• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bat na exe - Jak zmienić?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
1,791 wizyt
pytanie zadane 7 września 2020 w Inne języki przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)

Cześć

Programuje w batchu i robię programy które są są przydatne, czy wiecie może jak zamienić plik "bat" na "exe" bez programu, zależy mi na tym, żeby antywirus tego nie kasował, NIE BYŁ WIRUSEM. Chciałbym zamieniać takie pliki, żeby nikt tego nie chciał przywłaszczać, ponieważ taki plik podstawowy "bat" łatwo edytować a taki plik "exe" trudno.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Są gotowe programy do tego. Banalnie też możesz zrobić własny na milion różnych sposobów. Używasz języka kompilowanego i robisz jedną z następujących rzeczy:

1) zapisać do pliku w katalogu tmp i odpalić tego bata

2) wykonywać polecenia bata w stworzonym procesie cmd  np. w c# to łatwe

3) przepisać kod z bata na język programowania
komentarz 7 września 2020 przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)
1) Jak odpalam w tmp to normalnie się włącza

2) Nie mam pojęcia jak pisać i zapisywać w c#
3) Na jaki język?
komentarz 7 września 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

@jankustosz1

Są gotowe programy do tego.

Nie wiem czy we wszystkich tak jest, ale przynajmniej w tych z których ja kiedyś korzystałem, dało się bardzo łatwo dostać do całego kodu otwierając .exe w notatniku. Wszystko było nawet ładnie sformatowane, więc dalej ktoś mógłby skopiować kod.

1) zapisać do pliku w katalogu tmp i odpalić tego bata

Podobny problem co wyżej, ktoś może dalej w naprawde łatwy sposób dostać się do Twojego kodu przed zmianą na .exe. 

komentarz 7 września 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

3) Na jaki język?

Teoretycznie możesz na każdy. W zależności od złożoności programu może to zająć krócej lub dłużej. 

komentarz 7 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
1) Choćby w zwykłym c++ możesz zapisywać do pliku. Wystarczy, że utworzysz tego bata w tmp i odpalisz.

2)  Pierwszy film jaki znalazłem. https://www.youtube.com/watch?v=CNDextE6Tz8

3)  Całkowicie obojętne, byle się kompilował do execa
komentarz 7 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Prawda jest taka, że jak ktoś się zna to do kodu i tak się dostanie i tak. Nawet jakieś próby szyfrowania dałoby się obejść obserwując jakie programy wykonują się w cmd, np. poprzez podmienienie go.
komentarz 7 września 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Autorowi pytania raczej chodzi o ukrycie samego kodu batch'a. Chyba jest świadomy tego, że każdy program można zdekompilować i wtedy teoretycznie też ktoś się dostanie do kodu tylko już niestety nie w takiej ładnej formie jak był on pierwotnie.
1
komentarz 7 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Wychodzi na to,.że najlepszym sposobem na ukrycie bata to nie używanie bata. Metoda 3 w tym przypadku sprawdzi się najlepiej.
komentarz 8 września 2020 przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)

@DeBos123, tak chodzi  mi o ukrycie kodu i zamienić na exe, wiem że można zdekodować ale chodzi mi tylko o to, żeby zamienić i ukryć.

komentarz 14 września 2020 przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)

1) zapisać do pliku w katalogu tmp i odpalić tego bata

Jak zrobić to wszystko bo to wydaje mi się najrozsądniejsze, bo nie chcę nigdzie tego udostępniać tylko w ładnej formię to zapisać. Jak tam zapiszę tam to nic się nie dzieje. Chodzi mi jedynie o to, żeby nie było bez ikony, nie do edycji, dało się włączyć BEZ WIRUSA.

0 głosów
odpowiedź 8 września 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 9 września 2020 przez VBService

Konwerter z *.bat na *.exe? wink

[ Edit ]

Run Command Prompt C# - szczególnie te rozwiązania:

using System.Diagnostics;

Process cmd = new Process();
cmd.StartInfo.FileName = "cmd.exe";
cmd.StartInfo.RedirectStandardInput = true;
cmd.StartInfo.RedirectStandardOutput = true;
cmd.StartInfo.CreateNoWindow = true;
cmd.StartInfo.UseShellExecute = false;
cmd.Start();

cmd.StandardInput.WriteLine("echo Oscar");
cmd.StandardInput.Flush();
cmd.StandardInput.Close();
cmd.WaitForExit();
Console.WriteLine(cmd.StandardOutput.ReadToEnd());
var proc1 = new ProcessStartInfo();
string anyCommand; 
proc1.UseShellExecute = true;

proc1.WorkingDirectory = @"C:\Windows\System32";

proc1.FileName = @"C:\Windows\System32\cmd.exe";
proc1.Verb = "runas";
proc1.Arguments = "/c "+anyCommand;
proc1.WindowStyle = ProcessWindowStyle.Hidden;
Process.Start(proc1);

 

komentarz 8 września 2020 przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)
Zależy mi na tym ,żeby nie przez program bo nie chcę, żeby z tego zrobił się wirus, ale w ostateczności spróbuję ;)
komentarz 20 marca 2022 przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)
Niestety tylko program :( Ale Polecam Bat To Exe converter:

https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_inne/Bat_To_Exe_Converter.html

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,309 wizyt
pytanie zadane 19 września 2015 w Inne języki przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 634 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2021 w Inne języki przez Rafaello733 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 4,255 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2017 w C i C++ przez ciamciam Początkujący (350 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...