• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co sądzicie o tym gui?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
253 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2020 w Offtop przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)

Hejka, co sądzicie o tym gui

Warto korzystać czy lepiej np qt?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
Nie znam. Zdecydowanie lepiej QT. Właściwie QT to chyba jedyny rozsądny wybór w przypadku C++. A np. w Pythonie - PyQt (i PySide) to najlepsze frameworki GUI.
komentarz 12 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
Pytam również w taki kontekście, do customowych widżetów
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
W QT możesz robić własne: rozszerzając gotowe lub pisać od zera własne.
komentarz 12 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
W ImGui również

to kod otwarty
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
Wybierz co Tobie lepiej "podejdzie".

QT to framework za którym stoją duże firmy i sporo developerów.
komentarz 12 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
okay, szczerze, chyba wybieram ImGui bo jakoś wolę pisać, niż ustawiać okno tak jak np w c#
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
W QT masz obie możliwości.
0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Moim zdaniem warto poznać kilka możliwości. Qt jest fajny, można łatwo stworzyć coś za pomocą przeciągnij i upuść. Jak dla mnie minusem Qt jest licencja nie jest darmowy. Jeśli chodzi o to co wrzuciłeś, nie korzystałem z tego ale patrząc po tym co jest na GitHubie wygląda to bardzo ciekawie. Ja polecam ci jeszcze zerknąć na wxwidgets oraz GTK++.
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
A nie jest tak, że do projektów niekomercyjnych jest za free? PyQT przykładowo można używać za darmo do własnych projektów, nauki, etc.
komentarz 12 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
a co jeśli ja chce to sprzedawać?
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
To tak jak pisze profesorek - za darmo masz wxWidgets i GTK++.

Teraz zajrzałem - licencja QT to $4000 na rok
komentarz 12 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
wole imgui
komentarz 12 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
No to masz problem rozwiązany
komentarz 13 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
@reaktywny

Tak zgadza się do niekomercyjnych jest za free biblioteka Qt. Jednak jeśli chcesz to sprzedawać to już trzeba zapłacić. Ogólnie licencjonowanie Qt jest dość skomplikowane.
komentarz 13 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
OK, czyli jest podobnie jak w PyQT z licencją.

Te $4000/rok to spora kasa, ale też QT jest dopracowane i działa doskonale. Nie wiem jak teraz ale np. Delphi i C++ robione przez Embarcadero nie było tak dobrze dopracowane, a brali podobne pieniądze. Może się coś zmieniło.
komentarz 13 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@profesorek96, Nie jest skomplikowane, Qt posiada 3 licencje. GPL, LGPL i komercyjną. Licencja komercyjna jest do dogadania. Po za tym zwrot "komercyjna" jest bardzo niefortunny. Dwie pierwsze licencje również pozwalają na komercyjne wykorzystanie oprogramowania, o ile nie łamiesz licencji, co oczywiste. 

Tak na marginesie, na pewno nie warto zamykać się z kodem. Wątpię byś miał zespół ludzi pracujących nad aplikacją. Społeczność na pewno by pomogła rozwijać projekt, oraz co ważniejsze dostałbyś feedback. 

@reaktywny Nie wiem gdzie patrzałeś, ale pomyliłeś zera. https://www.qt.io/qt-for-small-business

komentarz 13 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
A no tu patrzałem: https://www.qt.io/buy-product/

Dokładnie 3950 dolców, czyli prawie 4 tałzeny

--

Ale u Ciebie ( The full Qt experience for small businesses, start-ups, and indie developers for just 499 USD per year. ) rzeczywiście 8 razy taniej!

Dobrze, że nie kliknąłem "Kup Teraz", bo trochę mnie kusiło !!!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 689 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 51 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...