• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór języka programowania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
359 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2020 w C i C++ przez Malcolm98 Nowicjusz (120 p.)

Dzień dobry,

Przeglądałem poprzednie tematy odnośnie wyboru języka programowania - lecz chciałbym założyć swój (aby wyczerpać wszelkie wątpliwości).

Od jakiegoś czasu interesuje się tematem szeroko pojętego programowania (czytam o różnych językach etc.). Chciałbym zacząć coś samemu działać, lecz ile języków, tyle opinii.

Zależy mi na nauce przez internet obecnie oraz tworzeniu własnych rzeczy w przyszłości (myślałem o zagłębieniu się w gry).

Stąd moje pytania:

1. Jaki język programowania wybrać? Chciałbym coś w stronę gier (więc pewnie C++, lecz słyszałem że jest to język ciężki i samemu nie ma opcji zrobić jakieś fajnej gry), oraz w przyszłości być niezależną osobą w branży (pracować na swoim).

2. Jaki kurs (płatny czy nie) warto wykupić alby się zagłębić w podstawy języka?

Z góry dziękuję! smiley

6 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

Witaj, mam wrażenie, że takie pytania powstają pod wpływem negatywnej myśli "muszę wybrać dobrze, bo inaczej stracę czas", "jeśli wybiorę źle, to będzie to coś strasznego". Prawda jest jednak taka, że jaki język programowania nie wybierzesz to będzie to dobra opcja! Najgorsze to siedzieć z założonymi rękami i myśleć godzinami czego tu by nie zacząć się uczyć.

Rozumiem, że patrzysz w kontekście tworzenia gier, muszę Cię uświadomić, że języki programowania różnią się przede wszystkim składnią, niektóre zastosowaniem. Gry można napisać w większości języków. To czy napiszesz grę w Javie, c++ czy c# ( a może Python ? ) nie będzie miało dużego znaczenia dla kogoś, kto będzie w tą grę grać. Najlepiej wybrać język, który Ci się wydaje najbardziej przyjazny.

Do nauki podstaw nie polecam płatnych kursów. Dlaczego? Wykupisz taki kurs i nagle się rozmyślisz, uznasz że programowanie nie jest dla Ciebie i kasa pójdzie w błoto. Polecałbym oglądanie tutoriali na YouTube i czytanie dokumentacji na oficjalnych stronach. Uznasz, że to dla Ciebie i można zacząć myśleć o jakimś płatnym kursie.

Chciałbym coś w stronę gier (więc pewnie C++, lecz słyszałem że jest to język ciężki i samemu nie ma opcji zrobić jakieś fajnej gry)

Wcale nie jest to trudny język, ale nie radziłbym zaczynać od razu od gier tylko od prostych programów ( tak jak w przypadku każdego języka ).

"Fajne gry" rozumiem jako duże tytuły gier znanych na całym świecie. W każdym języku będzie trudno samemu napisać taką grę. Dlaczego? Potrwa to dłuuugo, będą potrzebne osoby zajmujące się innymi dziedzinami ( np. grafik ), są to duże koszty itd. O zebranie ekipy się nie martw, programiści z reguły są otwarci na takie projekty ;)

 

Według mnie dobre kursy:

Python: https://www.youtube.com/watch?v=NN5Pht2FRWs&list=PLdBHMlEKo8UcOaykMssI1_X6ui0tzTNoH

C++ ( na tym kanale znajdziesz również osobny kurs dot. obiektówki ): https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3BiXU&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo

Java: https://www.youtube.com/watch?v=Q_4XRJuJTBM&list=PL6aekdNhY7DCM1wGLQCE9eP3kPzu-P7E7

komentarz 18 sierpnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Dlaczego ktoś dał minusa pod tą odpowiedzią??
komentarz 19 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Może za "wcale nie jest to trudny język".

1
komentarz 19 sierpnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

Zawsze jak daję minusa, staram się wyjaśnić w komentarzu co mi się nie podoba. Też się nie do końca zgadzam z tą częścią, ale jeśli ktoś daje minusa na tą odpowiedź, to ktoś postronny odbiera to tak jakby ta wypowiedź była całkowicie błędna. A w tym przypadku "wcale nie jest to trudny język", nie jest sednem wypowiedzi

komentarz 20 sierpnia 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Według mnie C++ to nie jest trudny język. Zaczynałem od niego i do opanowania podstaw wystarczyło mi oglądanie tutoriali Pana Mirosława Zelenta ( w kolejnych odcinkach poruszał bardziej "skomplikowane" tematy, które również bez większych przeszkód przyswajałem ).

Moim zdaniem w dzisiejszych czasach, gdzie mamy dostęp do internetu, masy książek w bibliotekach czy darmowe poradniki na youtube bardzo ciężko znaleźć coś bardzo trudnego. Zazwyczaj koniec końców na wszystko mają wpływ nasz poświęcony na to czas i chęci.
1
komentarz 20 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Według mnie C++ to nie jest trudny język.

C z klasami nie jest trudny, ale C++ ze wszystkimi swoimi zawiłościami jest dość złożony.

+2 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

https://jaki-jezyk-programowania.pl/ ;)

Tak na prawdę chodzi po prostu o to, żeby zacząć pisać dosłownie w czymkolwiek, wypróbujesz kilka języków i wybierzesz te w których będziesz chciał pisać. Na początek polecałbym ci JavaScript (http://kursjs.pl/) lub Python'a

+2 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez niezalogowany
edycja 19 sierpnia 2020
Ja zacząłem od podstaw HTML, CSS, JavaScript teraz Python i bardzo mi się Podoba :) !!! Python jest szybki w nauce wydajny i daje wiele możliwość...aktualnie zgłębiam wiedzę "django".

Nad kursem się zastanawiałem i już się prawie zapisałem ale rozmyśliłem się bo faktycznie zgodzę się z bardziej zaawansowanymi użytkownikami tego forum .....jest bardzo ale to bardzo Dużo materiałów do nauki w internecie za darmo !!! Wszystko tak naprawdę zależy od Ciebie co wybierzesz i jak długo to pociągniesz....?!?!? :)

Ja bardzo Lubię książki ...jeśli chodzi o Pythona mam jedną którą Mogę polecić....:Możesz tam popróbować swoich sił z pygame.;) :P na początek..

https://helion.pl/ksiazki/python-instrukcje-dla-programisty-wydanie-ii-eric-matthes,blkpy2.htm#format/d
2
komentarz 19 sierpnia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Python jest szybki wydajny

No bądźmy poważni laugh

komentarz 19 sierpnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

@niezalogowany, 

Python jest szybki wydajny

Co masz na myśli? Bo w wielu testach to jeden z najwolniejszych języków 

https://bulldogjob.pl/news/305-tak-python-jest-wolny-i-co-z-tego

1
komentarz 19 sierpnia 2020 przez niezalogowany
Bardzo Przepraszam !

Precyzuje szybki w nauce...;)
+1 głos
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

1. Jaki język programowania wybrać? Chciałbym coś w stronę gier (więc pewnie C++, lecz słyszałem że jest to język ciężki i samemu nie ma opcji zrobić jakieś fajnej gry), oraz w przyszłości być niezależną osobą w branży (pracować na swoim).

C++ jest świetny dla każdego początkującego, ale dalsza nauka to ból i udręka. Najlepiej przerzucić się na C# albo coś innego po zrozumieniu podstaw.

2. Jaki kurs (płatny czy nie) warto wykupić alby się zagłębić w podstawy języka?

Na początek darmowe kursy powinny załatwić sprawę. Od siebie polecam  SoloLearn: Learn to Code for Free! 

0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Jeśli masz sprecyzowany kierunek gry np.
1. C++/ C# i Unity tutaj jako framework, albo coś pod hasłem Unreal Engine
2.Nie warto, internet jest pełen darmowej i równie dobrej wiedzy
Reszta  to zależy, po prostu zacznij pisać coś i tworzyć
0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
1. Wśród darmowych źródeł polecę darmowe skrypty ze strony goalkicker.com, są bardzo dobre. Choć dokumentacje oczywiście też.

2. Nie polecam Javy, bo na początku jest mało efektowna (i mam wrażenie, że później literka "o" zmienia się na "y" w tym słowie, choć nie bierz mojego tekstu za dogmat, bo jestem Javovym zerem). C++ jest bardzo dobrym wyborem, podobnie jak Python.

Złym wyborem będą języki wyspecjalizowane, jak R, VBA i tak dalej.

Jeśli po miesiącu nie dasz rady zrobić świetnej rzeczy, to rób dalej małe rzeczy w wielki sposób! (parafrazując Napoelona Hilla)

Cokolwiek wybierzesz, życzę Ci powodzenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 262 wizyt
+3 głosów
1 odpowiedź 350 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2021 w C# przez Firevis Nowicjusz (150 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...