• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python zadanie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
194 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2020 w Python przez HGH Początkujący (430 p.)

Witam. Mam takie zadanie:

Stworz progra, sprawdzajacy czy liczba podana przez uzytkownika jest parzysta. Jesli tak zapisz ja do pliku binarnego jako zmienna typu int.

Oto moj kod

import  pickle

for i in range(1,5):
    x=input()
    if x.isdigit()==True:
        x=int(x)
        if x%2==0:
            with open('dupa.txt', 'ab') as plik1:
                pickle.dump(x, plik1)
        else:
            print('x sie nie dzieli wiec wypad')
    else:
        print('to nie jest licbza')
with open('dupa.txt', 'rb') as plik2:
    odczyt=pickle.load(plik2)
print('koniec programu oto wynik')
print(odczyt)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 lipca 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Wydaje mi się, że .load() działa to trochę na podobnej zasadzie co .readline() tzn. zwróci Ci pojedynczy obiekt reprezentujący linie i trzeba go wywołać wielokrotnie, żeby odczytać cały plik. Może ktoś bardziej kumaty się wypowie.

import  pickle

for i in range(1,5):
    x=input()
    if x.isdigit()==True:
        x=int(x)
        if x%2==0:
            with open('dupa.txt', 'ab') as plik1:
                pickle.dump(x, plik1)
        else:
            print('x sie nie dzieli wiec wypad')
    else:
        print('to nie jest licbza')

print('koniec programu oto wynik')
with open('dupa.txt', 'rb') as plik2:
    try:
        while True:
            odczyt=pickle.load(plik2)
            print(odczyt)
    except EOFError:
        print('koniec')

 

0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Ucieło mi chyba post, wiec tak problemem jest to ze 'printuje' sie jedynie ostatnia cyfra z pliku a nie wszystkie, gdzie lezy problem?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 20 października 2022 w Python przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2020 w Python przez Dominikpsm Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,836 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w Python przez OliwiaxXx Nowicjusz (170 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...