• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czym jest resolve / promise ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
909 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2020 w JavaScript przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

Hej

Mam taki kawałek kodu ale nie rozumiem za bardzo o co w nim chodzi

return new Promise(resolve => {
      ApiService.post("login", credentials)
        .then(({ data }) => {
          context.commit(SET_AUTH, data);
          resolve(data);
        })
        .catch(({ response }) => {
          context.commit(SET_ERROR, response.data.errors);
        });
    });

Zrozumiałem to, że ApiService wysyła za pomocą post dane do logowania. Następnie loguje użytkownika. Nie rozumiem na jakie zasadzie działa promise i do czego służy resolve(data).

Jakby ktoś mi mógł wytłumaczyć, to byłby wdzięczny

komentarz 9 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
to fragment reacta?
komentarz 9 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (276,740 p.)
na to mi wygląda, a dobre pytanie bo też miewam z tym problemymy w reakcie  też takie coś jest w Angular.js
komentarz 9 lipca 2020 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Przepraszam, zapomniałem doprecyzować. Jest to fragment Vuejs, a dokładniej system logowania z Metronic
komentarz 9 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Spoko to nie ma znaczenia czy react czy vue w tym przypadku.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
wybrane 9 lipca 2020 przez Greeenone
Dziękuje. W zasadzie to mogłem najpierw poszukać a potem pytać ^^
+2 głosów
odpowiedź 9 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Promise jest obiektem, który przechowuje stan operacji asynchronicznej. Taka operacja może zakończyć się ewentualnym sukcesem (resolve) lub porażką (reject). Metoda resolve służy do rozwiązania Promisa (oznaczenia stanu tej operacji jako pomyślnie zakończona) z możliwością przekazania wartości, która będzie mogła zostać odczytana w callbacku przekazanym do metody then.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Guide/Using_promises

W przypadku Twojego kodu, gdy metoda ApiService.post zakończy się sukcesem, to zwrócony przez nią Promise zostanie rozwiązany i do callbacka w metodzie then (linia 3) będzie przekazany obiekt z property data. Ten callback z kolei rozwiązuje Promise, który owija całe wywołanie do metody ApiService.post. Dzięki temu można podpiąć się pod ten zewnętrzny Promise i w callbacku otrzymać wartość data.

Dzięki za kompletną odpowiedź. Wiesz może jak podmienić to pod axios z response? Tzn nie wiem co zrobić z {data} ponieważ w tym miejscu powinno być response axiosa. Męczę się z tym od godziny i dalej nie ogarniam za bardzo
komentarz 9 lipca 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Doprecyzuj, co masz na myśli przez "podmianę to pod axios z response"? Response z axiosa ma formę obiektu, który posiada property datahttps://github.com/axios/axios#response-schema

Więc jeśli metoda ApiService.post korzysta z axiosa, to przy rozpakowaniu .then(({ data })) pod zmienną data powinieneś mieć dane z responsa. Co teraz znajduje się w tej zmiennej?

Aktualnie dashboard korzysta z mockService i próbuję metodą prób i błędów przenieść na logowanie JWT. Po stronie Laravela udało mi się zrobić JWT generujące token a teraz próbuję zrobić axios.post'a który będzie wysyłał dane i odbierał token (Wszystko jest gotowe, tylko właśnie trzeba zrobić odbieranie i wysyłanie requestów). Aktualnie udało się zrobić to za pomocą Axios'a, ale chciałbym to zrobić tak jak jest w dashboard (Przy użyciu promise)

Mock service zwraca

__ob__: Object { value: {…}, dep: {…}, vmCount: 0 }
email: "admin@demo.com"
password: "demo"
token: "mgfi5juf74j"

Aktualnie udało się zrobić to za pomocą Axios'a, ale chciałbym to zrobić tak jak jest w dashboard (Przy użyciu promise)

Biblioteka axios jest oparta na Promise, więc nie rozumiem problemu. ;)

Mock service zwraca

To jest zawartość rozpakowanej zmiennej data?

Więc tak:

To jest przygotowany kod przez Metronic który korzysta z mockServices

return new Promise(resolve => {
      ApiService.post("login", credentials)
        .then(({ data }) => {
          resolve(data);
        })
        .catch(({ response }) => {
            context.commit(SET_ERROR, response.data.errors);
          });
      });

console.log umieszczone przed resolve(data) zwraca:

__ob__: Object { value: {…}, dep: {…}, vmCount: 0 }
email: "admin@demo.com"
password: "demo"
token: "mgfi5juf74j"

A to jest kod który ja wydłubałem:

axios.post('auth/login', credentials).then(response =>{
        let data = {
          email: response.data.email,
          password: response.data.password,
          token: response.data.token,
        }
      }).catch(error =>{
        context.commit(SET_ERROR, error.response);
    });

Axios post loguje użytkownika bez problemu ale wydaje mi się, że to nie jest poprawnie napisany kod

Wywołanie ApiService.post("login", credentials) zastąpiłeś axios.post('auth/login', credentials) ?

Nie pokazałeś implementacji metody ApiService.post, więc nie wiadomo w jaki sposób tam jest wykonywany request ani, czy coś dzieje się oprócz tego. Jeśli masz service odpowiedzialny za komunikację HTTP, to jednak metody axios'owe bym trzymał tam, a na zewnątrz nadal używał ApiService.post - tym sposobem implementację możesz pod spodem zmieniać na dowolną, która zwraca Promisa, dopóki będą przyjmowane takie same argumenty. Zastąpienie wywołania "abstrakcyjnej" (z punktu widzenia wołania) metody ApiService.post bezpośrednim wywołaniem axios.post troszkę tę abstrakcję zaburza - ale to tylko taka luźna sugestia, bo nie wiem jak to wygląda pod spodem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 215 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2020 w JavaScript przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2020 w JavaScript przez lukas_1994 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 657 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2020 w JavaScript przez maslokeeper01 Użytkownik (620 p.)

92,947 zapytań

141,899 odpowiedzi

321,118 komentarzy

62,283 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...