• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[CSS] Dopasowanie tła do długości tekstu

Object Storage Arubacloud
+1 głos
858 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)
edycja 27 sierpnia 2020 przez remekjestem

Hej! Średnio znam CSS i nie pragnę się tego nauczyć (znam ideę, mniej więcej zasady działania), ale robie customowego alerta do streamów i potrzebuję porady jak zrobić aby szerokość tła dopasowywała się do tekstu. Chodzi o to, że za każdym razem jak ktoś obserwuje to długość nicków jest różna. Chodzi o backgound-color, nie image.

image

^ to przykładowo powinno być szersze.

Dzięki za pomoc!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 28 sierpnia 2020 przez remekjestem
 
Najlepsza

Prawdopodobnie potrzebujesz ustawić background-clip na content-box. To spowoduje, że tło będzie ustawiane dla contentu (tekstu), a nie dla całej powierzchni ograniczonej przez border (domyślne istawienie).

Demo: https://codepen.io/JSHolic/pen/LYNypXP

komentarz 28 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)
Hah, fascynujące.. Teraz jesteśmy o duży krok do przodu. To rozwiązanie powoduje, że jeśli tekst jest dłuższy niż powinien to rozciąga tło o linijkę w dół.

Przy tym rozwiązaniu chyba pozostanę, bo ciężko będzie uzyskać zamierzony efekt. Jeśli jednak wpadnie Ci jakiś pomysł - będę wdzięczny.
komentarz 28 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
A czego brakuje Ci w tym rozwiązaniu?
komentarz 28 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)

Docelowo chciałem, aby to wyglądało tak jak przedstawił to VBService poniżej, tj. dopasowanie długości tła do długości tekstu. Na ten moment wygląda to tak:

komentarz 28 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Użycie background-clip: content-box dla elementu #alert-text powoduje, że tło jest rysowane w obrębie contentu tego elementu. Jeśli chcesz, żeby tło miało dodatkowy odstęp od tekstu, to nadaj elementom #alert-message #alert-user-message (dzieci elementu #alert-text) padding.

komentarz 28 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)
Dobra, jasne. Bardzo mi pomogłeś.

Dzięki!
+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)
edycja 27 sierpnia 2020 przez VBService
padding: 5px 10px;

https://codepen.io/vbservice/pen/PoNmPVp

#alert-message,
#alert-user-message {
    text-align: center;
    padding: 5px 10px;
}

lub

#alert-message,
#alert-user-message {
    text-align: center;
    padding-left: 10px;
    padding-top: 5px;
    padding-right: 10px;
    padding-bottom: 5px;
}

 

komentarz 27 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za chęci! Jednak to totalnie nie działa, przynajmniej w sekcji w której Ty napisałeś aby to dodać.
1
komentarz 27 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)

Musisz podać wygenerowany kod html tego co jest podstawiane w {messageTemplate}

    <!-- alert message -->
    <!-- messageTemplate will be replaced with your message template -->
    <!-- for example : {name} is now following! or {name} donated {amount} -->
 
    <div id="alert-message">{messageTemplate}</div>
                                    |
                                   TEGO

w to miejsce jest wstawiany kod html nick-a według tego opisu:

<!-- alert message -->
<!-- messageTemplate will be replaced with your message template -->
<!-- for example : {name} is now following! or {name} donated {amount} -->

 

komentarz 27 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)
Ale w jaki sposób mam to zrobić?
1
komentarz 27 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Pewnie w jednej z tych zmiennych template-owych znajduje się znacznik #alert-box, o który pytałem. :)

komentarz 27 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)

Umieść kod na serwerze i wygeneruj stronę w oparciu o niego w przeglądarce. A później:

komentarz 27 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)

Czy to będzie to?

<div id="alert-box">

      <!-- particles -->
      <div id="particles"></div>
      <!-- wrap window -->
      <div id="wrap">
        <!-- alert image -->
        <div id="alert-image-wrap">
          <div id="alert-image">{img}</div>
        </div>

        <!-- main alert box window -->
        <div id="alert-text-wrap">
          <!-- alert text -->
          <div id="alert-text">
            <!-- alert message -->
            <div id="alert-message">
              {messageTemplate}
            </div>
            <div id="alert-user-message">{userMessage}</div>
          </div>
        </div>
      </div>
  </div>

 

komentarz 27 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)
To jest kod html template.
komentarz 27 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)

Wygenerowałem stronę i szukałem, tylko do końca nie wiem czego.. angry

komentarz 27 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)
Wrzuć cały kod html wygenerowanej strony, albo szukaj tego
<div id="alert-message"> i to co jest tu ... </div>
komentarz 27 sierpnia 2020 przez remekjestem Nowicjusz (160 p.)

Szukając poprzez zbadaj element znalazłem tylko to, co dodałem wyżej.

Dodam tylko, że 

{messageTemplate}

to jest treść wpisana na stronie w rubryce message template

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 15 października 2022 w Hostingi, domeny, usługi przez Poland1020 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 188 wizyt
pytanie zadane 19 września 2020 w Sprzęt komputerowy przez Kaerv Użytkownik (500 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,693 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2020 w Offtop przez Tetri Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,620 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...