• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Indeksowanie Tablic

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
102 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w C i C++ przez Feszyn F Flora Początkujący (320 p.)

Witam , chodzi mo o zrozumienie kolejnego problemu z programowaniem , a dokładnie chodzi o indeksowanie  tablic. Dodałem  taki pseudokod (nie chodzi o jego działanie) ,ale o zrozumienie indeksowania tablic dla 

num[num[0]]; 

num[num[num[0]]] 

Chodzi mi o to ,dlaczego indeksy w tablicach są przesuwane , pierwszy przykład wyświetli tablice o jeden wiekszą od zerowej i jeśli napisze pętle to będzie wypisywał indeks o jeden większy od zerowego i dalej taki sam. W drugim przypadku będzie wyswietlał co drugi indeks, dlaczego tak jest ? 

{
    int num[] ={1,2,3,4,5,6,7};
    int tor=num[0];
    int h=num[0];
    int i=0;
    while(true)
    {
        tor=num[tor];
        h=num[num[h]];
    }

    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2020 przez Piotr Batko Stary wyjadacz (13,190 p.)
wybrane 17 sierpnia 2020 przez Feszyn F Flora
 
Najlepsza
num[0] == 1

num[num[0]] == num[1] == 2

num[num[num[0]]] == num[num[1]] == num[2] == 3
+2 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

W drugim przypadku będzie wyswietlał co drugi indeks, dlaczego tak jest ? 

Wystarczy rozbić sobie zapis  h = num[num[h]]; na:

num[h] → 1

h = num[1]; → 2

W pętli dla h = 2 będzie odpowiednio 3 i 4, później 5, 6 itd.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 352 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2020 w C i C++ przez Kacperek_code Obywatel (1,690 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 75 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...