• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cyberbezpieczeństwo PWr, jaki język programowania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,673 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)
Witam,

Jestem studentem (właściwie to będę od października) cyberbezpieczeństwa na politechnice wrocławskiej. Studiów nie traktuje jako coś do odbębnienia i dlatego chce jak najlepiej je przepracować zaczynając jak najwcześniej. Akurat został cały miesiąc, a moja sytuacja już jest ustabilizowana przez co mam dużo wolnego czasu w tym miesiącu. Stąd moje pytanie, może są na tym forum jacyś studenci tego kierunku? Jakie języki programowania są używane podczas tych studiów? Co najbardziej się przydaje i czego jest dużo podczas tych studiów?

Dodam że matematyka czy fizyka nie jest dla mnie problemem. Pytam bardziej o kwestię informatyczne/ważne w kontekście przyszłej pracy.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 sierpnia 2020 przez b0arsecpl Początkujący (440 p.)
Nie jestem studentem, ale każdy CyberSec bierze się za Pythona oraz potem musi liznąć każdego języka.
Proste zapytania do baz danych, JS, Java, C, C++, C# będą temu towarzyszyć.

Ogólnie Python na początek jest fajnym językiem bo da się go wykorzystać dalej, a potencjał tego języka jest przeogromny i nie mówię tutaj tylko jako CyberSec, możesz wykorzystać jego potencjał do AI.
komentarz 31 sierpnia 2020 przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)
Dzięki wielkie za odpowiedź,

W takim razie ten miesiąc poświęcę na zaznajomienie się z Pythonem. Jak rok akademicki się zacznie do dopiero poczuje jak wyglądają studia (mam nadzieję że pozwolą się mi rozwijać, a nie będą ograniczać) i czego się tam używa. Choć obawiam się że to czego używa się na studiach może nie pokrywać się z tym czego będę używał w przyszłej pracy
komentarz 1 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)

@b0arsecpl, Gdzie Rust? Gdzie Kotlin? Gdzie Haskell?

Dlaczego PHP jest na tej liście? Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?

komentarz 1 września 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Mnie zdziwiło że taki swift jest powyżej C# który ma masę Microsoftowych technologii.

Co do pytona to chyba jest standardem jako język skryptowy na serwery, w sensie prawie wszystko jest w bashu i pythonie. Python ma też taki plus, że wiele ludzi którzy nie są programistami w nim piszą bo wydaje się prosty, np. fizycy.
komentarz 1 września 2020 przez b0arsecpl Początkujący (440 p.)
Jest wyżej bo jest technologią która jest częściej wykorzystywana i praktyczniejsza na dzisiejszym rynku pracy.
komentarz 1 września 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Lubię czytać tego bloga i był kiedyś taki artykuł:

https://www.cybersafeness.pl/najlepszy-jezyk-dla-hakera-python/

Może kogoś zainteresuje.

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2020 przez Astroboy0 Nowicjusz (140 p.)
Cześć, i jakie masz opinie po pierwszym miesiącu o kierunku? Zastanawiam się nad cyberbezpiecznestwem chociaż maturę mam dopiero za 2 lata. JEst coś zdecydowanie trudniejszego niż sobie wybobrazakes? Jaka jest atmosfera na zajęciach? I ostatnie pytanie, jak się mieszka we Wrocławiu (jeśli mieszkasz w akademiku to moglbys powiedzieć jak się w nim mieszka), jestem że slaska(dokładnie Chorzowa) i wydaje mi się że bede musiał sobie zorganizować akademik, bo rozumiem że jeśli rodzinnie nie mieszkasz we wroclawiu to albo dojerzdzasz albo wynajmujesz mieszkanie. Dzięki z Gory za wiadomość! Jesli ja zobaczysz:)
komentarz 2 listopada 2020 przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)
Cóż, pierwszy semsestr to typowo matematyka (16/30 ECTS) z dodatkiem przedmiotów wydziałowych (np Miernictwo) oraz humanistyczny (Filozofia), który trzeba odbębnić. Z przedmiotów informatycznych są Technologie Informatyczne (obsługa jakich programów, co wykład inny program) oraz Podstawy Programowanie. Programowanie w pierwszym semestrze to C++ bez obiektowości, ona pojawi się dopiero na drugim semestrze. Dla mnie nie ma narazie czegoś trudnego w tych studiach, ale muszę zaznaczyć, że maturę napisałem dobrze więc mam podstawy pod matematykę, której z początku jest dużo.

Co do bardziej kierunkowych przedmiotów to pojawią się one koło 3/4 semestr, wtedy plan wygląda znacznie ciekawiej.

Jeśli chodzi o atmosferę to ciężko mi się wypowiedzieć z uwagi na nauczani całkowicie zdalne.

Sam Wrocław jest pięknym miastem i wygodnym pod względem logistycznym. Wszytskie większe uczelnie są w niewielkiej odległości od siebie (sama Politechnika, poza kilkoma budynkami, jest w jednym miejscu na Wybrzeżu Wyspiańskiego.

Jeśli chciałbyś więcej informacji, albo dopytać o coś to napisz na prywatnej wiadomości.
komentarz 2 listopada 2020 przez Astroboy0 Nowicjusz (140 p.)

Dobrze, to ja napisałem wiadomość prywatna laugh

komentarz 15 maja 2021 przez Szqa Początkujący (460 p.)

@Astroboy0, po ponad 3 latach na tym kierunku mogę śmiało powiedzieć, że w świecie IT dużo bardziej opłaci Ci się iść na infę niż na cyber w Polsce. Informatyka przygotuje Cię bardzo ogólnie i będziesz miał/ła jakikolwiek szeroki pogląd na IT. Cyber na PWr jest strasznie nastawione na elektronikę i fale.

Jeśli chodzi o mieszkanie we Wrocławiu to chyba opłaca się tylko akademik bo samo miasto jest drogie pod tym względem. Plusem jest dojazd ze Śląska (znajomi spod Gliwic mają bezpośredni pociąg niecałe 2h + autostrada). 

Jak chcesz coś więcej to zapraszam na priv.

 

 

0 głosów
odpowiedź 28 września 2023 przez Sylv1a_B Nowicjusz (180 p.)
Zgadzam się, co do języków opisanych powyżej. Ja zaczynam cyberbezpieczeństwo teraz na WSKZ, jako studia online i nastawiam się dawkę użytecznej wiedzy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,415 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez aleks13 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,376 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 13,086 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...