• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs Mirosława Zelenta - junior

Object Storage Arubacloud
–4 głosów
1,180 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w C i C++ przez cpwioczmexubkihofq Początkujący (370 p.)
Czy po przerobieniu kursu podstawowego C++ od Pana Mirosława Zelenta jest szansa na zostanie juniorem w jakiejś firmie? Jeśli tak to ile pieniędzy należy wołać?
komentarz 9 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

@Ehlert, teoretycznie mamy się lepiej niż kraje zbudowane na kapitalizmie w sposób szkodzący zwykłym ludziom.

Niby czemu w USA bogaczom wzrósł kapitał o 22% na przestrzeni dwóch dekad a szarym pracownikom zaledwie o 7.9%? Bo w tym kraju liczą się zyski, nie ludzie.

1
komentarz 9 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Niby czemu w USA bogaczom wzrósł kapitał o 22% na przestrzeni dwóch dekad a szarym pracownikom zaledwie o 7.9%? Bo w tym kraju liczą się zyski, nie ludzie.

 

To już raczej dyskusja na temat inny niż wpływ kursu na znalezienie pracy.

komentarz 9 września 2020 przez cpwioczmexubkihofq Początkujący (370 p.)
Mam niestety podobne spostrzeżenia co @techno16. Ale z drugiej strony socjalizm już kiedyś panował w Europie Wschodniej i nie wspominamy tego dobrze. Najlepsza jest jednak tzw. Trzecia Droga jak w Norwegii, Szwecji, Bundesrepublik Deutschland etc
komentarz 9 września 2020 przez cpwioczmexubkihofq Początkujący (370 p.)

@ScriptyChris,
 mogę założyć wątek odpowiedni :)

2
komentarz 9 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

@cpwioczmexubkihofq, już lepiej nic nie zakładaj laugh

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Jeśli tylko przerobisz ten materiał, masz iluzoryczne szanse na pracę jako junior.
7
komentarz 8 września 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Iluzoryczne, to i tak za dużo powiedziane...
4
komentarz 8 września 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Zawsze możesz mieć znajomego prezesa i się wkręcić... inaczej nie widzę szans
komentarz 8 września 2020 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Jak się ma znajomego prezesa to można i na seniora :) , albo jeszcze lepiej na senior managing leading director.

komentarz 9 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)

@Paweł Nąckiewicz, powiem, że w aktualnych czasach niemożliwe :D nawet w firmie po znajomości, chyba że to CEO wielkiego korpo :D jest jego ojcem 

0 głosów
odpowiedź 8 września 2020 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Hej,

Zaczynałem tak samo, kurs Zelenta. Na ten moment mogę powiedzieć, że jest to super start, jednak wiele wiele czeka jeszcze przed Toba po jego przerobieniu.

Ten kurs przedewszystkim pokazuje totalne podstawy programowania (na przykładzie c++). Proponuje po jego skończeniu, posiąść ogólną wiedzę z informatyki, jeśli takowej jeszcze nie masz (sieci, sprzęt, algorytmy itd.), następnie wybrać odpowiedni kierunek dla siebie i rozpocząć naukę tego co Ci najbardziej odpowiada.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Teraz juniorów już nikt nie szuka, wszędzie chcą już doświadczonych programistów., gdzie wymagania poza znajomością języka to kilka pozycji z listy poniżej...

- wyższe wykształcenie techniczne

- minimum 2-3 lata doświadczenia na podobnym stanowisku

- znajomość PostgreSQL lub MySQL

- znajomość git, SVN

- znajomość systemów wbudowanych

- znajomość testów jednostkowych

- znajomość anmgielskiego na poziomie minimum B2

- znajomość OpenGL

- znajomość HTML, CSS, JS

- znajomość środowiska jakiegośtam o którym nigdy nie słyszałeś

- znajomość systemu Linux

- znajomość Dockera

- znajomość AWS
3
komentarz 8 września 2020 przez kukulim Mądrala (6,440 p.)
No racja nikt nie chce juniorów, przez co seniorzy są rozchwytywani. Tylko że seniorów trzeba będzie w przyszłości jeszcze więcej, ale ich nie będzie bo niema juniorów. Błędne koło.

senior java developer -  warszawa 22.400 zł (ogłoszenie w portalu z pracą dla IT)

za rok pewnie będzie 30.000 zł

junior pewnie za 3500 zł chętnie pracował (wiem że koszty byłyby większe dla firmy bo jakiś senior musiał by mu czas poświęcać, ale jednak byłaby to inwestycja na przyszłość)
2
komentarz 8 września 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@manjaro,

bzdury. Juniorów chętnie firmy przyjmą, tylko problem taki, że wielu juniorów tak na prawdę nie umie podstaw... Wiele osób dzisiaj uważa, że jak przerobi jeden bootcamp to jest super programistą...

 - wyższe wykształcenie techniczne
- minimum 2-3 lata doświadczenia na podobnym stanowisku
- znajomość PostgreSQL lub MySQL

nie prawda. Osobiście zaczynałem pracę kiedyś jako junior nie mając wykształcenia informatycznego. Pracuję na codzień z ludźmi, którzy nie mają takich studiów, albo w ogóle nie robili żadnych studiów i są na prawdę dobrymi developerami.

Co do baz danych to pytanie co Cię interesuje, jeśli backend to owszem, jesli front-end to nie musisz w ogóle tykać baz danych... więc to decyzja w którą stronę idziesz.

- znajomość git, SVN
- znajomość testów jednostkowych

git to są totalne podstawy pracy developera, nie uważam, aby to było coś super wielkiego... Testy unitowe, e2d itp też są bardzo ważne, warto umieć napisać choćby proste testy aby wiedzieć o co w tym chodzi. To nic trudnego - kilka dni z dokumentacją i umiesz pisać proste testy.

- znajomość OpenGL
- znajomość HTML, CSS, JS
- znajomość środowiska jakiegośtam o którym nigdy nie słyszałeś
- znajomość systemu Linux
- znajomość Dockera
- znajomość AWS

nie róbmy jednej listy... jak front to owszem, html, css i przede wszystkim JS. Jak back end w C to wtedy openGL itp. itd... wszystko zależnie od tego kim chcesz być, nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka.

Co do linuxa to nei trzeba być super wymiataczek, wystarczy parę podstawowych komend + umiejętność wyjścia z VIM :)

Problem natomiast jest taki, że wielu juniorów nie zadaje sobie trudu aby zrobić coś samemu poza kursem, bootcampem itp. Wiele osób umie tylko przepisywać kod z filmików youtube itd... i odpadają na prostych rzeczach, np. ze świata JS - zrobienie requestu http z obsługą happy path i błędów, iterowanie po tablicy i odfiltrowanie elementów spełniających jakieś kryteria itp. itd... nic trudnego jeśli ktoś zrobi samodzielnie choć jedną średniej wielkości apkę.

Także trzeba skupić się na jednym, nie iść od razu w full stack bo to nic dobrego, i nauczyć się faktycznie porządnie tego. Wiele osób uważa, że robiąc kurs 2-3 miesiące będą od razu zarabiać kilka tysięcy... to tak nie działa... poświęc 1-2 lata na porządną naukę i wtedy wg. mnie jest szansa na dobre stanowisko juniorskie.

1
komentarz 8 września 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 8 września 2020 przez manjaro
Kilka lat temu szukano juniorów bo była taka posucha, dzis już w ogłoszeniach juniora ciężko znależć, jak już jest to 1 junior na 20 regular/ senior.

Wrzucam do jednego wora bo różne firmy mają różne wymagania. Ale zawsze z 4-5 pozycji z tej listy są wymagane.
2
komentarz 8 września 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Kilka lat temu szukano juniorów bo była taka posucha, dzis już w ogłoszeniach juniora ciężko znależć

nie powiedziałbym... dobry junior jest dla firmy całkiem oki, taka osoba przeważnie nie będzie długo juniorem (1-2 lata). W świecie webu mogę śmiało powiedzieć, że dobrych juniorów brakuje i firmy chętnie ich przyjmą. 

1
komentarz 8 września 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Ja mówię o tym co widzę w ogłoszeniach. a Ty mówisz o tym że firma przyjmie dobrego programiste na stanowisko juniora żeby mu mniej płacić ;)
komentarz 9 września 2020 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)

@manjaro,

Nie wiem może mieszkam w dziwnym mieście, ale u mnie na studiach to połowa osób, która dostała sie praktyki w tym właśnie mieście otrzymałą prace jako programista.

Sam jestem tego dobrym przykładem, gdzie bez kompletnie żadnego doświadczenia zostałem przyjęty do firmy.

Kwestia pracodawcy, czy ma dobry start dla ludzi i potrafi szybko wyszkolić sobie specjaliste, aby zacząć na nim zarabiać po okresie próbnym.

komentarz 9 września 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

@Ditrix

Otwórz jakikolwiek portal z ogłoszeniami pracy i wpisz "junior C++" to raczej wyszukiwarka nic nie znajdzie... Kilka lat temu było pełno tych ogłoszeń a dziś już brak...

–3 głosów
odpowiedź 9 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
Śmiem twierdzić, ze teraz nawet po płatnym kursie/bootcampie miesięcznym- dłuższym :) nie ma na to szans i to nadal będzie za mało .
–4 głosów
odpowiedź 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Krótka odpowiedź: nie

 

Długa odpowiedź: w kursie brakuję wielu ważnych informacji; nie wszystko zostało przerobione. To jest taki wstęp do otoczki programistów. Ogólnie jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z programowaniem to nie masz szans, żeby po króciutkim kursie zostać zatrudnionym gdziekolwiek. Juniorzy zazwyczaj uczą się kilkanaście dobrych miesięcy zanim w ogóle trafią na rozmowę kwalifikacyjną.

komentarz 8 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Ogólnie jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z programowaniem to nie masz szans, żeby po króciutkim kursie zostać zatrudnionym gdziekolwiek

Nieprawda.

komentarz 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Nieprawda.

W takim razie życzę powodzenia w szukaniu pracy po obejrzeniu  17 odcinków kursu C++.  (+bonusowe punkty jeżeli nigdy wcześniej nie programowałeś/aś). A co wpiszesz do CV?wink

Może w januszsofcie znajdziesz pracę :) niekoniecznie wymarzoną. 

1
komentarz 8 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
  1. W słowach które cytowałem nie było wzmianki o kursie MZ.
  2. Skończ z tymi argumentami o januszsofcie; powtarzasz się i robi się to nudne. Chętnie poczytałbym, jeśli masz coś do napisania, o tym przez ile firm przeszedłeś, lub w ilu firmach robiłeś w hr'ze.
  3. Są firmy oraz nawet większe korporacje, które nawiązują współpracę z uczelniami i technikami. Można pójść do nich na staż ze znikomym doświadczeniem. Jeśli będziesz ambitny i sprawisz dobre wrażenie to zostaniesz.
komentarz 8 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
  1. W słowach które cytowałem nie było wzmianki o kursie MZ.
  2. Skończ z tymi argumentami o januszsofcie; powtarzasz się i robi się to nudne. Chętnie poczytałbym, jeśli masz coś do napisania, o tym przez ile firm przeszedłeś, lub w ilu firmach robiłeś w hr'ze.
  3. Są firmy oraz nawet większe korporacje, które nawiązują współpracę z uczelniami i technikami. Można pójść do nich na staż ze znikomym doświadczeniem. Jeśli będziesz ambitny i sprawisz dobre wrażenie to zostaniesz.

1. Mhm, to wszystko zmienia  o 180°.  Istnieją kursy, po których masz większe szanse na dostanie pracy (np. freecodecamp albo sololearn). Myślałem, że nadal trzymamy się tematu kursów MZ

2. Skończę kiedy ludzie przestaną robić z siebie kozła ofiarnego za $0.3 / h. Bez świadomości, że coś jest nie tak.

3. Zależy od szkoły jak to zorganizują. Uczeń ma na to zerowy lub minimalny wpływ.

 

komentarz 8 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Zależy od szkoły jak to zorganizują. Uczeń ma na to zerowy lub minimalny wpływ.

To nie ma nic do rzeczy. Wystarczy żeby podważyć Twoje odrealnione teorie.

Skończę kiedy ludzie przestaną robić z siebie kozła ofiarnego za $0.3 / h. Bez świadomości, że coś jest nie tak.

Albo masz jakiś problem ze swoim pracodawcą, albo nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Każdy wybiera taką stawkę jaka mu pasuje. Co jak co, ale branża IT nie cierpi na brak ofert. Zawsze można również podnieść swoje kompetencje niekoniecznie wysokim kosztem finansowym.

komentarz 9 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
jak widzę "techno16" to juz wiem żę temat będzie kierował się w związku z PAPIEREM-SZKOŁĄ - DYPLOMEM a pracą, serio :D @Ehlert :D masz siłę dyskutować nadal?
1
komentarz 9 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

No właśnie kończy mi się siła. Trzeba mieć tupet i kawał ego, żeby wymądrzać się w tematach, w których nie ma się doświadczenia.

Wydaje mi się jednak, że nie jest to kwestia ego, a niewiedza na temat szczątkowości swojej wiedzy. wink

komentarz 10 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
to jest kwestia i domena tych :D co "udają że coś wiedza" i lubią po prostu siać o tym informacje gdzieś tam usłyszane, najlepiej przecież wypowiadać się o czymś, o czym pojęcia sie nie ma :D
komentarz 10 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Tak, a ja uwielbiam internetowe circlejerki. Szczególnie o branży IT są fajne
komentarz 10 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)

circlejerki

trochę się naszukałem- ale z definicji są to kółka adoracji   więc stwierdzenie "o branży IT"  jest błędne  pozdrawiam.  Więc próbując komuś  dopiec, upewnij się że robisz to dobrze 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 281 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 318 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...