• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niepoprawnie działająca sieć WiFi na jednym z komputerów

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
273 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez LislaV Bywalec (2,400 p.)

Jakiś czas temu składałem komputer i zamontowałem w nim kartę sieciową TL-WN881ND (https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn881nd-453122/). Niestety, internet na tym komputerze działa bardzo niestabilnie. Prędkość pobierania bardzo się waha, a i tak zazwyczaj jest o wiele niższa niż powinna, często spada do okolic kilku kB/s i przerywa połączenie, nie jestem w stanie pobrać większego pliku. Strony również często wczytują się ekstremalnie wolno. Na urządzeniach podłączonych do tej samej sieci (laptop, telefon) i znajdujących się w tym samym pomieszczeniu problem nie występuje. Odpalałem jakieś programy mierzące siłę sygnału i zakłócenia, nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do tej karty. Ostatnio przywróciłem router do ustawień fabrycznych i zdawało się, że to rozwiązało problem, jednak ciężko stwierdzić, bo nie używałem w tym czasie zbyt często komputera. Teraz jednak problem definitywnie występuje.

W panelu administracyjnym routera pokazują mi się takie informacje:

Zauważyłem, że przy moim komputerze wartość prędkości połączenia często się zmienia (potrafi spaść np. do 2 Mbps, podczas gdy przy innych urządzeniach zazwyczaj jest to stałe 65 Mbps) i ma to odwzorowanie w prędkości pobierania itp. Przy okazji, nie jestem pewien co oznacza ta prędkość (zieloną czcionką). Moje połączenie ma prędkość do 10Mb/s, co oznacza więc, że połączono z prędkością np. 65Mb/s? Czy jest to maksymalna prędkość, z jaką może połączyć się dane urządzenie podłączone do tej sieci?

Jakieś pomysły co można z tym zrobić? Prawdopodobnie najprościej by było kupić inną kartę, ale zanim to zrobię, to chciałbym jeszcze chwile z tym powalczyć ;) Pozdrawiam serdecznie. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2020 przez rafu007 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Być może ta karta jest po prostu za słaba/ wadliwa / nie dogaduje się z routerem. Sieć wifi cały czas negocjuje prędkości transmisji w oparciu o moc sygnału,  zakłócenia w eterze, zajętość kanału itp. To jest właśnie wynegocjowana prędkość pomiędzy kartą sieciową bezprzewodową w Twoim urządzeniu i routerze/AP.

W celu poprawy połączenia postaraj się jak najmniej zakrywać anteny, maksymalnie skrócić odległość pomiędzy komputerem i routerem.
0 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2020 przez Clip180 Obywatel (1,460 p.)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 374 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 2 października 2021 w Sieci komputerowe, internet przez chillin Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 585 wizyt

93,166 zapytań

142,177 odpowiedzi

321,946 komentarzy

62,495 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 688p. - dia-Chann
  2. 676p. - CC PL
  3. 675p. - Łukasz Piwowar
  4. 664p. - Marcin Putra
  5. 662p. - Łukasz Eckert
  6. 649p. - Michal Drewniak
  7. 641p. - rucin93
  8. 641p. - rafalszastok
  9. 629p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 629p. - Piotr Aleksandrowicz
  11. 621p. - Dawid128
  12. 612p. - Mikbac
  13. 611p. - ksalekk
  14. 606p. - Mariusz Fornal
  15. 602p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...