Witam!
Chciałbym zrobić własne portfolio i "zapchać" je stronkami wszelkiego typu. Czy mogę np. korzystać ze stron do cięcia layoutów tego typ, robić strony z tych projektów i używać ich jako elementów portfolio bez żadnych konsekwencji ?
tak tylko wtrącę, że na MDN są całe tutoriale dla HTML, CSS, JavaScript, DOM, formularzy, Ajaxa itd. Zawierają przykłady, odniesienia do stron dokumentacji dla omawianych rzeczy, czasem jakieś zadania do zrobienia.
Dzięki wilekie z pewnością przeglądne. A czy te zadania mają np. później podane odpowiedzi tak żeby porównać ?
@Tomek Sochacki, Dobrze postaram się wykonać taką aplikację w pełni samodzielnie.
A gdy już skonczę pierwsza taką js'ową aplikację to lepiej będzie zrobić kilka następnych czy np. jeszcze jedną,a później spróbować zrobić coś w node.js itd. ?
A czy te zadania mają np. później podane odpowiedzi tak żeby porównać ?
Szczerze mówiąc to nie wiem, bo z MDN korzystam głównie jako dokumentacja lub rzadziej jako tutorial pod konkretne zagadnienie, którego szczegóły zapomniałem lub nie znam. Nie korzystałem z ich części zadaniowej. Tu jest przykład z brzegu:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/HTML/Introduction_to_HTML/Test_your_skills:_HTML_text_basics
Proponuję zrobić takie TODO np. z obsługą logowania, zapisu do jakieś bazy, zmiany statusów notatek, ich edycji, wyświetlania jakiś podsumowań itp., nic wielkiego, ale nauczy Cię to pracować np. z API. Jak chcesz bawić się też node to spoko, możesz sobie wziąć jakąś bazę np. mongo i do niej strzelać.
Jak nie to weź sobie wszystkie api client-side, np. do logowania weź firebase, do bazy danych też. Do wykresów dla statystyk też sobie weź np. chartjs itp. Chodzi o to, aby nauczyć się czytać dokumentacje API, umieć z nich korzystać itp.
A co potem dalej... myślę, że jak zrobisz taką apkę to sam już będziesz miał głowę pełną pomysłów :) a jeśli Ci się to uda w miarę zgrabnie to moim zdaniem byłby to już powoli poziom juniora.
@Layoutowiec,
Jeśli autor skupia się na części back-endowej to nie widzę problemu
93,424 zapytań
142,421 odpowiedzi
322,646 komentarzy
62,785 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj