?
Jaka konkurencja? Webmaster używa tego co ma pod ręką; z nikim nie walczy. Ktoś zapłaci więcej to wiadomo kogo wybierze.

Porównaj jakość strony postawionej na BS i na "czystym kodzie". Różnica zauważalna.
komentarz 8 września 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Może fajnie jest stworzyć sobie front-end na stronce w kilka godzin

fakt, że użyjesz frameworka css nie znaczy, że w kilka h postawisz witrynę... Sam layout to jedno, a drugie to mechanika, gdzie wchodzi w grę głównie JS, walidacje formularzy, routingi, obróbka danych, ajax itp. itd... Do tego odpowiednie testy UT czy e2e... Aplikacji nie tworzy się w kilka h, chyba, że mówimy o jakieś mega prostej stronce typu wizytówka to może i owszem, ale nie wrzucajmy wszystkiego do jednego worka...

Nie nie nie... Chodziło mi o najzwyklejszy front-end. Coś typu jedno-stronowca. 

btw bez JS też się da zrobić dobrą stronę (o czym ludzie często zapominają). 

Chodzi o prostą witrynę wizytówkę max 3, 4 podstrony nic skomplikowanego ...Info i Bardzo dobry wygląd ....

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 377 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w Nasze projekty przez Kazik98x Obywatel (1,780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 837 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w HTML i CSS przez Lopez Początkujący (460 p.)

93,435 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,664 komentarzy

62,800 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...