• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

code review react rest api opinia krytyka

Object Storage Arubacloud
+1 głos
148 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2020 w JavaScript przez rob Bywalec (2,440 p.)

Proszę o code review ,

live

https://robkot500.github.io/Weather/build/

code

https://github.com/robkot500/Weather

każda opinia, rada, krytyka mile widziana

Co powinienem poprawić, zmienić, 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
wybrane 20 lipca 2020 przez rob
 
Najlepsza

1. Po pierwsze formatowanie kodu leży w całym projekcie.

2. zmienne w css -> header-wrapperA nic nie mowi. Poczytaj o BEM, możesz ustawić coś ala header-wrapper--red

3. w zagnieżdżaniu scss nie stosuj więcej niż 3 poziomów

4. Card.js 

    - dlaczego masz na starcie if'a którego powtarzasz 2 razy?
    - description = description.charAt(0).toUpperCase()... użyj zamiast tego templateString

    - data.list[index] - powtarzasz kilka razy = wywal to do zmiennej

    - ten switch case... cos okropnego - wywal to do jakiegos pilku z serwisem

    - srcI - zmien to na jakas sensowna nazwe srcImage lub imgPath

    - <br/> nie warto juz tego uzywac, zwlaszcza do robienia mrginow 

Footer.js - wywal go jak jest pusty

Header.js 
    - zrób plik .env i w nim trzymaj key
    - nie pisz ciała funkcji w JSX - w JSX odwoluj się tylko do funkcji po referencji.

<form onSubmit={e => {e.preventDefault();setChangePlace(() => e.timeStamp)}

Main.js 

   - po co ?

if(data == null)

New.js

   - wywal console.logi

   - to mozesz uprościć  

 if(width===false){
        // console.log("DESKTOP")
        // console.log(width)
        return (
                <>
            <h1>DESKTOP</h1>
</>

        )
    }
    if(width===true){
        // console.log("MOBILE")
        // console.log(width)
        return (
            <h1>MOBILE</h1>
        )
    }

Section.js - poczytaj o funkcji padStart

 

Generalnie masz spore braki w JavaScripcie, polecam najpierw jego się dobrze nauczyć a potem brać się za framework. 

 

komentarz 20 lipca 2020 przez rob Bywalec (2,440 p.)
dzięki za krytykę :), co znaczy?

wywal to do jakiegos pilku z serwisem
komentarz 20 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
To review nie krytyka. Chciałeś rzeczy do poprawy więc wypisałem.

Zrób sobie jakiś plik .js, nazwij go WeaterImageSerive.js i niech on ma metode do zwracania odpowiedniego obrazka

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2020 w JavaScript przez rob Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 153 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 7 września 2021 w JavaScript przez rszczepanski02 Obywatel (1,180 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...