• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polecacie jakiś wygodny edytor kodu Python?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,506 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2020 w Python przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
Szukam jakiegoś wygodnego edytora kodu python,

nie pycharm!

Chodzi mi to żeby:

-dało się ustawić tryb ciemny (by nie raziło w oczy)

-ładne podkreślanie składnki

-najlepiej jakby reagował na importowanie modułów, czyli składnie dotyczącą modułu też kolorował

-coś  w stylu notepada++, czyli bez jakiś zbędnych konsol czy wbudowanego debugowania :)

 

Z góry dzięki za pomoc!
komentarz 3 sierpnia 2020 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Dlaczego nie najlepszy edytor do pythona - Pycharm?
1
komentarz 3 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Bo to IDE.
komentarz 3 sierpnia 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)

bez jakiś zbędnych konsol czy wbudowanego debugowania :)

 

Podstawa każdego programisty, prędzej czy później będziesz musiał nauczyć się z tego korzystać.

komentarz 3 sierpnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
ale wy rozumiecie różnice między edytorem tekstu a IDE? :D bo chyba nie ...
komentarz 3 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

tak, ja rozumiem...

 https://www.softwaretestinghelp.com/python-ide-code-editors/

jeżeli to sprawdziłeś to chyba wiesz o co chodzi

jeżeli nie, to zobacz jeszcze raz... Edytory zaczynają się dopiero w połowie strony.

2
komentarz 4 sierpnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
A mi się wydaje że autor sam nie rozróżnia IDE od edytora i po prostu tak napisał...
1
komentarz 4 sierpnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
to już problem autora :D
2
komentarz 5 sierpnia 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

-coś  w stylu notepada++, czyli bez jakiś zbędnych konsol czy wbudowanego debugowania :)

wbudowanego debugowania

Autor pytania chyba sobie celowo utrudnia dla rozrywki.

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2020 przez Nelson89 Dyskutant (7,720 p.)
wybrane 6 sierpnia 2020 przez Igorek
 
Najlepsza

Cześć,

Jak potrzebuje coś na szybko wyskrobać albo wiem, że kod nie będzie za duży to używam Sublime Text (https://www.sublimetext.com/). Jest to lekki edytor tekstu, który podkreśla składnie wykrytego (lub ustawionego) języka programowania. Na Windowsie używam raczej Notepad++ ale na Linuxie startuje on z Wine, przez co nie jest już taki fajny, bo pojawiają się pewne problemy. W każdym razie Sublime Text jest dobry zarówno jako zamiennik Notepada++ jaki podstawowy edytor tekstu.

Pozdrawiam,

Nelson

komentarz 6 sierpnia 2020 przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
Dzięki !
1
komentarz 6 sierpnia 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

@Nelson89,

Pytam poważnie:

W jaki sposób uruchamiasz kod Pythona z pozycji SublimeText?

Już nie wspominając o tym, że SublimeText ma konsolę....

komentarz 6 sierpnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Pita nie wgłębiaj się, nie zrozumiesz ;)

Sublime to świetny edytor, ale co najwyżej do htmla bo do programowania to nie bardzo się nadaje...  No ale są gusta i guściki...
komentarz 6 sierpnia 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Tego się obawiam... Ale jednak bardzo bym chciał zrozumieć :D

Korzystając z okazji. Czy SublimeText nie jest przypadkiem darmowy tylko na miesiąc?
komentarz 6 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Z poziomu terminala zapewne. Nie rozumiem tych dywagacji na tematu wyboru. Każdy pisze w tym, w czym mu się najwygodniej pisze. To tylko narzędzie, tak samo jak Windows, Mac, czy Linux.
komentarz 6 sierpnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 6 sierpnia 2020 przez manjaro

@tkz racja ale, uruchamianie Notepad++ przez Wine to już jest kalectwo ;)

U mnie tak wyglądają Vim, Kate oraz Pycharm

komentarz 6 sierpnia 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

@tkz,

Niby tak, ale to tak jakby pisać kod C++ w notatniku. Można? Można! ale są do tego lepsze narzędzia..

komentarz 6 sierpnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Pojęcie "lepsze" jest względne. Sam unikam kombajnów na rzecz małego i lekkiego edytora z możliwością dodania odpowiednich dodatków. Jestem pewny, że nie tylko ja mam takie upodobanie.
1
komentarz 6 sierpnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Pycharm to nie kombajn jest względnie szybki i lekki.

Nie wyobrażam sobie pisania kodu w edytorze gdzie nie ma podpowiadania składni, debugera, czy możliwości uruchomienia kodu. To jak seks z prostytutką bez zabezpieczeń ;)
komentarz 7 sierpnia 2020 przez Nelson89 Dyskutant (7,720 p.)

Ale dyskusja się zrobiławink
Na codzień używam PyCharm i nie ma co porównywać tego środowiska z edytorem tekstu, bo to nie ta sama liga.

Są pewne zastosowania gdy muszę np. szybko coś edytować, stworzyć krótki kod czy przeczytać po prostu kod, to wtedy wystarczy (na moje potrzeby) zwykły edytor tekstu. Taki kod można uruchomić z poziomu terminala. 
 

Poza tym @Igorek poszukuje edytora tekstu, a nie IDE (ze szczególnym naciskiem na nie PyCharm) więc nie będę mu polecać czegoś czego nie chce używać. Sam po czasie będzie wstanie ocenić w czym mu wygodniej pisać kod.

pozdrawiam,

Nelson

+2 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 4 sierpnia 2020 przez manjaro

Nie napisałeś dlaczego nie pycharm, więc jednak będę namawiał Cię abyś jednak spróbował pycharma.

Lepszego IDE do Pythona nie znajdziesz.

 

+1 głos
odpowiedź 3 sierpnia 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Do prostych projektów wystarczy Visual Studio Code z rozszerzeniami do Pythona ( znajdziesz je w oknie powitalnym VSCode ).
0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

Zobacz najlepsze IDE dla Pythona w 2020 roku https://www.softwaretestinghelp.com/python-ide-code-editors/  jest tam długa lista może coś Ci się spodoba :D  

A poza tym czemu nie Pycharm? 

0 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2020 przez puki1212 Obywatel (1,360 p.)
Jeśli nie Pycharm, to możesz spróbować Anacoda.

Podobne pytania

–3 głosów
1 odpowiedź 534 wizyt
pytanie zadane 11 września 2020 w C i C++ przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 651 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 609 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...