• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język programowania wybrać na początek

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,198 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2020 w Inne języki przez Krychu Nowicjusz (130 p.)
Chciałbym zacząć uczyć się programowania ale niewiem od jakiego języka zacząć.

Czy ktoś kto się zna może mi doradzić z wyborem?

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Nie ma idealnego języka do nauki, wszystko tak naprawdę rozbija się o to, do czego chcesz wykorzystywać programowanie. Jak frontend, to JS, jak backend, to np. PHP, jak różne analityczne rzeczy bądź uczenie maszynowe, to Python itd.

Na każdym języku da się nauczyć programowania, bo programowanie to przede wszystkim sposób myślenia, a nie umiejętność pisania kodu.
1
komentarz 11 lipca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
dodałbym tylko, że jak backend to PHP albo Java/Kotlin, przyznam, że z tego co rozmawiam z ludźmi i nawet widzę w propozycjach z linkedin to chyba coraz więcej firm jednak idzie w stronę Javy/Kotlina na backendy... oczywiście dotyczy to głównie nieco większych apek, nie jakiś prostych tematów typu zrób-oddaj-zapomnij, ale warto mieć świadomość, że backend to dzisiaj chyba głównie te 2 języki, era gdzie PHP królowało we wszystkich apkach już minęła (nie znaczy to oczywiście, że jest nieużywany, w żadnym razie, ale po prostu ma też inne alternatywy).
komentarz 11 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
PHP jeszcze istnieje, głównie dzięki Wordpress, taka jest prawda + utrzymanie stron w Mambo, Joomla, Drupal, PHP-Nuke oraz ostatnio DUDA. Gdyby nie WP, PHP stałby się językiem niszowym.

Co do Java / Kotlin, to chyba nie teraz ale prawie od zawsze Java rządziła w Backendzie. Sporą pozycję ma też NodeJS, Python i ROR.
1
komentarz 11 lipca 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Gdyby nie WP, PHP stałby się językiem niszowym.

A masz jakieś źródło na poparcie takiej tezy?

 Co do Java / Kotlin, to chyba nie teraz ale prawie od zawsze Java rządziła w Backendzie.

No tak, w końcu PHP to tylko WP i się nie liczy ;) 

komentarz 11 lipca 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Php przez bardzo twardą integrację z protokołem http oraz brak z góry narzuconych zasad, co wynika z charakteru języka skryptowego, sprawdził się w prostych cmsach i aplikacjach dostarczanych na szybko, często bez z większego przemyślenia i architektury.

Nie zmienia to faktu że nadaje się również do tworzenia systemów klasy enterprise.
komentarz 11 lipca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Nie zmienia to faktu że nadaje się również do tworzenia systemów klasy enterprise.

i tak i nie, z tego co wiele razy słyszałem, to podobno w back-endzie najłatwiej znaleźć seniorów w Javie albo pythonie, w PHP to podobno nawet jak są seniorzy to okazuje się, że w zasadzie większość czasu pracowali na gotowych CMS itp. bez doświadczenia w mikrousługach itd. co jest dzisiaj wybierane coraz częściej, ale to jak wpominałem, tylko opinia "zasłyszana", ale jak to często bywa zawsze coś jest na rzeczy :) Oczywiście to tylko jeden punkt widzenia, ale w sumie jestem ciekaw ma ile ta opinia (którą dość często słyszę) ma poparcie w rzeczywistości...

komentarz 11 lipca 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

PHP to podobno nawet jak są seniorzy to okazuje się, że w zasadzie większość czasu pracowali na gotowych CMS

Nie sugerujmy się takimi generalizacjami bez pokrycia wink​​​​​​

Nikt nie powiedział że enterprise === mikrousługi. 

komentarz 11 lipca 2020 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

z tego co wiele razy słyszałem

To źle słyszałeś. Obecnie PHP pod względem dobrych praktyk mało się różni tak naprawdę od Javy. Jeden i drugi język mają bardzo podobną implementację obiektowości, więc siłą rzeczy wzorce z jednego przeciekają do drugiego + można spokojnie wykorzystywać pełen zakres wzorców zwykle łączonych z OOP. Tak samo nie widzę problemu z mikrousługami w PHP – zwłaszcza, że one pozwalają mieć wielotechnologiczny stack, gdzie część będzie w PHP, część w Javie, a część w Go itd.

Jeśli definiujemy seniority przez zakres wiedzy i doświadczenia, to powiedziałbym, że senior PHP powinien mieć podobną wiedzę z zakresu obiektowości i architektury co senior Javy. Jeśli definiujemy seniority wyłącznie przez liczbę lat pracy w danej technologii, to… rzekłbym, że wówczas senior PHP też powinien mieć wiedzę podobną do seniora Javy :P Pytanie, która definicja daje użyteczniejsze dane do takiego porównania ;) 

komentarz 11 lipca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
jasne, ja tylko napisałem to co słyszę czasami od ludzi z HR, choć niestety często są to osoby nietechniczne i też wzorują się na jakiś innych zasłyszanych opiniach... także czasami taki głuchy telefon może narobić sporo szkód :)

w sumie to pewnie jak wszędzie zależy od tego na jakich ludzi ktoś trafiał... trochę jak dyskusja o juniorach - co lepsze osoba po studiach czy po bootcampie bez studiów IT czy osoba bez studiów IT i tylko z własnym doświadczeniem prywatnym... ile ludzi tyle opinii :)
komentarz 11 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

@Ehlert, tak teoretycznie, to wszystko nadaje się do pisania aplikacji enterprise, jednak tylko część rozwiązań jest zwykle wykorzystywana do bardzo dużych, rozbudowanych aplikacji.

komentarz 11 lipca 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Oczywiście. Enterprise w Pythonie. Możliwe. Backend w assemblerze też jest możliwy wink

0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
Zależy co chcesz rozwijać w przyszłości, na start polecam C++/ PYTHON żeby zrozumieć samą idee programowania, czy nauczenia się odp. algorytmów, myślenia.
2
komentarz 11 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Zgadzam się, chociaż dodałbym do tego jeszcze JS. Python i C++ są tak różne że nauczenie sie ich razem na dobrym poziomie zajmie sporo czasu.
komentarz 11 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
oj tak sam C++ przecież to taka kobyła, że  w sumie trzeba LAT na jego pełne zrozumienie... zostosowanie ma np w telekomunikacji czy TELCO, procesach systemach, nie chciałem tego rozwijać, ale tak moim zdaniem C++ jest ogromny i python jest dużo łatwiejszy i przyjemniejszy
komentarz 11 lipca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
C++ to bym nie polecał. Już lepiej jakieś w pełni obiektowe języki programowania.
komentarz 11 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Czego brakuje C++ do pełno obiektowego języka programowania?
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
Polecam Ci serdecznie pythona, dużo ludzi mówi że c++ ale, ludzie którzy znają c++ powiedzą Ci że nie jest dobry na początek bo w c++ łatwo się przewrócić, tzn łatwo o to aby program się wysypał
2
komentarz 11 lipca 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

" jak się nie "psewrócisz", to się nie nauczysz "

1
komentarz 11 lipca 2020 przez Amatorcpp Obywatel (1,590 p.)
Mowa o początkach typie
komentarz 11 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
zluzuj tutaj na tym forum kolego, bo jak chcesz agresje wylewać na innych ... podbijając sobie ego, to idź na wykop.
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Pytanie, na które nie ma tak na prawdę jednoznacznej odpowiedzi.

Jeśli do tej pory nie miałeś styczności z programowaniem to ja osobiście poleciłbym Ci na start tworzenie frontend'u na stronach www. Czyli w skrócie tworzenie stron w języku html i css, a w miarę z upływem czasu też i z użyciem javascript'u. Sam html i css może nie są ściśle językami programowania, ale ja osobiście polecam iść tą drogą, bo szybko widać efekty swojej pracy. Dzięki temu nie zniechęcisz się do programowania, a nabierzesz więcej motywacji żeby iść ciągle dalej i co najważniejsze polubisz zabawę w kodzie. Podążając tą ścieżką zagłębisz się w środowisko programistyczne, nabierzesz więcej "odwagi jako programista" i gdy przyjdzie czas żeby pójść krok dalej - czyli wybrać jakiś język do programowania dużych programów, gier itd - to zamiast zadawać takie pytania sam obadasz sprawę i będziesz w stanie stwierdzić "Tak, to jest ten język, w którym chcę programować".
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Moim zdaniem zależy to od wieku. W liceum/technikum/do matury/na olimpiadę informatyczną c++ będzie idealny, także do zrozumienia podstaw i nabrania odpowiedniego myślenia. Warto mieć świadomość co się dzieje "pod spodem".

Jeżeli już jesteś po liceum/technikum to w sumie możesz zacząć od wszystkiego, przemyśl też co chcesz w przyszłości robić: strony-javascript, ML-python, mikrokontrolery-C, aplikacje desktopowe-C#.
–3 głosów
odpowiedź 11 lipca 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Ja na początek polecam C++. Jest dobrą bazą jeżeli będziesz chciał się nauczyć innych języków, bo czerpią one z jego składni.

Podobne pytania

–7 głosów
6 odpowiedzi 826 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...