• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Życiowy zakret automatyka i robotyka AGH/Politechnika

Cloud VPS
0 głosów
1,701 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez HGH Początkujący (430 p.)
Witam.
Jestem świeżo po odbiorze wynikow z matury, i planuje studia na kierunku Automatyka i Robotyka, lecz zastanawiam sie nad uczelnia. W gre wchodza dwie a mianowicie AGH i Politechnika Poznanska.

Z moimy wynikami raczej dostanę się na dwie (jesli dostane na jedna to mam po problemie :D)

Cały problem polega na tym, ze do Poznania mam stosunkowo blisko, 100km, pełno znajomych, miałbym z kim mieszkać, bardzo dobre połaczenie, tansze zycie. Do Krakowa mam daleko i nie idzie tam nikt z moich znajomych.

Teraz nasuwa się pytanie, AGH jak wiadomo jest TOP 1 uczelnia w Polsce, lecz czy na prawde warto tam iść? Czy rzeczywiście bedzie duża różnica w moich umiejetnościach konczac jedna a druga uczelnie? WIem ze ,,papierek mam taki sam" jednak na studia ide po wiedze i umiejetnosci a nie papierek. Czy mógłby ktoś doradzić czy gra jest warta świeczki i TOP1 nie wzieło się znikad? Czy to troche przereklamowany ranking i podobna wiedze wyniose też z rankingowo gorszej uczelni jaka jest PP? Dodam ze z nauka nie mam problemu wiec powinienem poradzić sobie tu i tu.

Dzięki z góry za dobre rady :)
komentarz 17 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

Pytanie z innej beczki. 

AGH jak wiadomo jest TOP 1 uczelnia w Polsce

Skąd masz te dane?

komentarz 17 sierpnia 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Rankingi perspektyw, no nie chodzi juz nawet czy TOP 1 czy TOP 2/3 fakt faktem jest, ze stoi znacznie wyzej w rankingach niz PP
AGH jest 4, czy 5 w Polsce. Obojętnie co wybierzesz, jeżeli chcesz się uczyć, to możesz iść nawet do ostatniej szkoły w rankingach. Niczym nie nadrobisz chęci.

http://engineering.perspektywy.pl/2019/ranking/automatyka-i-robotyka Ranking.

Wiadomo ze checi nie nadrobie, jednak chodzi mi tutaj o dobre materiały, dobre zaplecze naukowe itd. Czy rzeczywiście to sie odbija na koncowej wiedzy? Czy jednak wieksza czesc tego to własny wklad?

Sprawdź europejskie rankingi. Chyba jak wszędzie, sama nauka, to własny wkład. Wykłady/laboratoria traktujesz jako wskazówki, dostarczenie wiedzy, gdzie szukać. Jestem studentem szkoły z 3 cyfrowym wynikiem według Twojego rankingu, co nie zmienia faktu, że i tak jest kilka "ale", które każdy student może zarzucić uczelni.
Czyli na pytanie czy warto iść do Krakowa jak byś odpowiedział?
Musisz poczekać na kogoś, kto studiował na przynajmniej jednej z wymienionych uczelni. Jeżeli miałbym wybierać uczelnie, rozejrzałbym się na rynku pracy za ofertami, które mnie interesują. Jeżeli automotive, to bliżej Śląska, lub Trójmiasto. Jeżeli telekomunikacja, to Kraków. I tak dalej, zależenie od wymagań.
komentarz 17 sierpnia 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

@HGH, wiedze i umiejetnosci

Dobry żart.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Nie dopisalem jeszcze jednej waznej dla mnie kwestii czy Krakow daje wieksze perspektywy na znalezienie dobrze platnej pracy niz Poznan?
komentarz 17 sierpnia 2020 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
A w Krakowie domy stanęły na głowie! Szczerze ci powiem jeżeli wiążesz przyszłość z Krakowem to AGH będzie ok. PS. To nie są łatwe studia!

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 5,686 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 799 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,397 wizyt

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...