• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed SQL zsumowanie dwóch wierszy

–1 głos
390 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2020 w SQL, bazy danych przez aram100 Użytkownik (500 p.)
zamknięte 28 lipca 2020 przez aram100

Dzień dobry

Mam między innymi trzy takie tabele w bazie danych MySQL (ten przedrostek exc_ dodałem do nazw żeby sobie oznaczyć że to własna baza do ćwiczeń, bo na tym samym serwie mam też bazę z aplikacji którą sobie piszę dla nauki):    //BAZA na zdjęciu

Chciałbym zrobić zapytanie, które pobierze dane z trzech tabel, ma wyznaczyć wartość każdego zamówienia i podać jego dane (id i datę oraz łączną wartość zamówienia)

Na razie mam takie zapytanie:

SELECT od.fk_id_order, ROUND(p.price * od.amount, 2) AS total_product_price FROM exc_Products AS p JOIN exc_OrderDetails AS od ON p.id_product = od.fk_id_product;

Z tabeli produktów pobieram cenę, JOINem podpinam się pod tabelę dot. szczegółów zamówień, mnożę cenę razy ilość produktów.

Przykładowe wyniki:

fk_id_order total_product_price
1 24.99
1 24.95
2 13.59

i tak dalej....

Chciałbym teraz zsumować żeby mieć łączną wartość kolumny 'total_product_price' dla każdego fk_id_order, zwykłe GROUP BY nie działa, kombinowałem z podzapytaniem ale nie działa :/

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Na koniec będę musiał jeszcze chyba kolejnego JOINa zrobić do tabeli exc_Orders żeby datę pobrać, ale to sobie raczej poradzę

PS: przepraszam za pseudo-schemat tabelek narysowany w paincie

komentarz zamknięcia: Udało się zrobić, podpowiedź użytkownika Wiciorny nic nie dała, napisałem w poście, że GROUP BY nie pomogło

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 28 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (282,350 p.)

a zwykłe grupowanie po fk id order   powinno zaadziałać 

fk_id_order 

ALBO zrób JOINA  z Subquery czyli JOIN SELECT - i tutaj w selekcie za pomoca np sumy i grupowania na fk_id_order  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 537 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 349 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2021 w SQL, bazy danych przez Ciasteczko:) Początkujący (490 p.)

93,600 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,085 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...