• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Biblioteka zawierająca typy z większą dokładnością niż unsigned long long.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
293 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2020 w C i C++ przez Kacperxoo Początkujący (330 p.)
zamknięte 28 lipca 2020 przez Kacperxoo
Witam

W ostatnich dniach tworzyłem oprogramowanie szyfrujące szyfrem RSA, lecz w pewnym momencie napotkałem na problem, a mianowicie ograniczenie typów danych w c++. Do obliczania używałem unsigned long long, lecz jego dokładność jest stanowczo za mała, próbowałem użyć biblioteki boost multiprecision, lecz za każdym razem kiedy próbuje ją zainstalować brakuje jakiegoś pliku, a sama dokumentacja jest raczej mało przejrzysta i tu moje pytanie, czy znacie może jakieś inne biblioteki, lub sposoby na obliczanie działań np. 75 ^103069, bo ja jak na razie szukałem jakichkolwiek sposobów i nic nie mogę znaleźć z góry dzięki.
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 lipca 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
wybrane 28 lipca 2020 przez Kacperxoo
 
Najlepsza

lecz za każdym razem kiedy próbuje ją zainstalować brakuje jakiegoś pliku

Na Linuxie powinno być trywialne, zwykłe `apt install`. A jeśli na windowsie, to jak to robisz?

a sama dokumentacja jest raczej mało przejrzysta

Nie jest najlepsza, ale wciąż powinna mieć wszystko czego trzeba.

lub sposoby na obliczanie działań np. 75 ^103069

Z tego co wiem, w RSA nie chcesz liczyć potęgowania "75 ^103069", bezpośrednio, tylko z modulo. A to (wydajnościowo) jest znacznie łatwiejsze i szybsze.

   using boost::multiprecision::cpp_int;
   using boost::multiprecision::powm;

   cpp_int a = 2790;
   cpp_int b = 413;
   cpp_int mod = 3233;

   cpp_int c = powm(a, b, mod);

   std::cout << c << "\n";

 

komentarz 28 lipca 2020 przez Kacperxoo Początkujący (330 p.)

Znaczy kilka komentarzy wyżej pisaliście coś o NuGet, a jak próbuje skorzystać z boosta którego podałeś, czyli ten, to co chwilę wyrzuca mi błędy, bo nie znajduje niektórych plików.

komentarz 28 lipca 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Tak, cały czas piszę o nugecie i cały czas o tej dokumentacji. To jest ten sam boost.
komentarz 28 lipca 2020 przez Kacperxoo Początkujący (330 p.)
Aa, dobra nie wiem co się dzisiaj ze mną dzieje :p

W każdym razie dzięki :D
komentarz 28 lipca 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
komentarz 28 lipca 2020 przez Kacperxoo Początkujący (330 p.)
Dzięki za filmik przydał się troszeczkę, tacy ludzie jak ty to skarb :D, jeszcze raz dzięki
+1 głos
odpowiedź 27 lipca 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 448 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 277 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...