• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konwersja z liczby szesnastkowej na binarną

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,578 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2020 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)

Czy istnieje jakaś funkcja, która automatycznie zamienia liczbę w systemie szesnastkowym na binarną?

Robię to zadanie: https://pl.spoj.com/WSDOCPP/problems/HEXTOBIN/ i myślałam nad użyciem jakiejś funkcji, która zamieni liczby automatycznie. 

#include <iostream>
#include <map>

using namespace std;

int main()
{
    map < char, int > zamianaSystemow;

    zamianaSystemow[0] = 0;
    zamianaSystemow[1] = 0001;
    zamianaSystemow[2] = 0010;
    zamianaSystemow[3] = 0011;
    zamianaSystemow[4] = 0100;
    zamianaSystemow[5] = 0101;
    zamianaSystemow[6] = 0110;
    zamianaSystemow[7] = 0111;
    zamianaSystemow[8] = 1000;
    zamianaSystemow[9] = 1001;
    zamianaSystemow['A'] = 1010;
    zamianaSystemow['B'] = 1011;
    zamianaSystemow['C'] = 1100;
    zamianaSystemow['D'] = 1101;
    zamianaSystemow['E'] = 1110;

  int rozmiarTAblicy;


  for (int i = 0; i < zamianaSystemow.size(); i++) {
         cin >> zamianaSystemow[i];
         cout << zamianaSystemow[i]; //funkcja miałaby być tutaj
         cout << endl;

  }

    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
wybrane 23 sierpnia 2020 przez magda_19
 
Najlepsza
1) ustawiłaś że map przechowuje char jako klucz to czemu podajesz mu inty, w sensie zamiast [0] powinno być ['0'] itd.

2) wartość mapy ustawiłaś na inta, a podajesz mu jakieś niewiadomo co, bo ani to liczba dziesiętna, ani string. zmień inta na stringa i podawaj mu stringi

3) Po co for?

4) Nie nie chcesz nic wczytywać do mapy, a z niej odczytać. Wczytaj znak do jakiekiejś zmiennej pomocniczej.

5) Nie musisz wszystkiego cache'ować zamiana systemów liczbowych jest bardzo prosta. Btw. Zelent to dobrze tłumaczy.
komentarz 23 sierpnia 2020 przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)
edycja 23 sierpnia 2020 przez magda_19

Dzięki za odpowiedź, bardzo pomogłeś. Poprawiłam kod, u mnie działa, ale SPOJ go nie chce zaakceptować. Wygląda to tak:

#include <iostream>
#include <map>
#include <string>

using namespace std;

int main()
{

    string cyfraSzesnastkowa = " ";

    map < char, string > zamianaSystemow;

    zamianaSystemow['0'] = "0000";
    zamianaSystemow['1'] = "0001";
    zamianaSystemow['2'] = "0010";
    zamianaSystemow['3'] = "0011";
    zamianaSystemow['4'] = "0100";
    zamianaSystemow['5'] = "0101";
    zamianaSystemow['6'] = "0110";
    zamianaSystemow['7'] = "0111";
    zamianaSystemow['8'] = "1000";
    zamianaSystemow['9'] = "1001";
    zamianaSystemow['A'] = "1010";
    zamianaSystemow['B'] = "1011";
    zamianaSystemow['C'] = "1100";
    zamianaSystemow['D'] = "1101";
    zamianaSystemow['E'] = "1110";

    while (cin >> cyfraSzesnastkowa) {
        for (int i = 0; i < cyfraSzesnastkowa.length() ; i++) {
        map <char, string> :: iterator itr = zamianaSystemow.find(cyfraSzesnastkowa[i]);
                cout << itr->second;
            }
            cout << endl;


        }

    return 0;
}

 

2
komentarz 23 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Brakuję Ci "F".
komentarz 23 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 23 sierpnia 2020 przez VBService

Nie wiem czy to kod na SPOJ-a, ale przy małych literach "wywalało" błąd iteracji.

#include <iostream>
#include <map>
#include <cstring>

std::string toupper_(std::string text)
{
    for (auto & c: text) c = toupper(c);
    return text;
}

int main()
{
    std::string inputHex = "";
    std::map <char, std::string> mapHexToBin;
        mapHexToBin['0'] = "0000";
        mapHexToBin['1'] = "0001";
        mapHexToBin['2'] = "0010";
        mapHexToBin['3'] = "0011";
        mapHexToBin['4'] = "0100";
        mapHexToBin['5'] = "0101";
        mapHexToBin['6'] = "0110";
        mapHexToBin['7'] = "0111";
        mapHexToBin['8'] = "1000";
        mapHexToBin['9'] = "1001";
        mapHexToBin['A'] = "1010";
        mapHexToBin['B'] = "1011";
        mapHexToBin['C'] = "1100";
        mapHexToBin['D'] = "1101";
        mapHexToBin['E'] = "1110";
        mapHexToBin['F'] = "1111";

    while (std::cin >> inputHex) {
        inputHex = toupper_(inputHex);

        for (int i=0; i<inputHex.length() ; ++i) {
            std::map <char, std::string> :: iterator itr = mapHexToBin.find(inputHex[i]);
            std::cout << itr->second;
        }

        std::cout << std::endl;
    }

    return 0;
}

komentarz 23 sierpnia 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

@magda_19,

Podana jest tylko jedna cyfra nie potrzebujesz żadnej pętli.

cyfraSzesnastkowa  lepiej, by była typu char, aby łatwo odczytać wartość z mapy.

+2 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
komentarz 24 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)

No tkz taki mądry ale jakby miał podać jakiś przykład to zazwyczaj daj linka do https://stackoverflow.com/

komentarz 24 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Na szybko: sstream, hex, operacje bitowe, mapa, tak na szybko. Pewnie jest masa innych sposobów. To, że bitset to niejako potrafi, nie implikuje na to, że jest do tego stworzony.
komentarz 24 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@Official gildin, 99% pytań powtarza się z tymi na stacku, różnica jest tak, że potrafię wytłumaczyć to co wklejam. 

komentarz 24 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
Czyli w teorii dajesz "gotowca" ;)
komentarz 24 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
"Gotowca", którego należy w znacznej większości przerobić na własne potrzeby. Co zmusza pytającego do zrozumienia kodu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 671 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 113 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2020 w C i C++ przez RufinB Obywatel (1,830 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...