• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wielkość tagów h1, h2, ...

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
545 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2020 w HTML i CSS przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)
zamknięte 12 lipca 2020 przez WiktroH
Cześć!

Jakie są dokładne (w pikselach) wielkości nagłówków h1, h2, itd.?
komentarz zamknięcia: Już mam, dziękuję :)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 lipca 2020 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
wybrane 12 lipca 2020 przez ScriptyChris

Najlepsza

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć, bo standard HTML określa ich wielkość w em​​​, co oznacza, że zależą od domyślnej wielkości fonta. A tej nie określa żaden standard (CSS Fonts Module mówi o wielkości "medium") i jest to zależne od przeglądarki.

komentarz 12 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Comandeer, mam pytanie poboczne - w jaki sposób znalazłeś stronę specki, która określa rozmiar czcionek? Na MDN są linki do specek, ale w nich nie ma nic o wielkości czcionek:

https://html.spec.whatwg.org/multipage/sections.html#the-h1,-h2,-h3,-h4,-h5,-and-h6-elements

https://www.w3.org/TR/html52/sections.html#the-h1-h2-h3-h4-h5-and-h6-elements

Na MDN jest link do specki na stronie WHATWG /sections.html, a informacje o rozmiarach czcionkach znalazłeś na WHATWG /rendering.html.

Ciekawi mnie po prostu metodologia szukania stron do konkretnych zagadnień w speckach HTML/CSS - bo do tej pory myślałem, że MDN pokrywa wszystkie "przypadki", ale jak widać nie bardzo.

Po wpisaniu w Google "html h1 headings font-size specification" też mi nie znalazło tej konkretnej strony specki. Na stronie https://html.spec.whatwg.org/ nie widzę jakiejś wyszukiwarki, więc chyba trzeba po prostu wiedzieć jakie są poszczególne strony specki, na której są dane informacje?

komentarz 12 lipca 2020 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
Prawdę mówiąc siedzę w tym już tak głęboko, że faktycznie wiem, gdzie dana rzecz się w specyfikacji znajduje. Nie mam metodyki, po prostu biorę to z pamięci.
0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
edycja 12 lipca 2020 przez Tomek Sochacki
komentarz 12 lipca 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,400 p.)
Dodam tylko, że przeglądarki często przyjmują domyślny rozmiar czcionki jako 16 pikseli. Łatwo zatem przeliczyć wielkość w em na rozmiar w px.

@Tomek Sochacki, nie wiem, do czego dokładnie zalinkowałeś, ale to jest jakaś kopia W3Schools na bardzo dziwnym serwerze.

Dodatkowo na tej liście są nie do końca poprawne informacje, niezgodne zarówno ze specyfikacją HTML, jak i domyślnymi arkuszami przeglądarek.
komentarz 12 lipca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
przyznam, że to pierwszy z linków jakie dostałem w google na default css, musiałem przypadkowo  zescrollować ekran i się nie zorientowałem :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2020 w HTML i CSS przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2022 w HTML i CSS przez AnimaVillis Stary wyjadacz (12,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 348 wizyt

92,957 zapytań

141,916 odpowiedzi

321,147 komentarzy

62,287 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...