• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Generator liczb w php na tej samej stronie

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
258 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2020 w PHP przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)

Siemka chciałbym stworzyć generator liczb w PHP za to dostaje użytkownik punkty i może losować co 12h
W jaki sposób zrobić aby losowało liczbe mi w php bez refreshu strony próbowałem przez form i action na inny plik tak samo lub na samym początku strony dać skrypt. Ale to przy wejściu na tą zakładkę losuje mi liczbę.

Ogarniam losowanie (rand) dodawanie rekordów itp
Potrzebuje pomocy w:
1) Odpalanie funkcji na tej samej stronie po kliknieciu buttona
2) I 1 roll na 12h aby nie bylo mozliwości więcej.

komentarz 14 sierpnia 2020 przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
Widze po stackoverflow ze ludzie proponują użycie JQuery ale w jaki sposób to później blokować sensownie oraz dodawać do zmiennym php żeby to później bez problemu dodawać użytkownikom a no jeszcze blokada 12h musi być na konto rzecz jasna/.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2020 przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)

Znalazłem na stackoverflow to i na tą chwile co mam napisane to dziala, jeszcze system losowania i animacja w js i bedzie git ;D
 

<form action="theSamePage.php" method="post">
    <input type="submit" name="someAction" value="GO" />
</form>


 

    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == "POST" and isset($_POST['roll']))
    {
        func();
    }
    function func()
    {
        echo "roll";  
    }

 

0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Dlaczego całego systemu losowania nie napiszesz w js? Po wylosowaniu liczby użyłbym ajaxa by wykonał skrypt php'a, który doda do użytkownika w bazie informacje kiedy było ostatnie losowanie.

Jako blokadę można dać proste sprawdzenie przed wykonaniem losowania: sprawdzenie czy minęło 12h od daty wpisania ostatniego losowania w bazie.
komentarz 17 sierpnia 2020 przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
Logowanie mam już w PHP nie mam siły się w to jeszcze bawić
komentarz 20 sierpnia 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
PHP a javascript to zupełnie inne języki, ( bez żadnych frameworków ) służą do zupełnie innych funkcji, więc to że masz logowanie w php nie znaczy, że wszystkie funkcje tej strony muszą być w nim napisane.
komentarz 22 sierpnia 2020 przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
Wiem ale czemu nie mógłbym po prostu wylosować liczbę, pokazać ją i wpisać do bazy danych? Najprościej niż się bawić jeszcze w JS
komentarz 23 sierpnia 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Bo js nie potrzebuje przeładowania strony żeby wyświetlić liczbę użytkownikowi. Jeśli nie zależy Ci na takim rozwiązaniu to ok.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 870 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 819 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2019 w JavaScript przez mknnn221 Początkujący (460 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 585 wizyt
pytanie zadane 14 października 2021 w JavaScript przez Admak Początkujący (340 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...