• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić backend za pomocą języka c#?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+3 głosów
1,026 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2020 w C# przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
zmienione kategorie 25 sierpnia 2020 przez ScriptyChris
Jak zrobić backend za pomocą języka c#?

Chciałbym po prostu zamiast np. php używać c# do pisania backendu strony internetowej>

Więc polecacie jakiś kurs dla początkowych, jak zainstalować interpreter czegoś takiego itp.?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2020 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
wybrane 26 sierpnia 2020 przez Igorek

Najlepsza

Polecam najpierw poznać same ogólne podstawy C# (najpierw ucząc się na .NET Core)

Później po zapoznaniu się z tymi podstawowymi zagadnieniami przejść do ASP.NET Core (pamiętaj żeby od razu wziąć Core, a nie sam ASP.NET, bo jednak wszystko powoli przechodzi na Core)

Co do kursu C# to polecam kanał https://www.youtube.com/c/PiotrGankiewicz/videos

oraz książkę "C# 8.0 Leksykon kieszonkowy" lub "C# 7.0 w Pigułce" (w zależności na ile lubisz czytać, ponieważ pierwsza książka to 200 stron, a druga ponad 1000). Przy czym tą pierwszą polecam tylko jeśli dobrze znasz jakiś inny język, bo nie znajdziesz w niej tłumaczenia zasad programowania, a samą teorię języka. Tej drugiej nie czytałem, także nie wiem, ale jest często polecana.

Kiedy przerobisz te podstawy to ASP.NET Core najlepiej uczyć się z dokumentacji Microsoftu (ew. kanał https://www.youtube.com/user/IAmTimCorey/)

–4 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2020 przez niezalogowany
Musisz stworzyć mikroserwis w języku C#, a potem odwoływać się do niego po API z języka PHP. Ale raczej to nie jest dobre połączenie. Bezsensowne. Jeśli masz mikroserwis to potem używa się języków frontendowych takich jak React albo Angular.

W internecie masz mnóstwo turtoriali jak zrobić mikroserwis w C# wykorzystując framework NancyFX. Albo poczytaj trochę o ASP.NET.
komentarz 26 sierpnia 2020 przez marcin99b Szeryf (86,140 p.)
W sensie
Mikroserwisami warto sie pobawić nawet dla samego siebie

Ale uczenie sie tego jako "podstawa w nauce backendu"
To troche tak jak nauka jak działa skrzynia biegów motocykla, chcąc zbudować rower
komentarz 26 sierpnia 2020 przez niezalogowany
@JakSky, to w takim razie zaproponuj jakieś inne rozwiązanie. Ja też chętnie poznam.
komentarz 26 sierpnia 2020 przez marcin99b Szeryf (86,140 p.)
Najlepiej klasyczny monolit, taki najprostszy

A jak ktoś już coś tam ogarnia to modularny monolit - ale dopiero jak ogarnie podstawy, a nie na etapie poznawania podstaw
Bo po chwili uzna że za dużo na raz i sie zniechęci

Ja jestem zdania że podstawy to powinny być rzeczywiście podstawy
I dopiero po opanowaniu ich powinno sie stopniowo poszerzać wiedze
komentarz 26 sierpnia 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

@mdatelier, klasyczny monolit, najlepiej w NET Core aby być na bieżącą z technologią.

2
komentarz 26 sierpnia 2020 przez niezalogowany
Sorry. Teraz przeczytałem o co chodzi autorowi posta. Myślałem, że chce łączyć C# z PHP, a chodziło o coś zamiast PHP.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 550 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w Java przez zxcvbnm9 Początkujący (260 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,767 wizyt
pytanie zadane 16 września 2020 w JavaScript przez Tomcio2287 Nowicjusz (220 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 539 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w C# przez crova Użytkownik (940 p.)

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...