• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zatrzymanie scrolla w jednym miejscu

Object Storage Arubacloud
+1 głos
187 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2020 w JavaScript przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)
zamknięte 30 czerwca 2020 przez WiktroH
Cześć!

Chciałbym napisać skrypt w JS, w którym, po odświeżeniu strony - scroll pozostawałby w tym samym miejscu (żeby strona nie wracała na początek). Czy istnieje jakaś funkcja(może jQuery)/plugin albo ktoś ma jakiś pomysł?
komentarz zamknięcia: Dziękuję, mam już odpowiedź :)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2020 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
wybrane 30 czerwca 2020 przez WiktroH
 
Najlepsza
Hmm… Coś chyba zepsułeś, bo po odświeżeniu strony scroll domyślnie zostaje w tym samym miejscu. Podaj więcej szczegółów.
komentarz 30 czerwca 2020 przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)

Taki skrót myślowy smiley. Chodziło mi o sytuację po przesłaniu formularza/powrotu z innej podstrony.

1
komentarz 30 czerwca 2020 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Powrót z innej strony też powinien działać out of the box.

Przesłanie formularza… Hmm, można to obejść przez wykorzystanie kotwic, np.

<form action="strona.html#formularz" id="formularz">

Wówczas po przesłaniu formularza strona powinna zostać do niego przescrollowana.

+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2020 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
edycja 30 czerwca 2020 przez VBService

Wszystkie przeglądarki z silnikiem Chromium (nie wiem jak inne - przeglądarki), nie pamiętam, od której wersji obsługują to sprzętowo niezależnie od strony www. Ja używam na ten przykład Brave i  mam tę funkcjonalność domyślnie już uruchomioną.
Wracając do Twojego pytania: window.scrollTo() Method [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]. Np.:


window.onload = (event) => {
  console.log('page is fully loaded');
  window.scrollTo({
    top: 100,
    left: 100,
    behavior: 'smooth'
  });
  console.log('scroll to coordinates t:100 l:100 in the document');
};

Przewijanie strony "płynne" z pomocą jQuery do konkretnego miejsca (kotwica): Płynne przewijanie strony – smooth scrolling

printsrc pochodzi ze strony: webroad.pl

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2019 w JavaScript przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 680 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2019 w JavaScript przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 367 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w JavaScript przez Lopez Początkujący (460 p.)

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...