• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dualboot - Ubuntu obok Winowsa 10

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
849 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez HowToIT Początkujący (290 p.)

Cześć :)
Jestem w trakcie instalowania Ubuntu obok WIndowsa 10. Mam wypalony obraz iso na pendrive (przy pomocy Ethchera jeśli to ma jakieś znaczenie), wydzieloną partycję (50gb) i zmienioną kolejność w BIOSie. Załączam zdjęcie co dokładnie mam ustawione w boot menu. Jednak po zapisaniu zmian i wyjściu z biosu komputer nie daje mi możliwości wybrania systemu operacyjnego, ale od razu włącza się Windows. Nie chcę nic zepsuć grzebiąc w ustawieniach, co może być nie tak?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2020 przez gnu_ewm Gaduła (3,340 p.)
wybrane 3 sierpnia 2020 przez HowToIT

Najlepsza
Masz przy włączaniu się komputera "boot menu" lub coś podobnego? W nim możesz wybrać nośnik z którego komputer ma się zbootować.
komentarz 6 lipca 2020 przez HowToIT Początkujący (290 p.)

Tak! To było to, dziękuję smiley​​​​​​

Po kliknięciu F10 nie pojawiały mi się te opcje, teraz działa. 

0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Ustaw w BIOS-ie bootowanie z pendrive'a, a później z dysku. I już.

Ale w jego boot order mam już USB na samej górze (na zdjęciu widać), coś jeszcze mam zmienić? frown

komentarz 6 lipca 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Jeśli pierwszy boot jest z USB, to nic więcej nie musisz zmieniać.
To w takim razie z czego może wynikać problem? Jak zapisuje zmiany i włączam komputer to ciągle nie mam opcji wyboru tylko załącza się Windows
Może źle przygotowałeś pendrive'a. Ciężko powiedzieć...

Dlaczego na zdjęciu strzałka wskazuje na OS boot manager? Nie powinna wskazywać na USB ...?

Jakiś pomysł jak ją przenieść? W specyfikacji obiektu jest tylko o zmianie kolejności a o tej strzałce nic nie ma
Musisz kombinować. Zajrzyj do manuala płyty głównej.

Masz pewność, że pendrive z systemem jest poprawnie nagrany?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 363 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 178 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 4,693 wizyt

92,970 zapytań

141,936 odpowiedzi

321,169 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...