• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Niewidoczne dyski E F G na liście w "Ten Komputer"

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
601 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez remoh Początkujący (390 p.)
zamknięte 1 lipca 2020 przez remoh

Witam,

Od paru dni mam problem, który sprawia, że nie widzę w "Ten Komputer" dysków E F G.

Dyski działają. Mogę je bez problemu używać jeśli dostane się do nich skrótem albo wpisując literę w pasek adresu. Jak coś instaluję to mam je na liście wyboru lokalizacji.

Próbowałem usuwać i przypisywać na nowo litery do dysków. Bez skutku.

Co jest dziwne, gdy zmienię na tych dyskach litery na  A B H J itd. to są wyświetlane poprawnie.

Podejrzewam, że ten problem może być spowodowany skorzystaniem (pierwszy i ostatni raz) z nieprofesjonalnego Antywirusa (Zemana AntiMalware), który usunął mi z systemu plik/folder o ścieżce "s-1-5-21-1535959305-3968090092-2942432950-1001\software\microsoft\windows\currentversion\policies\explorer"

Wygląda mi to na ścieżkę w rejestrze

"Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer"

lub

"Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer"

Naprawiłem cały rejestr za pomocą komendy "sfc /scannow", tak jak w tej dokumentacji: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

Niestety, bez zmian.

Udało mi się wyodrębnić z kopii zapasowej sprzed 2 miesięcy te dwa foldery z rejestru. Jednak jak próbuje je zimportować to wyskakuje mi błąd:

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

PS. Nie jestem w 100% pewien czy ten problem się pojawił po tym jak mi antywirus usunął te pliki z rejestru ale wszystko na to wskazuje.

W tamtym okresie zainstalowałem dodatkowo 2 antywirusy "RogueKiller" i "Zemana AntiMalware". Przeskanowałem system w poszukiwaniu śmieci dopiętych do firefoxa, które raz na jakiś czas otwierały mi reklamę w okienku. RogueKiller nic nie wykrył. Zemana wykrył 65 "wirusów" z czego 64 to były pliki ze sterowanika AMD i antywirusa Kaspersky. Usunąłem tylko ten jeden, który opisałem wyżej i odinstalowałem obydwa antywirusy. Pod koniec odinstalowywania poproszono mnie o restart komputera. Po restarcie zauważyłem brak dysków w "Ten Komputer".

komentarz zamknięcia: problem rozwiązany
komentarz 1 lipca 2020 przez remoh Początkujący (390 p.)

Problem rozwiązany. Udało mi się zimportować do  rejestru:

"Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" 

i:

"Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer"

ze starej kopii zapasowej.

Wcześniej próbowałem zaimprotować:

Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

zamiast:

Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Tym razem nie było błędów i znowu widzę wszystkie dyski.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 937 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 8,002 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Krupenz Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...