• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego nie działa w linuxie: grep model /proc/pcuinfo

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
916 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez KlemensGak Bywalec (2,390 p.)
Cześć!

Ostatnio uczyłem się WSL z filmiku Pasja-Informatyki. Po zainstalowaniu pada komenda "grep model /proc/pcuinfo". Dostaje zwrotkę "grep: /proc/pcuinfo: No such file or directory". Świeżo zainstalowane Ubuntu. Zrobiłem apt-get update, ale dalej nie działa. Nawet nie mogę sprawdzić czy "/proc/pcuinfo to dobra lokalizacja, bo przy komendzie "ls -l" wyświetla mi tylko pliki TXT, stąd nie wiem jak dotrzeć do katalogów z mojej lokalizacji. ls -d wyświetla np. "./.profile", ale co jest przed "."? find -d podobnie działa, a wiem, że na pewno są tam katalogi, bo cd /usr dział.

Czy ktoś może mi pomoc ogarnąć tą pierwszą komendę i przy okazaji jak to jest z tymi katalogami?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2020 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
wybrane 1 sierpnia 2020 przez KlemensGak

Najlepsza

Raczej chodziło o plik /proc/cpuinfo
Komenda ls bez podania katalogu zwraca listę plików w bieżącym katalogu. Aby wylistować pliki z katalogu /proc/ użyj komendy ls -l /proc
Katalog . oznacza katalog bieżący. Katalog .. oznacza katalog nadrzędny dla katalogu roboczego.

komentarz 1 sierpnia 2020 przez KlemensGak Bywalec (2,390 p.)
Super, dziękuję bardzo! Rzeczywiście niedopatrzenie.
komentarz 1 sierpnia 2020 przez KlemensGak Bywalec (2,390 p.)
A tak przy okazji wiesz może dlaczego w Powershellu "WSL -l -v' może nie działać?
komentarz 1 sierpnia 2020 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
Przykro mi. Nie mam zielonego pojęcia o power shellu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 555 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2020 w Inne języki przez Matibedi335 Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 855 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez fyrr Użytkownik (910 p.)

93,442 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,691 komentarzy

62,804 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...