• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z PycCharmem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
204 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w C i C++ przez HGH Początkujący (430 p.)
Witam.
Mam problem z PyCharmem mianowicie kiedy próbuje odpalić program wyskakuję bład gdzie pisze:

File 'D:\PythonProjekt\venv\dna.py' already exists.

O co chodzi?
Proszę o pomoc bo jestem nowy w temacie.
Pozdraiwam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Z błędu wynika, że już masz dwa takie same pliki i pewnie przez to nie możesz odpalić programu (  already exists - już istnieje). Zobacz w podanej w błędzie lokalizacji ( D:\PythonProjekt\venv\ ) czy masz plik o takiej samej nazwie. Zmień ją albo go usuń ten plik i to powinno załatwić sprawę. Swoją drogą wszystko pisze w treści błędu :P, także na przyszłość polecam najpierw ją przeczytać, a jak nie umiesz na tyle angielskiego to wklej do tłumacza (pamiętaj, że angielski jest najważniejszym językiem w informatyce i jeżeli chcesz się jej uczyć musisz go umieć). Wiem jak to jest kiedyś też zaczynałem i miałem takie problemy :D.

PS. Jak na forum wybierzesz kategorię programowanie to możesz jeszcze wybrać język, czyli w tym przypadku python.
komentarz 2 lipca 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Angielski nie jest problemem w moim przypadku.

Ale własnie nie wiem gdzie mogłbym mieć ten drugi plik który rzekomo juz exists, nawet jeśli teraz utworze nowy plik wyskakuje ten sam błąd. Szukam w podanym folderze tak jak mowisz ale nic w tym venv nie ma takiego.

O co tu chodzi? kilka dni przygod z programowaniem i juz problem ;)
komentarz 2 lipca 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Jak są tam jeszcze inne foldery to je przeszukaj w może będą tam jakieś pochodne tego pliku czyli, np. plik z o takiej samej nazwie tylko z jakimś innym rozszerzeniem. Możesz też sprawdzić czy nie ma żadnych ukrytych plików i folderów: w eksploratorze plików kliknij widok --> zaznacz ukryte element. Ten sam błąd wyskakuje, kiedy próbujesz utworzyć plik o innej nazwie?
komentarz 2 lipca 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Nie ma żadnych pochodnych plików.

Tak kiedy tworze zupełnie nowy plik o zupełnie nowej nazwie-to samo.
komentarz 2 lipca 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Problem musi leżeć w PyCharmie bo kiedy wejde w folder z plikami klikne prawym i odpalam za pomoca IDLE programy działają normalnie.
komentarz 2 lipca 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Spróbuj zrobić nowy projekt może wtedy zadziała.
0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2020 przez HGH Początkujący (430 p.)
Co więcej innych plików które wcześniej działały też nie mogę odpalić bo wyskakuje ten sam błąd :) Problem jest tylko w Pycharmie. Pomocy bo dostaje białej gorączki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 264 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2022 w Python przez pita Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2021 w Python przez HGH Początkujący (430 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 550 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez {Pablo Nowicjusz (170 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...