• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak stworzyć tablicę w której elementy będą usuwane po tygodniu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
168 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
zmienione kategorie 23 lipca 2020 przez ScriptyChris
Witam,

jak od podstaw stworzyć tablice w JS, która od momentu dodania do niej elementu (stringa), skasuje go automatycznie po tygodniu?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Ma to być stos, kolejka? I co to znaczy skasować po tygodniu? W jakiej aplikacji? web, desktop? Ma kasować z listy czy z DB?
komentarz 23 lipca 2020 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
edycja 23 lipca 2020 przez Kubs
Wybacz, nie za bardzo odróżniam stos od kolejki, chociaż gdy o nich czytam to sam nie wiem która opcja będzie lepsza. Chodzi o usunięcie z listy z powiadomieniem, ktore pojawi sie, coś typu - 'Dziś usunięto " ", " " itd. To ma dzialać na stronie. I ma kasować z listy. Na razie DB za trudne dla mnie.
komentarz 23 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Jak na stronie www, to nie wyobrażam sobie tego bez bazy danych. Więc jakiś prosty backend nie ominie Ciebie.
komentarz 23 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Da się bez backendu, używając np. localStorage. A czy jest sens robić to stricte na froncie, to zależy od tego czy np. przedmioty na tej liście są jakoś dzielone pomiędzy klientów, czy to tylko w obrębie jednego klienta.

komentarz 23 lipca 2020 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Tzn. bardziej chodzi mi o to, zeby klient ktory pojawia się na stronie pod jakas nazwa, wykonal pewną akcje. I ma na to tydzień. Inaczej znika.
komentarz 23 lipca 2020 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

@reaktywny, rozumiem. chociaż mało, ale dziękuję.

–1 głos
odpowiedź 23 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Nie da się. Przynajmniej nie w JS.

Musiałbyś pobierać datę dodania elementu do tablicy za pomocą np. JS, przesłać ją do PHP (najlepiej SQL) i przy każdym otworzeniu strony sprawdzić czy istnieje jakiś element, który ma datę dodania elementu wcześniejszą niż tydzień, jeśli tak, usunie ten string, i wszystkie poprzednie.
komentarz 23 lipca 2020 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Kurcze, trudne to w wykonaniu? Jak sie do tego zabrać? Pomozesz?
1
komentarz 23 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie da się. Przynajmniej nie w JS.

Czego konkretnie się nie da? 

komentarz 23 lipca 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Myślę, że może być problem aby pobrać i zapisać datę dodania stringa. Z tego co wiem, po odświeżeniu strony wszystkie zmienne się "resetują". Ja zapisałbym tę wartość z użyciem php.
1
komentarz 23 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

API takie jak Web Storage i IndexedDB umożliwiają przechowanie danych aplikacji w przeglądarce, dzięki czemu nie są tracone przy odświeżaniu strony.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,211 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w C i C++ przez misiek90 Użytkownik (730 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...