• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd w programie, zły wynik

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
172 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2020 w C i C++ przez ewelinqq Nowicjusz (120 p.)

Gdzie jest błąd w tym programie i na czym polega? Otrzymywany wynik nie jest poprawny. 

Treść zadania: Napisz program, który wczytuje dwie liczby a, b i oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b). Program powinien sprawdzać poprawność wprowadzonych danych (mianownik != 0)

 

 

Dziękuję za pomoc.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    cout<<"Podaj a i b"<<endl;
    int a, b, wynik;
    cin>>a>>b;
    if ((a-b)==0)
        cout<<"Nie można dzielić przez 0"<<endl;
    else
        wynik=(a+b)/(a-b);
        cout<<"Wynik wynosi: "<<wynik<<endl;

return 0;
}

 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2020 przez Michałełe Nałogowiec (25,600 p.)
Domyślam się, że wynik nie jest poprawny bo używasz typu int do liczb całkowitych - zmień go na double / float'y.

W dodatku w if'ie / else'ie można pominąć klamry tylko dla jednej linijki - także musisz je dodać przy else'ie
komentarz 6 sierpnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

1. Up typ danych

2. Klamry naljlepiej zawsze, nawet dla jednej linijki:

if () {

} else {

}

Telretycznie dochodzi jednak linijka kodu na calego ifa

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2020 przez Clip180 Obywatel (1,460 p.)
edycja 7 sierpnia 2020 przez Clip180

Spruboj tak

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Podaj a i b" << endl;
    float a, b , wynik;
    cin >> a >> b;
    if ((a - b) == 0)
        cout << "Nie można dzielić przez 0" << endl;
    else {
        wynik = (a + b) / (a - b);
        cout << "Wynik wynosi: " << wynik << endl;
    }
    return 0;
}

 

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 7 sierpnia 2020 przez VBService

Typ int gdzie mamy dzielenie raczej się nie sprawdza, bo często wynik nie jest liczbą całkowitą.

Difference Between float and double

#include <iostream>
#include <iomanip>
 
using namespace std;
 
int main()
{
  float a, b, wynik;

  cout<<"Podaj a i b"<<endl;  
  cin>>a>>b;

  if ((a-b)==0) {
     cout<<"Nie można dzielić przez 0"<<endl;
  }  else {
     wynik=(a+b)/(a-b);
     cout<<"Wynik wynosi: "<<setprecision(2)<<wynik<<endl;
  }
 
  return 0;
}

C++ float and double ]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2019 w C i C++ przez martin1724 Użytkownik (690 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 484 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2019 w C i C++ przez martin1724 Użytkownik (690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 375 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w C i C++ przez martin1724 Użytkownik (690 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...