Jakiś czas temu składałem komputer i zamontowałem w nim kartę sieciową TL-WN881ND (https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn881nd-453122/). Niestety, internet na tym komputerze działa bardzo niestabilnie. Prędkość pobierania bardzo się waha, a i tak zazwyczaj jest o wiele niższa niż powinna, często spada do okolic kilku kB/s i przerywa połączenie, nie jestem w stanie pobrać większego pliku. Strony również często wczytują się ekstremalnie wolno. Na urządzeniach podłączonych do tej samej sieci (laptop, telefon) i znajdujących się w tym samym pomieszczeniu problem nie występuje. Odpalałem jakieś programy mierzące siłę sygnału i zakłócenia, nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do tej karty. Ostatnio przywróciłem router do ustawień fabrycznych i zdawało się, że to rozwiązało problem, jednak ciężko stwierdzić, bo nie używałem w tym czasie zbyt często komputera. Teraz jednak problem definitywnie występuje.
W panelu administracyjnym routera pokazują mi się takie informacje:
Zauważyłem, że przy moim komputerze wartość prędkości połączenia często się zmienia (potrafi spaść np. do 2 Mbps, podczas gdy przy innych urządzeniach zazwyczaj jest to stałe 65 Mbps) i ma to odwzorowanie w prędkości pobierania itp. Przy okazji, nie jestem pewien co oznacza ta prędkość (zieloną czcionką). Moje połączenie ma prędkość do 10Mb/s, co oznacza więc, że połączono z prędkością np. 65Mb/s? Czy jest to maksymalna prędkość, z jaką może połączyć się dane urządzenie podłączone do tej sieci?
Jakieś pomysły co można z tym zrobić? Prawdopodobnie najprościej by było kupić inną kartę, ale zanim to zrobię, to chciałbym jeszcze chwile z tym powalczyć ;) Pozdrawiam serdecznie.