• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wielodziedziczenie Java, PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 3 września 2020 w Java przez xnerwo Gaduła (3,270 p.)
zmienione kategorie 3 września 2020 przez xnerwo
Cześć,

mam takie zadanie "klasa dziedzicząca po dwóch klasach bazowych" i tu się nasuwa pytanie. Nie proszę o gotowe rozwiązanie tylko o wskazówkę, naprowadzenie jak to ogarnąć. Myślałem nad tym, że mam klasy A B C i klasa B dziedziczy po A a klasa C dziedziczy B ale nie wiem czy wtedy klasa A jest bazową dla klasy C.

 

Pozdrawiam
komentarz 3 września 2020 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Tagi: java, php

Kategoria: C i C++

Oczekujesz odpowiedzi jak to zrobić we wszystkich 4 wymienionych językach?
komentarz 3 września 2020 przez xnerwo Gaduła (3,270 p.)
Zmieniłem na Java. Dzięki za info i przepraszam za kłopot.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,650 p.)
wybrane 16 września 2020 przez xnerwo
 
Najlepsza

Nie ma wielodziedziczenia w Javie,  tzn każda pojedyncza klasa może tylko  rozszerzać, jedną klasę 
natomiast jeśli A -> jest rozszerzone przez B -> a C jest rozszerzone przez B, to funkcjonalności klasy A, dziedziczy także klasa C, działa to kaskadowo jak dla wodospadu tak sobie wyobraź 

 


The class from which the subclass is derived is called a superclass (also a base class or a parent class).

I według dokumentacji również jest napisane 

Excepting Object, which has no superclass, every class has one and only one direct superclass (single inheritance). In the absence of any other explicit superclass, every class is implicitly a subclass of Object. 
Więc poczęści nieformalnie można tak napisać i nie jest to błędne 

0 głosów
odpowiedź 3 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
W sensie jakby się czepiać słownictwa i definicji to możliwe, że nie będzie(ciężko mi to jednoznacznie stwierdzić), ale w praktyce zachowuje się jakby była. Można np. stworzyć referencję klasy A i przypisać go na obiekt klasy C.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2018 w Java przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 629 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 274 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w PHP przez XavRock Obywatel (1,390 p.)

92,548 zapytań

141,391 odpowiedzi

319,510 komentarzy

61,932 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...