• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS (ale w Angular, jako SCSS)

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
197 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2020 w HTML i CSS przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)
edycja 31 lipca 2020 przez sKodowany

Mamy 3 mniejsze Divy u większego w kieszeni: każden jeden o dumnych i zangielszczonych nazwach, jak poniżej...

<div class="bigOne">

   <div class="smallOne" id="theFirst"></div>
   <div class="smallOne" id="theSecond"></div>
   <div class="smallOne" id="theThird"></div>


</div>

Kiedy zrobię theFirst:hover - niech się zmienia border u theSecond && theThird.

Póki co mi działa, tylko na jeden

.bigOne {

   smallOne {    
    border: none;
           }
    }

.bigOne#theFirst:hover {
    border: 1px solid green;
    & + #theSecond, + #theThird {
      border: 1px solid black;
      }
   }
}

 

Działa na jeden - albo pierwszy albo drugi w zależności od zapisu i kombinacji "," oraz "&" - ale nigdy na dwa.

 

komentarz 1 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (251,170 p.)
edycja 1 sierpnia 2020 przez VBService

Podaję tutaj wpis, który powstał przy "okazji", może się komuś przyda: wink

Po każdym uruchomieniu (kliknięciu) tego skryptu znak "~" tyldy - pojawi się w "schowku systemowym" wink

tylda2clipboard.vbs - działa od windows vista "w górę" wink

Dim sText

sText = "~" ' To co ma się pojawić w schowku ;-)

Dim oShell, oExec

Set oShell = CreateObject("WScript.Shell")
Set oExec = oShell.Exec("clip")

Set oIn = oExec.stdIn
oIn.Write sText
oIn.Close

Set oExec = Nothing
Set oShell = Nothing

Można zrobić skrót "klawiszowy" do uruchomienia tego skryptu, wtedy:

1. Lewy CTRL + Prawy ALT + twój_klawisz -> uruchom -> czyli pobierz do schowka
2. Lewy CTRL + V -> wklej wink

Jak zrobić skrót "klawiszowy"? Przyjrzyj się uważnie, obrazek powyżej. wink

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie pokazałeś struktury kodu HTML, ale jeśli te elementy są na jednym poziomie i #koń jest pierwszym z nich, a #krowa jest dalej położona niż #koza, to #krowa ostylujesz za pomocą selektora general siblinghttps://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/General_sibling_combinator

 

0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

Prawdopodobnie #koń to dziecko/rodzic #krowa, spróbuj użyć innego sektora, albo znaleźć błąd w strukturze.

Edit: spróbuj zamienić + na ~ (tyldę)

P.S

Odradzałbym używania polskich znaków jako ID, name czy nazwa klasy.

komentarz 30 lipca 2020 przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)
nazewnictwo TU nie ma znaczenia - w kodzie, prawdziwym, nazywam "programistycznie" ;-)

ale dziękuję za troskę ;-))
komentarz 30 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Jasne, mówię tylko jak się przyjęło robić. Czy problem występuje nadal po zmianie + na ~?
komentarz 31 lipca 2020 przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)

 

A wiesz, że działa... co prawda udało się nieco przypadkiem - ale przyznaję, że działa!

Ale najpierw dla wszystkich, którzy pytają:

JAK WYGENEROWAĆ TYLDĘ NA DELL...

przyciski: FN + left-ALT a potem J K O (czyli 126 na klawiaturze numerycznej)

I najlepiej wygenerować ją sobie gdzieś z dala od pisanego kodu i wkleić - bo u mnie dziwne rzeczy się działy z układem... wszystkiego  ;-)

 

.charDiv#bishop:hover {

  border: 1px solid white;
& ~ #rook, ~ #knight {
    border: 3px solid blue;
  }

}

Dziękuję za pomoc i do następnego razu.... już do kogo przyjdę wink

komentarz 1 sierpnia 2020 przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)
A wiesz, co jest najlepsze....

 

że gdy powyższy kod powtórzę trzy razy - zmieniając nazwy dla poszczególnych 3 divów - nadal nie działa dla pozostałych...

a teraz to już dla mnie większa zagadka - dasz radę ją rozwiązać???
1
komentarz 1 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (251,170 p.)

@sKodowany, ~A próbowałeś, tak po prostu, bez: 

JAK WYGENEROWAĆ TYLDĘ NA DELL...

przyciski: FN + left-ALT a potem J K O (czyli 126 na klawiaturze numerycznej)

I najlepiej wygenerować ją sobie gdzieś z dala od pisanego kodu i wkleić - bo u mnie dziwne rzeczy się działy z układem... wszystkiego  ;-)

wink

komentarz 1 sierpnia 2020 przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)

Noooo.... też można, no pewnie że można... laugh

Ale generalnie tyldy używam tak często.... ;-)

komentarz 1 sierpnia 2020 przez VBService Ekspert (251,170 p.)
edycja 1 sierpnia 2020 przez VBService

Po każdym uruchomieniu (kliknięciu) tego skryptu znak "~" tyldy - pojawi się w "schowku systemowym" wink

tylda2clipboard.vbs

Dim sText

sText = "~" ' To co ma się pojawić w schowku ;-)

Dim oShell, oExec

Set oShell = CreateObject("WScript.Shell")
Set oExec = oShell.Exec("clip")

Set oIn = oExec.stdIn
oIn.Write sText
oIn.Close

Set oExec = Nothing
Set oShell = Nothing

Można zrobić skrót "klawiszowy" do uruchomienia tego skryptu, wtedy:

1. Lewy CTRL + Prawy ALT + twój_klawisz -> uruchom -> czyli pobierz do schowka
2. Lewy CTRL + V -> wklej wink

1
komentarz 1 sierpnia 2020 przez sKodowany Obywatel (1,150 p.)
Aaaaaa.... że w ten szprytny zaiste sposób.... :-D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 135 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2020 w JavaScript przez rob Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 305 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2017 w JavaScript przez Sidzej Użytkownik (850 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 320 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2016 w Offtop przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...