• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak odczytać plik tekstowy w C++?

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
464 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2020 w C i C++ przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)
zamknięte 23 sierpnia 2020 przez HaKIM

Witam

Chcę odczytać np. linijkę nr 6 z pliku txt i wczytać ją do jakiejś zmiennej string.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany.
komentarz 18 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
użyj biblioteki fstream
komentarz 22 sierpnia 2020 przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)

@Mati49, Za co te głosy w dół przy odpowiedziach?

komentarz 23 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
bo pewnie chciał dostać gotowca
komentarz 23 sierpnia 2020 przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)
Zapewne...

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
wybrane 18 sierpnia 2020 przez Drożdżówka
 
Najlepsza

 Kod z mojej biblioteki 

std::string ExtraSoftLib::ReadLineFile(int line, const char* Fname)
{
    std::fstream a(Fname);
    std::string  ret;
    for (size_t i = 0; i < line; i++)
    {
        std::getline(a, ret);
    }
    return ret;
}

 

–1 głos
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Michałełe Nałogowiec (25,600 p.)
Użyj biblioteki fstream (obiekt fstream lub ifstream) i odczytaj kolejno 6 linii, lub też spróbuj z biblioteki stdio.h funkcji fseek dzięki której możesz dać określony offset do wskaźniku w pliku.
komentarz 18 sierpnia 2020 przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)
A mogę dostać gotowy kod?
komentarz 23 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Mati49, na forum zabronione jest proszenie o gotowce. Jeśli więc nie zmienisz formy pytania na takie, gdzie widać że sam wykonałeś pracę (np. przez wstawienie kodu, który napisałeś lub toku myślenia, którym próbujesz rozwiązać problem), aby rozwiązać swój problem, to Twoje pytanie zostanie usunięte.

komentarz 23 sierpnia 2020 przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)
Ja nie proszę o gotowca. Chcę zobaczyć tylko jak taki kod ma w praktyce wyglądać. A poza tym, jeżeli komuś ma pomóc gotowy kod, to po co zabraniać komuś go dostać?
komentarz 23 sierpnia 2020 przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)

Co masz na myśli przez "Jeśli więc nie zmienisz formy pytania na takie, gdzie widać że sam wykonałeś pracę (np. przez wstawienie kodu, który napisałeś lub toku myślenia, którym próbujesz rozwiązać problem)" , mam teraz napisać jakiś kod? O co w ogóle chodzi?

komentarz 23 sierpnia 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Ja nie proszę o gotowca.

Jakoś pytanie z komentarza wyżej:

A mogę dostać gotowy kod?

jednoznacznie sugeruje co innego.

A poza tym, jeżeli komuś ma pomóc gotowy kod, to po co zabraniać komuś go dostać?

Na tym forum staramy się pomagać rozwiązywać problemy, a nie dawać ich gotowe rozwiązania. Czym innym jest, gdy ktoś ma problem, ale stara się go sam rozwiązać, zrobił jakiś research, pokaże kod, który do tej pory napisał - widać, że wykonał pracę w celu rozwiązania problemu - i w takich przypadkach chętnie pomagamy. Jednak nie jest mile widziane, gdy ktoś tworzy temat i prosi o gotowe rozwiązanie (najczęściej w postaci kodu).

Poza tym dostałeś propozycje użycia biblioteki fstream - wystarczy wyszukać czym ona jest i do czego służy, a na pewno znalazłbyś przykładowy kod z jej użyciem.

Co masz na myśli przez

Pisząc o usunięciu tematu nie zauważyłem, że już wybrałeś najlepszą odpowiedź, więc tym razem dostajesz ostrzeżenie. Jednak na przyszłość pamiętaj proszę o zadawaniu pytań zgodnie z regulaminem.

komentarz 23 sierpnia 2020 przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)
Dzięki za sprostowanie wszystkiego :-D Na przyszłość nie będę już o to prosił
–1 głos
odpowiedź 18 sierpnia 2020 przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)
#include <iostream>
#include <string>
#include <fstream>

using namespace std;

int main() {
	string helped;
	string helped2;
	int x = 0;
	ifstream read;
	read.open("txt.txt");

	if (read.good() == false) cout << "false";

	while (!read.eof()) {
		x++;

		getline(read, helped);
		if (x == 5) helped2 = helped;
	}

	read.close();

	return 0;
}

Masz tu przykładowy kod pisany na szybko, ale można by było go poskracać zapewne, ino nie chciało mi się główkować, bynajmniej będziesz mógł coś też pomyśleć ;)

Biblioteka fstream:

https://www.youtube.com/watch?v=0LIYtlLfNCY

https://www.youtube.com/watch?v=T8HJQ_XPNKk

Polecam tego nauczyciela ;)

komentarz 18 sierpnia 2020 przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)
I to dużo pozmieniałbym tam, nie używaj go jako samego w programie, bo jest słaby, to tylko przykład ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,552 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2018 w JavaScript przez Al3x Użytkownik (870 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 400 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2016 w C i C++ przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 104 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...