• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwój osobisty framework w 2021

0 głosów
394 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2020 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Cześć. 

Spotkałem się z ciekawym artykułem dotyczącym popularności frameworku na froncie w 2021. Dosyć ciekawa była kalkulacja innych osób twierdzacych, że Angulara już nie warto się uczyć. Co wy o tym sądzie? Jak wy oceniacie i widzicie? Posta pisze tutaj po to aby też zaczynający programiści mogli się obyć w tej tematyce co wybrać i co robić w nadchodzącym roku. 

1 odpowiedź

+7 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 13 sierpnia 2020 przez michal_php

Najlepsza
Bzdury, angular ma się dobrze, ale nie ma znaczenia czego się nauczysz, czy angular, react itp. Wiele osób źle na to patrzy, patrz na framework jak tylko na narzędzie. Do jednej rzeczy można wziąć angulara, a gdzie indziej może lepszy bedzie react itp. Sam pracuję na codzień w różnych frameworkach i to na prawde nie ma aż takiego znaczenia w jaki wejdziesz. Ważne abyś nauczył sie pisac apke komponentami, pracować z jakims stanem danych itp itd.
komentarz 9 sierpnia 2020 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
A czy mógłbyś przedstawić jakimi kryteriami Ty się kierujesz podaczas wyboru frameworku. Od czego to zależy czy użyjesz React lub Angulara. Jeśli możesz.
komentarz 13 sierpnia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Generalnie to chyba każdy ma swoje preferencje...

Ale mi lepiej pracuje się w Angular, jakoś bardziej mi to wszystko pasuje, struktura oparta na serwisach, domyślny rx, wszystko jest out of the box jak należy.

Ale z drugiej strony jest to cięższy framework, choć nowa wersja 9 podobno ma już to całkiem dobrze ograne, ale w sumie jeszcze nigdzie nie podbijałem. React jest lekki, ale musisz potem sam sobie dorzucać ewentualne libki itp. Masz wiele podejść, klasowe, funkcyjne, hooki, life cycle methods, redux, context api itp. itd.... można powiedzieć, że spoko bo duża swoboda, ale potem trochę to utrudnia... pracuję na codzien z projektami zarówno angular jak i react i w przypadku react w zasadzie co projekt to trochę inna bajka... raz redux, raz context, raz klasy, a zaraz funkcje... sama struktura projektu też mocno różna... raz funkcje wewnątrz klas/funkcji, raz powyciągane do utilsów...

W projektach angular jednak wszystko jest jakoś bardziej wg mnie rozegrane... np. w react brakuje mi DI, nie przemawia do mnie to mieszanie w komponencie html i js... podejście angulara na kontroler + templatka + serwisy jest chyba lepsze..

Do tego np. w angular masz wiele fajnych rzeczy domysknie, jak własne pipes, dyrektywy, cały system formularzy na rx... niedawno robiłem forma w react większego o szukając libki do tego mocno się wkurzałem, np. react final form, polecany często nie jest taki super jak masz bardziej skomplikowane walidacje sync+async odpalane w zależności od różnych warunków... w angular masz to bardzo fajnie zrobione no. form builderem z kontrolkami z async i sync walidatorami, gdzie asynki zawsze odpalą się dopiero po sync itp. itd....

ale to moje zdanie, czasami jestem nieco zmuszony wziąć reacta (np. z preactem) ze względu na ilość kb wysyłanych do usera... ale generalnie preferuję angular.
komentarz 13 sierpnia 2020 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Dzięki za super opis.

nie przemawia do mnie to mieszanie w komponencie html i js

Widzę ,że nie tylko mnie to denerwuje. 

w angular masz to bardzo fajnie zrobione no. form builderem z kontrolkami z async i sync walidatorami, gdzie asynki zawsze odpalą się dopiero po sync itp. itd

Też to zauważyłem w React trzeba było się trochę więcej napocić aby uzyskać ten sam efekt co w Angularze.

Generalnie uważam, że on genialnie nadaje się do dużych projektów, a mimo to wszyscy wolą Reacta z czego to wynika ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 321 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 373 wizyt

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,373 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...