• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Unreal Engine, jak się za to zabrać.

0 głosów
981 wizyt
pytanie zadane 4 września 2020 w Grafika i multimedia przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Witajcie.

Chcę zacząć tworzyć gry.Nigdy tego nie robiłem,ale znam się na programowaniu,wiele rzeczy znam, rekurencja itp.Potrafię działać w Javie oraz C++ czy troszkę C#, konsolowe sprawy,ale to już coś.Wiem że najpopularniejsze silniki to Unity oraz Unreal Engine.Chcę gry 2.5D oraz 3D tworzyć.Najbardziej interesuje mnie UE.

Wyczytałem że w UE działa się w C++ oraz Blueprinty.Mnie jako tako bardziej interesuje C++,lecz tutaj zapewnie wyższa szkoła jazdy.Powiedzcie mi jak zacząć itp,rady.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 września 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
Jeżeli nie masz doświadczenie, to proponuje zacząć od Unity z racji że po prostu jest łatwiejszym silnikiem
komentarz 4 września 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
No dobra.Co do Unity to znajomość C# na jakim poziomie być musi?  I w jakim momencie przesiadka?
komentarz 4 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Po kilku miesiącach nauki możesz się zabrać za silniki. To jaki wybierzesz nie ma znaczenia, liczą się umiejętności. Tak btw. wielu ludzi odrzuca wygląd UE i później wybierają Unity :P

Idąc głosem społeczeństwa C# jest łatwiejszy od C++. Nie wiem czy rzeczywiście warto uczyć się C++ po raz drugi jeżeli chcesz się go pozbyć ze swojego życia.

komentarz 4 września 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
Według mnie lepiej się uczyć C++ niż C#.

C++ może jest trudniejszy ale jest pod ten język więcej oryginalnych bibliotek, czy też funkcji.
C++ jest też wydajniejszy,a to się ceni..

Tylko C# ma o tyle plus że na dzień dzisiejszy prędzej robotę znajdziesz zawodowo w tym języku niż C++.Bo jako tako UE ma większe możliwości, zacny pod 3D. Niektórzy twierdzą że lepiej wejść w kombajna UE od razu, z trudnościami niż przesiadka.Wy co sądzicie?
komentarz 4 września 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

C++ jest też wydajniejszy,a to się ceni..

Z czego Ty i zapewne inni nie skorzystacie na tym poziomie... Wydajność jest tak szerokim tematem, że wybór języka o niej nie przesądza. 

wybór języka o niej nie przesądza

Porównaj np pythona a c++ wink już jest  mega duża różnica 

komentarz 4 września 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Wydajność nie jest problemem, dopóki wydajność nie stanowi problemu...

Tak racja, ale język tu też robi dużą różnicę, przynajmniej przy większych projektach cheeky

To oficjalnie co mi polecicie? UE czy Unity?
2
Byku, bierz Unity na początek
komentarz 5 września 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
To dobra,dobrze się składa że aktualnie mam zainstalowane :D

A i jeszcze takie drobne pytanko, da się w Unity tworzyć porządne gry AAA czy jakieś rpg, realistyczne 3D? Bo niby się da,lecz niektórzy twierdzą że tutaj bardziej gry 2D czy mobile.
1
komentarz 5 września 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Tak, wszystko się da.

Ludzie robili gry 2D zombie shootery i teraz każdy myśli, że Unity jest do crapowych gier.
komentarz 5 września 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
No na pewno się da,jest wiele ciekawych produkcji zrobionych w tym silniku..

A i jeszcze,ostatnie pytanko. Mówi się że Unity jest niby powolny w porównaniu do UE, to prawda czy kolejne błędne info.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 5,091 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 1,993 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w C i C++ przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 404 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...