• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstawy javy - w jakim kierunku dalej się rozwijać?

Cloud VPS
0 głosów
258 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w Java przez malybyq Użytkownik (980 p.)
Hej, ogarnąłem w większym stopniu podstawy programowania obiektowego w javie. Zastanawiam się w którą stronę pójść dalej czy web(Java EE,Spring) czy android. Możecie mi powiedzieć gdzie jest teraz albo za 2-3 lata będzie zapotrzebowanie.
komentarz 8 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Nikt tego nie wie, ja bym szedł w mobile ale z Kotlinem. Jest to trochę lepsza Java.
komentarz 8 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
na sterydach, chociaż ja tam wolę Javę, kwestia :D pod co programujemy.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

W to co Ci sprawia więcej frajdy? W czym widzisz siebie w przyszłości,  nikt nie wie gdzie będzie zapotrzebowanie. Na pewno zapotrzebowanie będzie w elektryce, naprawie pralek, lodówek etc. :) 
Takim myśleniem daleko nie zajedziesz, nie kieruj się takim podejściem bo po 1- będzie Cię to męczyć, po drugie nie będziesz w czymś dobry ... bardzo dobry jeśli tego nie lubisz :) 

Jesli jara Cię tworzenie czegoś na telefonu, androida, aplikacje to zajmij się tym ANDROID,KOTLIN i biblioteki pod to. 
Jeśli interesuje Cię BACK-END, REST SERWISY, strony czy mikro-serwisy to idz w architekturę i JEE, SPRING 

komentarz 8 lipca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Opłaca się jeszcze uczyć JEE, kosztem springa? Ma to jeszcze gdzieś zastosowanie poza wiecznie starymi systemami bankowymi?
komentarz 8 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
edycja 8 lipca 2020 przez Wiciorny

JEE to w pewnej kwestii jest SPRING, bo JEE ... to częśc architektury
https://www.youtube.com/watch?time_continue=155&v=WwNgTxL3etU&feature=emb_title
chodzi o to żeby nie trzymać się ... nazewnictwa, ale tego tak naprawdę do czego coś zostało stworzone 

Spring jest rozwiązaniem JEE- czyli rozwiązaniem, biblioteką w pracy nad projektami typowo Enterprice ...,  nie jest to J2EE, ale chodzi o to do czego służy.... gdyż JEE to óglne narzędzie służące do pracy z javą nad wartstwą KLIENT-SERWER-REST-API

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 858 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,203 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 681 wizyt

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,903 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...