• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zrobiłem dynamicznie obiekt jak teraz wejść w zdarzenie OnClick ? C++ builder

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,230 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w C i C++ przez Pixel040 Gaduła (3,100 p.)
edycja 16 sierpnia 2015 przez Pixel040
TScrollBox* Obiekt1 = new TScrollBox(this);
Obiekt1->Parent = Form1;

Proszę o pomoc

 

2 odpowiedzi

0 głosów
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,440 p.)

Hm...

Do pliku nagowkowego dodaj sobie deklaracje metodz ktora będzie obsługiwać Twoje zdarzenie. Tutaj pamiętaj, że protoyp tej metody musi być taki sam jak oczekuje tego zdarzenie OnClick komponentu.

Później w kodzie przypinasz Twoję metodę do zdarzenia komponentu.

//W pliku nagłówkowym klasy dodajesz prototyp metody do klasy która będzie go obsługiwać

....
void __fastcall OnClick(TObject* sender);
....
//Implementacja tej metody

void __fastcall TMyClass::OnClick(TObject* sender)
{
//....
}
// I tam gdzie Tworzysz dynamiczny obiekt przypinasz stworzona przez siebie metodę do dynamicznego obiektu

TScrollBox* Obiekt1 = new TScrollBox(this);
Obiekt1->OnClick = &OnClick;
Obiekt1->Parent = Form1;

 

komentarz 16 sierpnia 2015 przez Pixel040 Gaduła (3,100 p.)
nie mam klasy
komentarz 16 sierpnia 2015 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
zrób tak jak kolega Bartek85 radzi - taki kod zadziala

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
         TScrollBox* Obiekt1 = new TScrollBox(this);
         Obiekt1->Parent = Form1;
         Obiekt1->OnClick=Obiekt1Click;
}
//---------------------------------------------------------------------------

void __fastcall TForm1::Obiekt1Click(TObject *Sender)
{
    // cos tam
}



a w pliku nagłówkowym

        void __fastcall Obiekt1Click(TObject *Sender);

 

komentarz 16 sierpnia 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,440 p.)
A Twój obiket Form1, który ustawiasz jako Parent w Obiket1, to nie jest przypadkiem, głównym oknem? który jest klastą typu TForm? lub dziedziczącym po nim?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 145 wizyt
+2 głosów
5 odpowiedzi 2,847 wizyt

92,843 zapytań

141,782 odpowiedzi

320,858 komentarzy

62,174 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...