• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak usunąć niebieski kolor i podkreślenie z linków a href?

VPS Starter Arubacloud
+6 głosów
50,770 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Kriss97PL Użytkownik (650 p.)

Mój problem zapewne jest banalny, ale zawsze zastanawiałem się jak w najprostszy możliwy sposób usunąć ten domyślny widok linków na stronie (niebieski kolor, podkreślenie)? Denerwuje mnie to zwłaszcza w przypadku menu głównego na stronie (to menu pochodzi z odcinka #2 kursu CSS):

HTML:

	<div id="menu">
			<div class="option"><a href="jakisadres.com">Strona główna<a/></div>
			<div class="option">Dystrybucje</div>
			<div class="option">Instalacja</div>
			<div class="option">Polecenia</div>
			<div class="option">Linus Torvalds</div>
			<div class="option">O projekcie</div>
			<div style="clear:both;"></div>
		</div>

CSS:

#menu
{
	background-color: #303030;
	margin-top: 20px;
	color: #ffffff;
	padding: 10px;
	
}

Jak to naprawić? 

 

 

11 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez niezalogowany
wybrane 4 kwietnia 2015 przez Kriss97PL
 
Najlepsza

Polecam zajrzeć na http://www.w3schools.com/html/html_links.asp

Wszystko pięknie opisane :)

+8 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)

dopisz do css 

text-decoration: none;
:)
+6 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Benny S Obywatel (1,150 p.)
Gdzie dokładnie to wpisać? Wpisałem do body, następnie do #menu a i nawet w HTMLu między <a  href.

Niestety w żadnym przypadku to nie działa, znika jedynie podkreślenie.
komentarz 4 kwietnia 2015 przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
zrób tak

a{
text-decoration:none;
}
komentarz 4 kwietnia 2015 przez Blu33 Użytkownik (780 p.)

w sekcji header lub w osobnym pliku css zlinkowanym z html

<style>
    a{color: black;}
	a:link {text-decoration: none}
	a:visited {text-decoration: none}
	a:active {text-decoration: none}
	a:hover {text-decoration: underline}
</style>

 

komentarz 4 kwietnia 2015 przez Benny S Obywatel (1,150 p.)
Zrobiłem sposobem Blu33 i wszystko jest OK. Niestety text-decoration: none; nie działa, a szkoda bo skróciło by to kod.

Niemniej jednak wielkie dzięki.
komentarz 4 kwietnia 2015 przez Blu33 Użytkownik (780 p.)

text-decoration: none usunie podkreślenie

link visited active hover określają różne stany tego linku

+5 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Jako iż nie widziałem takich odpowiedzi, dodam swoją propozycję. 

a{
 text-decoration: none;
 color: transparent;
}

color: transparent; po to abyś mógł nakładać kolor przez inne "style". Tzn. mając span koloru tekstu czarnego to <a href="#">cos</a> dostanie kolor czarny, czyli go odziedziczy. Jeśli będzie przed spanem <a...></a> to odziedziczy kolor od <body>. Mam nadzieję że dorze wytłumaczyłem. : D

+4 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez gutek927 Obywatel (1,640 p.)

W osobnym pliku css piszesz taki fragmnet kodu
 

​a:visited, a:link, a:hover
{
    text-decoration: none;
}

 

W tym przypadku dla wszyskich przypadków akcji hiperłącza nie będą dekorowane

+3 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Salladin Nowicjusz (200 p.)

Odpowiedz na to pytanie jest tak trywialna, że początkowo w ogole je zignorowałem, jednak przemyślalem sprawe i postanowiłem wrócić z odpowiedzią i refleksją ze względu na szacunek do pracy pana Mirosława:

Odpowiedz:

w najprostszy sposoób można to załatwić tak:

<a href="http://www.google.pl" style="text-decoration:none;color:#000000">google</a>

jednak jest to trzcie w kolejności rozwiązań które powinno się stosować i tylko i wyłącznie kiedy nie ma już innego wyjścia. Po wlaściwe rozwiązanie odsyłam do filmu pana Mirosława https://www.youtube.com/watch?v=RJEKMbD_kEk

w myśl zasady masz wędkę a nie rybkę

Refleksja

kanał oglądam od dłuższego czasu i nie chcialbym aby to mojesce stało sie kolejnym internetowym śmietnikiem w którym rzeczowe pytania będą ginąć wśród pytan "o pogodę"

Refleksja 2

odpowiedź na to pytanie zajęła mi więcej czasu niż autorowi zajęło by wpisania zapytania w google i otworzenie pierwszego linku od gory... szanujmy czas swoj i innych

Pozdrawiam

+3 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez niezalogowany

Umieść poniższy kod między znacznikami <head></head> strony HTML ten kod usunie podkreślenie na całej stronie.

<style type=text/css>
a {
text-decoration: none;
}
</style>


Jeśli chcesz usunąc podkreślenie z konkretnego linku użyj tego.

<a style="text-decoration:none" href="http://www.jakastrona.pl">  nazwa </a>

 

+2 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Hubertix Nowicjusz (220 p.)
edycja 4 kwietnia 2015 przez Hubertix
ja z kolei  nie lubie  oceniać  rozpisywać ||  robisz tak    gwiazdeczka   klamerka   color :  black;   text-decoration: none;

i wklejasz  w css   

*{ color: black;  text-decoration: none ; }  -  css  zawsze uśmiechnięty  ?  

lub do  jednego  diva    #menu a  {  color: black;  text-decoration: none ; }
-----------------

dziękuje  Hubert Hubertix  Bartman
+2 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Wydaje mi się, że ten kod ci pomoże. Spróbuj go edytować itp. :)

http://www.w3schools.com/css/tryit.asp?filename=trycss_link_advanced
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Lewan Obywatel (1,850 p.)
Ogladajac poradnik podejrzewam Pana Mirosława chciałeś to wykorzystać. Zapewne przedstawi to w innych poradnikach do HTML ale nie tak tworzy sie menu.

 

Daje ci link do zerkinęcia. http://www.kurshtml.edu.pl/css/poziome_menu,menu.html

Oczywiście mogłbym zrobić to za ciebie ale nie nauczył byś się nieczego wartościowego. Zrób własny refresh po tej stronie.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Wilczu Mądrala (5,190 p.)
Zapraszam do poradnika Pana Mirosława :)

https://www.youtube.com/watch?v=RJEKMbD_kEk

tam jest opisane to o co ci chodzi :)

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 716 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2017 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 450 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2019 w HTML i CSS przez Szymon Konacki Nowicjusz (160 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...