• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język programowania wybrać -> praca ,przyszłościowość, junior

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,059 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2020 w Inne języki przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)

Zacznę od tego że chce pójść w kierunku programisty jako praca.Nie jestem totalnym początkującym,prawdzie mówiąc próbowałem,pisałem w każdym z popularniejszych języków, Java,C#,Python,HTML/CSS czy C++(najbardziej znam,poziom średnio-zaawansowany).Najlepiej mi się siedziało z wszystkich w C++,lecz wiadomo oferty pracy nie aż taka potężna jak inne wyżej wymienione.Teraz uczyłem się Javy,lecz coś mi w niej nie pasuje,no nie wiem :/

Bardzo mi zależy by wybrać język przyszłościowy,popularny,żywy oraz dobrze płatny i oczywiście junior i z tym rzeczy związane.Mam dylemat bo nie wiem co wybrać.Ogólnie to fajnie mi się pisało w C#,lecz mam wątpliwości co do pracy,liczba ofert na stanowisko .Net jest dość trochę,lecz na dzień dzisiejszy wygląda tak JavaScript >Java > Python > C#/.Net > C++.

Czytałem że Python jest bardzo dobrym wyborem jeśli chodzi o przyszłość,wiadomo robotyka + sztuczna inteligencja.Zaś Java króluje pod względem ofert pracy(nie licząc JS).Nie bardzo mnie kręcą języki internetowe.Bardzo lubię składnię C- podobną,czyli Java,C++ czy C#.Struktura programu Python tak średnio,niby łatwa,ale dla mnie trudna :D ,gdyby była C- podobna to czemu nie. Na koniec dodam że za niedługo kończę edukację i będzie trzeba podjąć się pracy,myślę by właśnie Juniora wybrać,może się uda,chyba ze źle myślę to mi wyjaśnijcie .Dylemat,gdyż to Informatyka i pnie ona w bardzo szybkim tempie do przodu i wszystko się zmienia,także trzeba dobry język wybrać,wiadomo.

Także podsumowując,co wybrać na przyszłość.Chodzi o pracę,jej oferty,zarobki na ten moment nie istotne,jak na Juniora są dla mnie zadowalające na dzień dzisiejszy.Powiedzcie jaką wy macie opinię i myśli na ten temat.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Po piesze co znaczy poziom średnio zaawansowany według ciebie ? Co już umiesz napisać, jakie projekty zrealizowałeś ?
komentarz 9 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Podstawy już znam,bardziej poziom średni.Obiektowość mam już za sobą.Nie uważam się za mistrza,ale coś potrafię.Projekty wielkie czy coś,nie bardzo.W konsoli siedziałem.W programy okienkowe się nie bawiłem.
komentarz 9 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
To może zacznij coś realizować, tak naprawdę Java i C# to są języki bardzo podobne do siebie. Im ze składnią i zasadami bardziej do C++ niż python. Python jest fajny lecz niektóre elementy ma bardzo dziwaczne. Ja proponuję ci wybrać sobie jakiś projekt, są listy prezentujące projekty, następnie go zrealizować w wybranym języku. Najlepiej graficznie z GUI.
komentarz 9 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
No tak C# i Java podobne,lecz jak wspomniałem wyżej w Javie coś mi nie pasuje,no nie wiem co.Bardzo fajnie się czułem w C#,pasuje mi ten język.Co sądzisz o wyborze C#? Mowa o wyborze jako Junior oraz oferty pracy.

Bo C++ to fajny język to fakt,ale jak się tak spojrzy na oferty + juniorzy to nie ma tego za wiele i właśnie tutaj problem.Co byś wybrał na moim miejscu?
komentarz 9 lipca 2020 przez Misiek Mądrala (5,300 p.)

@profesorek96,

 

co masz na myśli listy prezentujące projekty ?

komentarz 9 lipca 2020 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Zapewne chodzi o tzw. programming ideas, czy też programming challenges.

komentarz 9 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Tak więc?

Co mi proopnujecie,bo na ten moment to nie bardzo się dowiedziałem co chciałem.
komentarz 9 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Wiciorny, zgodnie z regulaminem forum proszę, żebyś okazywał więcej szacunku do rozmówców w swoich wypowiedziach.

II.1.H. należy do każdego rozmówcy odnosić się z szacunkiem, bez okazywania innym wyższości i bez zbędnej arogancji – nawet jeśli istnieją obiektywne fakty przemawiające za racją wypowiadającego się,

 

komentarz 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
w takim razie wskaż mi jedno miejsce w którym w tej wypowiedzi jest brak szacunku, bo ja tutaj tego nie widzę, zauważ że rozwinięcie wypowiedzi tyczy się mojej osoby. niemniej jednak dalej proszę o wskazanie tego co w/wymieniłem.
komentarz 9 lipca 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

w takim razie wskaż mi jedno miejsce w którym w tej wypowiedzi jest brak szacunku

Całość.

Potraktuj to jako ostrzeżenie (od dwóch modów na raz). Nie pisz proszę tutaj w ten w sposób w przyszłości, niezależnie od tego czy ten sposób Tobie pasuje czy nie.

komentarz 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Słuchajcie ja rozumiem stanowisko, ale jeśli ktoś już "coś wskazuje"  lub tym bardziej mi zarzuca, to mile widziane by było wskazanie, bo ja nadal nie widzę tutaj braku szacunku.

Co do drugiej części, zapamiętam i będę sobie brał na wstrzymanie jednak  zaczynam zauważać, że chyba ktoś tutaj też nie rozumie pojęcia "wolność słowa"... szczególnie na FORUM, gdzie w tej wypowiedzi nie ma nawet - fragmentu który wskazuje na brak szacunku do kogoś, nawet nie ma "części zdania" takiej która jest w formie osoby do której można to kierować
0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Co stworzyłeś do tej pory? Jakieś projekty? W czym Ci się najlepiej pisze, najpierw stwórz coś własnego, sprawdź czy dany język Ci podchodzi, czujesz się w nim dobrze, rozumiesz go, bo jak czytam potem " obiektowość mam za sobą" znam srednio jeżyk, a ktoś nie piszę te 3-4 lata :D minimum i nie ma kilku projektów zbudowanych za sobą, to w moim przekonaniu wie tyle o języku co nic, bynajmniej wydaje mu się że wie a to nie na tym polega, żeby znać definicje :D czy umieć zastosować na prostym przykladzie samochodziku z silnikiem
komentarz 9 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)

Co stworzyłem? Prawdzie mówiąc nic poważnego,pomału wraz z czasem spędzonym z danym językiem człowiek pomału się uczył.Musiałbym dany język znać od a do z i siedzieć,działać w ciemnej stronie tego języka.

Ogólnie to powiem tak.

-W C++ fajnie mi się działało,lecz oferty pracy nie zadowalają.Chodzi mi o zaczęcie jako junior

-W Javie podstawy,początki,coś mnie nie zadowala ten język.Niby fajny,ale coś mi w nim nie pasuje.Ofert pracy dużo,ale co z tego jak mi się ten język nie podoba.

-W C# pisałem,znam podstawy i powiem że język mega,bardzo mi się podoba,lecz martwi czy zastanawia mnie kwestia pracy,czy platforma .Net/Core to przyszłość,czy czasem nie odbije firmie Microsoft i nie uśmierci jezyka jak np. Visual Basic.Cieszy mnie to że można w Unity działać oraz tworzyć programy okienkowe,typowe.

-Co do Pythona,to język bardzo nowoczesny,lecz jego styl składni/programu dla mnie stanowcze nie.Wolę styl pisania kodu jak w językach C-podobnych.Tutaj przysłowiowość,jasne.. Robotyka czy sztuczna inteligencja,ofert pracy również nie brakuje.Tylko coś nie wiem..

Tak więc nie wiem co wybrać.Niby najbardziej mi z tych 3 odpowiada C#,czyli .Net/Core,lecz zaś tutaj jest najmniej ofert z tych 3.Co sądzicie,warto w tego C#,jako pewniak na przyszłość czy może co innego?

komentarz 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

-W C++ fajnie mi się działało,lecz oferty pracy nie zadowalają.Chodzi mi o zaczęcie jako junior

no na to to sobie musisz z  2 lata dać i robić rzetelne projekty ;] żeby dostać się na pozycje juniora, bo tak z ulicy bez niczego Cię nie wezmą 

Na pozycje Juniorskie musisz znać chociaż 1 biblioteke dobrze, najlepiej jakiś system kontroli wersji jak git, wiele rzeczy do okoła, język pracy z bazą danych etc... to nie jest takie proste :) że o, naucze się jezyka, formułki i idę na juniora. 
Bagatela gdzie niegdzie musisz mieć wykształcenie wyższę lub już mieć np. staż zrobiony, jakieś doświadczenie nawet od +1 roku w biznesie ;] po kilku stażach 

Jak zawsze odp. to w czym się czujesz dobrze, powinieneś się w tym rozwijac, jesli kierujesz się zarobkiem to zmień branże 

komentarz 9 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
No to ja wiem,to jasne.

To co twierdzisz że w C++ iść? Stary ten język i troszkę wątpliwy według mnie.

C# .Net/Core co sądzisz? Warto?
komentarz 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Nie ma czegoś takiego jak warto czy nie warto... równie możesz iść w Asemblera i byc jednym z niewielu kwestia tego co chcesz robić.... języki mają różne zastosowania:
- programowanie API, MOBILNE, DESKTOP

- TELEKOMUNIKACJA

- PORCESY, SYSTEMY, PROCESORY, PŁYTKI VHDL-FPGA, UKŁADY CYFROWE LOGICZNE

- etc etc...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,788 wizyt
–7 głosów
6 odpowiedzi 823 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...