• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Samodzielna nauka informatyki.

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,361 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez janyczek Początkujący (360 p.)
zmienione kategorie 24 sierpnia 2020 przez Arkadiusz Waluk
Cześć, zastanawiam się czy są może jakieś książki przedstawiające wszystkie zagadnienia związane z informatyką prowadzące czytelnika od ogółu do szczegółu. Zabieram się za samodzielną naukę informatyki i szukam czegoś co rozjaśni mi podstawy tej dziedziny nauki. Wiem, że w internecie pełno jest poradników i tym podobnych, jednak większość z nich dotyczy konkretów takich jak programowanie, sieci, hardware, itp. Ja poszukuje czegoś co pokaże wszystkie aspekty z jakimi spotkać się można w informatyce, a następnie pokaże zależności występujące miedzy nimi. Znacie może jakieś tytuły które by odpowiadały temu opisowi (jeśli nie to wiem, że do wszystkiego można dojść samemu, jednak z taką książką byłoby to o wiele łatwiejsze)?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,800 p.)

Zabieram się za samodzielną naukę informatyki i szukam czegoś co rozjaśni mi podstawy tej dziedziny nauki. Wiem, że w internecie pełno jest poradników i tym podobnych, jednak większość z nich dotyczy konkretów takich jak programowanie, sieci, hardware, itp. Ja poszukuje czegoś co pokaże wszystkie aspekty z jakimi spotkać się można w informatyce, a następnie pokaże zależności występujące miedzy nimi.

Jak chcesz się nauczyć informatyki pomijając 90% treści? Podstawy infy to właśnie hardware, sieci i trochę elektryki. 

Zobacz "Systemy Operacyjne" od Andrewa S, może coś jeszcze o architekturze komputera albo szkolne kwalifikacje. Temat jak rzeka.

komentarz 24 sierpnia 2020 przez janyczek Początkujący (360 p.)
Źle mnie zrozumiałeś, nie chcę ich pomijać tylko chce dokładniej wiedzieć jak łączą się te dziedziny. Sprawa wygląda tak, że znam podstawy języków C, C++, ogarniam trochę bazy danych, sieci, wiem co to system binarny i bramki logiczne. Wiem co to tranzystor, układ scalony, procesor, płyta główna itp. Czyli coś tam u mnie "dzowni w którymś kościele" i szukam czegoś co mi te wiedzę połączy i uporządkuje.

Dzięki za propozycje bo właśnie o książki tego typu mi chodziło :D
komentarz 24 sierpnia 2020 przez janyczek Początkujący (360 p.)
A znasz może i możesz się wypowiedzieć na temat książki

"Wstęp do informatyki"

Lembas Jacek, Kawa Rafał?
komentarz 24 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,800 p.)

Nie wiem, nie czytałem ale po zobaczeniu opisu i spisu treści spodziewam się najzwyczajniejszych podstaw. Zobacz sam i oceń. Dla mnie ta książka nie ma niczego wartościowego do przekazania. Informatycy uczą się takich rzeczy w pierwszej i drugiej klasie technikum.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 521 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 623 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez M4jk3l07 Początkujący (310 p.)

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,261 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...