• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed SQL zsumowanie dwóch wierszy

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
164 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2020 w SQL, bazy danych przez aram100 Użytkownik (500 p.)
zamknięte 28 lipca 2020 przez aram100

Dzień dobry

Mam między innymi trzy takie tabele w bazie danych MySQL (ten przedrostek exc_ dodałem do nazw żeby sobie oznaczyć że to własna baza do ćwiczeń, bo na tym samym serwie mam też bazę z aplikacji którą sobie piszę dla nauki):    //BAZA na zdjęciu

 

Chciałbym zrobić zapytanie, które pobierze dane z trzech tabel, ma wyznaczyć wartość każdego zamówienia i podać jego dane (id i datę oraz łączną wartość zamówienia)

Na razie mam takie zapytanie:

SELECT od.fk_id_order, ROUND(p.price * od.amount, 2) AS total_product_price FROM exc_Products AS p JOIN exc_OrderDetails AS od ON p.id_product = od.fk_id_product;

 

Z tabeli produktów pobieram cenę, JOINem podpinam się pod tabelę dot. szczegółów zamówień, mnożę cenę razy ilość produktów.

Przykładowe wyniki:

fk_id_order total_product_price
1 24.99
1 24.95
2 13.59

i tak dalej....

Chciałbym teraz zsumować żeby mieć łączną wartość kolumny 'total_product_price' dla każdego fk_id_order, zwykłe GROUP BY nie działa, kombinowałem z podzapytaniem ale nie działa :/

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Na koniec będę musiał jeszcze chyba kolejnego JOINa zrobić do tabeli exc_Orders żeby datę pobrać, ale to sobie raczej poradzę

 

PS: przepraszam za pseudo-schemat tabelek narysowany w paincie

komentarz zamknięcia: Udało się zrobić, podpowiedź użytkownika Wiciorny nic nie dała, napisałem w poście, że GROUP BY nie pomogło

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 28 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

a zwykłe grupowanie po fk id order   powinno zaadziałać 

fk_id_order 

ALBO zrób JOINA  z Subquery czyli JOIN SELECT - i tutaj w selekcie za pomoca np sumy i grupowania na fk_id_order  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 388 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 227 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2021 w SQL, bazy danych przez Ciasteczko:) Początkujący (490 p.)

92,460 zapytań

141,265 odpowiedzi

319,104 komentarzy

61,856 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...