• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego wyższa rozdzielczośc na youtube obciąża procesor, a w tym samym momencie karta graficzna się nudzi?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
839 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2020 w Sprzęt komputerowy przez remoh Początkujący (390 p.)
edycja 28 lipca 2020 przez remoh

Witam,

Złożyłem sobie drugi bardzo budżetowy komputer tylko do przeglądania internetu i multimediów.

Procesor i3 530 2,8gHz 2rdzenie 4wątki (podkręcony stabilnie do 4,2gHz)

Karta graficzna Radeon R7 260x 2048 RAM

RAM 4GB 1600mHz (Plik wymiany ustawiony na Dysku SSD na sztywno 4-8GB)

Wszystko śmiga bardzo szybko i stabilnie. Da się nawet grać  w Wiedźmina 3 w Full HD na 40fps przy wszystkich ustawieniach na niskim poziomie (tylko ramy niedomagają i korzysta z pliku wymiany ale jak już pisałem to komputer do internetu i mulitmediów).

Zastanawia mnie tylko Youtube.

Gdy włączam jakikolwiek film na 480p to użycie procesora jest na poziomie 10% lub mniej, karta graficzna też się nudzi. Jednak, gdy zmieniam na 1080p to użycie procesora waha się od 50-60%, a karta graficzna ma nie więcej niż 15% użycia.

Czy da się ustawić by Youtube renderowało obraz za pośrednictwem karty graficznej?

Teraz to jeszcze nie jest problem bo skoki do 100% mam tylko przy jednoczesnym odtwarzaniu filmu i wchodzeniem w interakcje z interface'm Youtube'a (przewijanie komentarzy etc.). Niestety podejrzewam, że w niedalekiej przyszłości samo odtwarzanie będzie mi orało proca w 100%.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2020 przez gnu_ewm Gaduła (3,340 p.)
Jaka przeglądarka? Wiem, że Firefox ma takie coś jak WebRender, czyli renderowanie stron za pomocą GPU. Aby to włączyć należy wejść na adres about:config, wyszukać glx.webrender.all i ustawić wartość true (oczywiście kiedy będzie ustawione na wartość false).
komentarz 28 lipca 2020 przez remoh Początkujący (390 p.)
edycja 28 lipca 2020 przez remoh
Aktualnie korzystam z Chrome. Ale dzięki za pomysł przetestuje podobne zmiany w about:flags na chrome. Widzę, że są podobne opcje

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 197 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez mhvw Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 51 wizyt

90,900 zapytań

139,572 odpowiedzi

313,905 komentarzy

60,373 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...