• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Spring Boot zapis danych do bazy H2

Object Storage Arubacloud
0 głosów
390 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2020 w Java przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)
Witam. W jaki sposób mogę zapisać coś do bazy danych? Książka z której się uczę coś nie za bardzo mnie przekonuje. Nie chce mi się wierzyć, że trzeba się tak napocić aby zapisać np. zwykłego inta do bazy H2. Ta książka to Spring w Akcji. Wydanie V. Do tego kod z tej książki jest dla mnie kompletnie nie zrozumiały. Istnieją może jakieś metody których argumentem jest polecenie SQL? Z góry dzięki.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 6 sierpnia 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
wybrane 7 sierpnia 2020 przez Szyszka
 
Najlepsza
Yyy to bardzo proste.

1. Tworzysz aplikacje w spring boot

2. Konfigurujesz baze h2 - 4 linijki do application.properties

3. Tworzysz model encji

4. Tworzysz repozytorium, controller i serwis

5. Odpalasz apkę i powinno działać :)

 

Jak pokażesz kod będzie łatwiej
komentarz 6 sierpnia 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

No w tym konstruktorze musisz podać argument...

//fragment innego kodu
public class StudentController {

    private final StudentService studentService;

    public StudentController(StudentService studentService) {
        this.studentService = studentService;
    }

 

komentarz 6 sierpnia 2020 przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

Podałem, ciągle ten sam błąd :/

package pl.szyszka.Register;

import org.springframework.ui.Model;
import org.springframework.web.bind.annotation.GetMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.PostMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.RestController;

import lombok.extern.slf4j.Slf4j;
import pl.szyszka.Account.Account;
import pl.szyszka.Account.AccountService;

@Slf4j
@RestController
@RequestMapping("/register")
public class RegisterController{
       private final AccountService accountService;

       RegisterController(AccountService accountService){
              this.accountService = accountService;
       }

       @GetMapping
       public String register(Model model){
              model.addAttribute("account", new Account());
              return "register";
       }

       @PostMapping
       public Account saveAccountData(Account account){
              log.info("Zarejestrowano konto o nicku: " + account.getNick());
              return accountService.save(account);
       }
}

 

komentarz 7 sierpnia 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

Szczerze nie wiem co tam jeszcze naknociłeś. Zrobiłem  z rana od nowa część Twojego projektu i wszystko u mnie działa. https://gitlab.com/PawelNackiewicz/fast-spring-app

Nie używałem w nim javy 14, tylko 11 - na tę chwilę chyba najstabilniejszą wersje. Nie używałem lombocka i w sumie w projekt wrzuciłem może z 3 dependencje. 

komentarz 7 sierpnia 2020 przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

Dziś z rana, jakieś 5minut temu dostrzegłem swój błąd. Brak adnotacji @Repository oraz w AccountService zamiast utworzyć:

private final AccountRepository accountRepository;

Utworzyłem:

private final AccountService accountService;

No tak, głupota. Zobaczę jeszcze w jaki sposób Ty coś tam zrobiłeś ;D. Dzięki wielkie!

komentarz 7 sierpnia 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
właśnie z rana lub po drzemce wszystkie problemy się rozwiązują :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 540 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2020 w Java przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,043 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w SQL, bazy danych przez Wilier Bywalec (2,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 350 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2020 w Java przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,537 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...