• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Przekazanie wartości zmiennej do innej klasy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,325 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2020 w Java przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
zamknięte 25 sierpnia 2020 przez Bakkit
Witam. Chciałem się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym przekazać wartość zmiennej "zmienna" z jednej klasy do drugiej. Pozdrawiam!
komentarz zamknięcia: Rozwiązanie problemu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 sierpnia 2020 przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
wybrane 25 sierpnia 2020 przez Bakkit
 
Najlepsza
Nie jestem zaznajomiony z Java jednak postaram się pomóc. Próbowałeś użyć konstruktora i w nim przekazać parametr z innej klasy, który w konstruktorze przypiszesz do parametru klasy docelowej?
komentarz 22 sierpnia 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Zaczynam z javą więc prosiłbym o konkretniejszą odpowiedź :D
komentarz 22 sierpnia 2020 przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)
public class MyClass {
  int x;

  public MyClass(int y) {
    x = y;
  }

  public static void main(String[] args) {
    MyClass myObj = new MyClass(5); //tutaj zamiast 5 dajesz zmienną obiektu z innej klasy
    System.out.println(myObj.x);
  }
}

Coś takiego znalazłem na szybkości :)

+1 głos
odpowiedź 22 sierpnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

class Game {
        private static String plansza = "3x3";

        public static String getPlansza() {
            return plansza;
        }

        public static void setPlansza(String temp) {
            plansza = temp;
        }
}
public class Server {
    String zmienna2;
    public static void main(String[] args) {
            // Game.setPlansza("2x2");    // możesz tak zrobić
             zmienna2 = Game.getPlansza()
            System.out.println(Game.getPlansza());  // za pomoca getera klasu Game zmienna 
    }
}

Za pomoca metod np. pobierasz metodą get zmienna z klasy Game, dodajac te zmienna lub np jak tutaj wypisujac w innej klasie 

2
komentarz 23 sierpnia 2020 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Chciałbym tylko zaznaczyć, że dobrą praktyką jest używanie konstruktora niżeli metod set, gdziekolwiek ma to sens.

Szybki przykład:

Klasa User, którą to chcemy użyć do celów uwierzytelniania, powinna zawierać unikatowy parametr, dzięki któremu będziemy mogli odróżnić użytkowników od siebie. Bez unikatowego parametru, klasa User nie zda nam się na wiele - w tym wypadku wybrałbym konstruktor do przekazania unikalnego parametru.

Klasa User, którą możemy wzbogacić o informacje miejsca zatrudnienia użytkownika i uwzględniamy, że użytkownik takowego może nie mieć przez pewien lub cały okres czasu istnienia obiektu, nie powinna wymagać od klienta (dajmy na to użytkownika naszego serwisu) aby musiał ją podać przy zapisie do systemu, gdyż taki wymóg prowadziłby do braku możliwości stworzenia obiektu User - w tym wypadku wybrałbym setter.

Korzystanie z setterów tam, gdzie powinien zostać użyty konstruktor, w wielu przypadkach kruszy stabilność danych naszego systemu, przez co możemy mieć poważne problemy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,087 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 355 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 586 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2019 w JavaScript przez dabgan Początkujący (410 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...