• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pozycjonowanie w css

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
219 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

Witam, pytanie dość ciekawe dla mnie bo dopiero zaczynam z tym językiem, zastanawiam się czy jest jakiś sposób na ustalenie pozycji danego elementu względem innego elementu, który nie jest jego rodzicem. Np, mamy coś takiego:

<div id="menu" >

<div id="ico" ></div>

</div>

<div id="bar" ></div>

Chciałbym żeby div ico, był wypozycjonowany względem diva bar, mimo, że nie jest jego dzieckiem, czy to możliwe, jeżeli nie to prosiłbym o napisanie czy za pomocą js dałoby się coś takiego zrobić, gdyż w przyszłości będę chciał go poznać. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
Divy bar i ico wrzucił bym do jednego kontenera i tam je pozycjonował. Pytanie jakiego pozycjonowanie potrzebujesz, 99% problemów  w tym wypadku rozwiązuje gird albo nawet flex. Jeśli ma być prosto (bo dopiero zaczynasz) i pozycja jednego elementu ma wpływać na pozycję drugiego to elementy musza mieć jednego rodzica.
komentarz 18 sierpnia 2020 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Ten kod to tylko przykład, tak właściwie chodziło mi o coś bardziej skomplikowanego, i nwm czy css coś takiego właśnie umozliwia, problem w tym, że przy kodzie, który tworzę nie mogę ich wrzucić do jednego kontenera. I z tąd te pytanie.
0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

A position fixed, Cie nie zadowoli?

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/position

komentarz 18 sierpnia 2020 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Dzięki wielkie za pomoc naprawdę, ale ja nie szukam żadnego alternatywnego sposobu, tylko krótkiej odpowiedzi:tak da się, nie nie da się, ewentualnie - czy za pomocą js się takie coś da. Nie chodzi mi o efekt wizualny. Tylko aby ten div mimo tego że znajduje się w innym divie był pozycjonowana względem innego.

Muszę przybliżyć nieco sytuację dlaczego tego potrzebuje, bo widocznie słaby przykład podałem, dlatego że otrzymuje sposoby alternatywne na wykonanie tego i oczywiście dziękuję za pomoc, ale ja chciałbym tak jak napisałem wcześniej krótką odpowiedź tak lub nie i jeżeli nie to czy w js się takie coś da zrobić, a teraz opisze nad czym pracuje i do czego mi to potrzebne. Więc, próbuję stworzyć interface os w css (wiem to głupi pomysł bo css i html się do tego nie nadają), wiem, że soc takiego jest ale stworzone za pomocą js. Oczywiście, w css nie ma wielu rzeczy takich jak, co się stanie z obiektem po kliknięciu, więc zastapilem to hover mimo że to nie to samo. I problem jest taki że w divie o id menu (Ten div tworzy takie menu jak jest w Windows, czy coś w tym stylu i przechowuje aplikacje) stworzyłem aplikacje z ikonka i nazwa samej aplikacji, po której po najechaniu ma wyświetlić się okno aplikacji i to działa, ale chciałem żeby w pasku start( ten na którym wyświetlany jest czas itp.) pojawiała się w momencie "uruchomienia" aplikacji, ikonka tej aplikacji tak jak w widndows i problem w tym że wizualnie mzo ei by dało się to zrobić ale co jak w przyszłości chciałbym dodać więcej aplikacji nie ukaldaly by się w tym pasku cały czas. Wiem że słabo to wytłumaczyłem, i nie proszę was o to abyście to dokładnie zrozumieli tylko o krótką odpowiedź, na logikę myślę że się nie da bo skoro CSS to kaskadowy arkusz stylów, to jak sama nazwa mówi elementy muszą być ułożone kaskadowo aby były że sobą powiązane, ale nwm nie ma takiego pytania w sieci woec postanowiłem sam je zadać.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 162 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2019 w HTML i CSS przez Neespa Początkujący (300 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 138 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez bartekDSAXN Użytkownik (560 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 308 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...