• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Cookies, a zmienne Sesyjne.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
292 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
zamknięte 25 sierpnia 2020 przez Bakkit

Witam. Ostatnio wgłębiłem się w temat ciasteczek. Przeczytałem, że 2013 roku weszło rozporządzenie, które nakazuje informować, że dana strona korzysta z Cookies. Parę minut później przeczytałem, że:

Domyślnie, zmienne sesyjne są przechowywane na komputerze użytkownika w postaci cookies

Czy to oznacza, że gdy korzystam ze zmiennych sesyjnych to również muszę informować użytkownika o korzystaniu z ciasteczek?

Pozdrawiam!

komentarz zamknięcia: Rozwiązanie problemu.

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2020 przez adrian17 Mentor (353,220 p.)
wybrane 25 sierpnia 2020 przez Bakkit

Najlepsza
(nie jestem prawnikiem)

Mówiąc o GDPR/RODO: nie, nie musisz. Ciasteczka do zmiennych sesyjnych po pierwsze są kluczowe do funkcjonowania strony (więc nie trzeba prosić o ich używanie), po drugie same z siebie nie stanowią danych osobowych i nie pomogą w ich łączeniu. Pamiętaj, ze rozporządzenie dotyczy przede wszystkim przechowywania i przetwarzania danych osobowych; nie interesują go użycia ciasteczek czy innych technologii jeśli nie są związane z danymi osobowymi osoby.
komentarz 21 sierpnia 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Czyli jeśli korzystam z cookies, a nie są w nich przechowywane dane osobowe to też nie muszę informować o korzystaniu z nich?
komentarz 21 sierpnia 2020 przez adrian17 Mentor (353,220 p.)

https://www.iubenda.com/en/help/7515-which-data-can-be-safely-stored-in-cookies-without-having-to-request-consent

Strictly speaking, you don’t need consent for:

• Technical cookies that are solely necessary for the provision of the service. (eg. preference cookies, session cookies, load balancing, etc.)
  • Statistical cookies managed directly by you (not third-parties), provided that the data is not used for profiling.

(... ) using this data for any kind of user profiling takes it out of the “exempt” category and brings this processing squarely into the realm of the GDPR

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 635 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w PHP przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,381 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w PHP przez manager96 Bywalec (2,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 718 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w PHP przez MatiiTv Gaduła (3,800 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...