• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Android - jaki język wybrać? [ankieta]

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
644 wizyt
pytanie zadane 5 września 2020 w Android, Swift, Symbian przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
Witam dzisiaj przychodzę z pytaniem odnośnie języka, do pisania aplikacji na androida. Mam w planach napisanie pewnego ,,projektu" i zastanawiam się czy wykorzystać do tego C++ czy nauczyć się Javy. lub innego języka. Moja wiedza o C++ jest mniej więcej na poziomie po podstawowym, dlatego nie byłoby szkoda zmieniać języka. Co jest bardziej opłacalne na androida, jakie jaest wasze zdanie?
Możliwe odpowiedzi:
C++ (2 głosów, 17%)
Java (0 głosów)
Kotlin (8 głosów, 67%)
C# (1 głos, 8%)
Python (0 głosów)
Inny (1 głos, 8%)
komentarz 6 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
A o Dart słyszałeś?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 5 września 2020 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Nic innego jak Kotlin nie wchodzi w grę a już tym bardziej nie C++ o ile nie masz ku temu solidnych powodów.
komentarz 5 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
teraz już to bym powiedział, że Flutter zaczyna tak mocno oddziaływać, że warto mieć go na uwadzę
komentarz 6 września 2020 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Jest co raz szerzej używany komercyjnie, miałem parę ofert na flutter deva i w aktualnej firmie mamy projekty zarówno natywne jak i flutterowe. Jednak z tymi wieloplatformowymi frameworkami to mocno zależy od projektu, czasem są mocno customowe projekty które po prostu łatwiej zrobić natywnie a też nie jest potrzebna aplikacja ios'owa. Jak dla mnie flutter jest idealny do takich zwykłych projektów B2C, po prostu szybko się robi apki w tym. Ale w przemysłowych projektach B2B to jednak zdecydowanie lepiej robi się apki natywnie (np na jakieś skanery typu zebra)
komentarz 6 września 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Kotlin Multiplatform jest też niezły, ale to dopiero nowy projekt. KMP nie jest jeszcze dopracowany i sprawdzony w boju.

Jest trochę artykułów na jego temat,ale chyba póki co niewiele projektów w nim powstało.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 943 wizyt
–3 głosów
2 odpowiedzi 571 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w PHP przez Cholewka Początkujący (420 p.)

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,534 komentarzy

62,737 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...