• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem przy odświeżaniu strony Vue.js

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
530 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2020 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

Hej, mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać problem z https://news-up.com/ <- tą stroną? Chodzi o błąd 404 który pojawia się po przejściu na podstronę i odświeżeniu. Najprościej zobaczyć o co chodzi po przejściu na stronę "zaloguj się" i odświeżeniu strony, pokaże się błąd 404. Całość jest oparta na Vue.js (dodatkowo quasar) i backend w Laravel

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
wybrane 19 sierpnia 2020 przez mi-20

Najlepsza

Wygląda jakbyś nie skonfigurował serwera www tak, aby wszystkie żądania kierował na aplikację. Czyli inaczej mówiąc w momencie, gdy otwierasz adres news-up.com/zaloguj-się to serwer szuka dokładnie fizycznego pliku zaloguj-się, bo nie wie że ten adres ma skierować do aplikacji, która ma jakiś tam jeden plik wejściowy, który dopiero to wszystko obsłuży.

Nie jestem pewien czy Twój frontend w Vue jest osobną aplikacją albo to jest połączone z Laravelem od razu czy jeszcze jakoś inaczej to robisz. Przykładowo dla samego Vue routera tu jest to opisane wraz z przykładową konfiguracją: https://router.vuejs.org/guide/essentials/history-mode.html#example-server-configurations

+1 głos
odpowiedź 19 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Wchodząc na stronę "news-up.com" router Vue "przejmuje" zmiany URLa w przeglądarce. Po przejściu na stronę logowania to jest tak na prawdę nadal jeden dokument HTML, tylko Vue dynamicznie ładuje stronę logowania. Odświeżenie powoduje, że do serwera idzie zapytanie po stronę "https://news-up.com/zaloguj-się", a błąd 404 świadczy o tym, że serwer tego nie obsłużył, a skoro strona się nie załadowała, to Vue nie miał okazji się uruchomić, więc nie zadziałał router na froncie.

Prostym rozwiązaniem jest ustawienie po stronie serwera, żeby zwracało główną stronę na każdy request po konkretny URL (tzw. wildcard), a wtedy router Vue (bądź innego frameworka SPA) obsłuży ten adres prawidłowo ładując docelową stronę.

komentarz 19 sierpnia 2020 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
Należy to ustawić w pliku htaccess czy gdzieś w konfiguracji serwera?
1
komentarz 19 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Tam gdzie masz routing w Laravelu.
Tylko w laravelu mam samo api w pliku routes/api.php więc muszę na górze pliku dodać jakieś przekierowanie na główny url czy jak to ma wyglądać?
1
komentarz 19 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Tutaj jest dokumentacja routingu: https://laravel.com/docs/7.x/routing#basic-routing

Nie znam Laravela, ale "na logikę" powinno zadziałać dodanie route na ścieżkę '*' i żeby to zwracało stronę główną.

Coś takiego: https://stackoverflow.com/a/13297541/4983840

+1 głos
odpowiedź 19 sierpnia 2020 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

Idealnie działa dodanie tego kodu do pliku .htaccess (w moim przypadku w katalogu głównym)

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteRule ^index\.html$ - [L]
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  RewriteRule . /index.html [L]
</IfModule>

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2020 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Sytuacja dosyć jasna. 404 oznacza iż nie znaleziono nic pod tym adresem. Co masz w routes/web.php ? Masz ustawiony endpoint na takie adresy jakie są w pasku przeglądarki pokazane?
Adresy w pasku to adresy z router'a vue.js Mam oddzielony front od zaplecza i wszystko łączę poprzez API. Myślę że ważnym faktem jest jeszcze to iż problem występuje tylko na produkcji natomiast lokalnie nie ma tego problemu, Stronę można odświeżać i jest ok. Czy to może być problem z serwerem?
1
komentarz 19 sierpnia 2020 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Spoko, trochę się interesuję Vue od jakiegoś czasu, ale do routera jeszcze nie doszedłem. :) Podejrzewam, że jest jak kolega opisał poniżej, tak jakby strzał leciał do Larvy a nie do routera Vue

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 349 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2023 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2021 w JavaScript przez mikey Użytkownik (820 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 562 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2021 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

93,395 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,566 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...