• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Transfer systemu z HDD do SSD

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Morek Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Zacząłem ostatnio używać dysku SSD i postanowiłem przetransferować Windowsa 10 na ten właśnie dysk, używając do tego programu EaseUs. Wszystko poszło pomyślnie, z wyjątkiem jednej rzeczy. Myślałem początkowo, że przetransferowany zostanie tylko system operacyjny, a program sklonował cały dysk HDD na dysk SSD. I teraz zaczynają się schody. Plan był taki, żeby na dysku SSD mieć tylko OS, a na dysku HDD gromadzić resztę danych. Teraz mam kopię dwóch tych samych dysków i nie wiem czy wyczyścić dysk SSD ręcznie czy użyć jakiegoś programu. Dodatkowo nie rozumiem jak by mialo działać korzystanie z plików na HDD, używając OS zainstalowanego na SSD. Mianowicie mój komputer na pulpicie pokazuje tylko skróty z dysku SSD, więc jak wyczyszczę SSD, to również wyczyszczę sobie pulpit i nie wiem czy da się w jakiś sposób ustawić tak, aby komputer "domyślnie" odtwarzał pliki z HDD. Szukałem informacji na ten temat w Internecie, jednak nie mogę trafić na nic przydatnego. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć w jaki sposób to wszystko działa i przepraszam jeśli coś jest niejasne, ale nie mam zbyt dużej wiedzy informatycznej.
komentarz 24 sierpnia 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Jaki jest sens na SSD trzymać sam system, skoro najmniejsze SSD mają teraz 120 GB a system to <30 GB. To nie jest 2008 rok.
komentarz 24 sierpnia 2020 przez Morek Nowicjusz (120 p.)
Wydawało mi się, że jeśli ustawię system na jednym dysku, a resztę na innym, to cały komputer będzie wydajniejszy.
komentarz 24 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Eee, raczej nie. Jak na HDD będziesz miał zainstalowane "ciężkie" programy, to nie będziesz miał żadnych korzyści z SSD przy ich uruchamianiu czy używaniu. Jedynie system będzie Ci szybciej wstawał. Na HDD trzymaj dane, backupy itp. Na SSD instaluj oprogramowanie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
Witam

korzystam z ssd + hdd  , wszystko działa ok w systemie, aby skróty działały to trzeba je edytować albo utworzyć nowe do zasobów na hdd , samo automatycznie nie wskoczy. Najlepiej na początku użytkowania komputera jest podzielić dysk na partycje , aby utrzymywać porządek na dysku systemowym wtedy klonowanie jest najłatwiejsze bo litery są przypisane do dysków/partycji  i po sklonowaniu dysku wszystkie skróty wskazują na właściwe miejsce.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 8,567 wizyt
pytanie zadane 24 września 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Gucioo0320 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 489 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 339 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez BENG Początkujący (370 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...