• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Grafika na stronie internetowej a licencja CC-BY-NC-SA

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Benek Szeryf (93,070 p.)
Chciałbym zapożyczyć fragment grafiki na nagłówek swojej strony internetowej. Grafika jest udostępniania na tej lincencji: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/. Co mam w takim wypadku zrobić? Czy mam umieścić nazwisko autora grafiki w rogu nagłówka, czy może coś innego?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Założenia licencji Creative Commons nie są zbyt restrykcyjne. Wielu twórców stron umieszcza odpowiednie linki i informacje licencyjne np. w stopce. Głównie chodzi o to, aby ta informacja była udostępniona na stronie. Jak już to zrobisz, to twój wybór wink

komentarz 23 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
W źródle w komentarzu :D
0 głosów
odpowiedź 23 listopada 2015 przez Benek Szeryf (93,070 p.)

Stworzyłem aplikację internetową, która wykorzystuje program napisany w C++ (komunikując się z nim przez PHP). Jedna z użytych grafik na stronie internetowej (aplikacji) używa obrazka opublikowanego na podstawie licencji CC-BY-NC-SA. Chcę opublikować tę aplikację wraz ze wszystkimi kodami źródłowymi. Ogólnie chcę, by każdy mógł z tego korzystać, modyfikować i publikować dowolnie, zależy mi tylko na tym, by wspomniano o mnie (autorze). To są dokładnie założenia licencji CC-BY-NC-SA. Z drugiej strony zauważyłem, że większość wolnego oprogramowania jest wydawana na podstawie licencji GNU GPL. W sumie mógłbym na takiej licencji opublikować źródła, ale użyta grafika implikuje fakt, że powinienem moje dzieło opublikować na CC-BY-NC-SA. Mało tego, jest to licencja w wersji 2.0, a obecnie dostępna jest wersja 4.0, która jest nowsza, nie wiem więc co mam zrobić, tzn.:

• czy w ogóle można wydać oprogramowanie wraz źródłami na podstawie licencji CC (a nie GNU GPL)
  • jeśli można opublikować na CC, to czy wybrać wersję 2.0 czy 4.0, skoro użyta grafika bazuje na 2.0, która jest przestarzała?

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
–1 głos
0 odpowiedzi 220 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2018 w Offtop przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 280 wizyt
pytanie zadane 18 października 2021 w Inne języki przez Grzechu77 Nowicjusz (120 p.)

93,385 zapytań

142,384 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,745 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...